TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tegnap újabb szövetséges ország figyelmeztette a magyar kormányt arra, hogy tartsa tiszteletben a demokrácia játékszabályait. Az új cseh külügyminiszter, Tomas Petricek azt mondta: nem fog szemet hunyni a magyarországi folyamatok felett. Korábban a nagyobbik osztrák kormánypárt is intő jelzést küldött a magyar kabinetnek. Az üzenet mindkét esetben ugyanaz: habár a migrációs politikában szövetségesek vagyunk, a demokrácia leépítését nem fogjuk szó nélkül hagyni.
Nem fog szemet hunyni: Tomas Petricek  EPA/MARTIN DIVISEK

Erős antréval nyitotta külügyminiszteri pályafutását Tomas Petricek, akit múlt héten neveztek ki a cseh diplomácia élére.

Beszélni kell Magyarországgal

A szociáldemokrata politikus egy cseh lapinterjúban a magyar demokrácia állapotát kritizáló Sargentini-jelentéssel kapcsolatban azt mondta: a liberális demokrácia megvédése közös feladat. Szerinte szükség volt a vitára a politikai ellenzék elnyomásáról, a médiaszabadságról, valamint arról, hogy Magyarország miért fordult el a liberális demokráciától.

Hozzátette: „Beszélni kell Magyarországgal és Lengyelországgal arról, mi az, ami zavar minket, mi az, ami helytelen.” Petricek „nem fog szemet hunyni” a hazánkban játszódó folyamatok felett, és novemberben beszélni szeretne minderről a magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel.

Ki az a Petricek?

De pontosan ki is az új cseh külügyminiszter, aki beolvasott a magyar kormánynak, és mit lehet várni tőle a jövőben?

Gúnyosan reagált Szijjártó "Értékeljük a külügyminiszteri munka megkezdésénél tapasztalt lendületet és megfelelni vágyást" – így reagált Szijjártó Péter Tomás Petrícek magyar kormányt bíráló nyilatkozatára. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: örömmel várják a novemberi találkozót, akkor mindent megbeszélhetnek, hiszen "eddig nem volt jellemző a magyar-cseh kapcsolatokra az üzengetés, reméljük ezután sem lesz az". Szijjártó Péter szerint a négy visegrádi ország együttműködése továbbra is a magyar külpolitika fókuszában marad. "Nagyra becsüljük Babis miniszterelnök Magyarország melletti kiállását, és ezt tekintjük irányadónak" – fogalmazott.

Csehországot jelenleg egy kisebbségi kormány vezeti, amelynek tagja Andrej Babis kormányfő 2011-ben alakított mozgalma, a centrista-populista ANO 2011, valamint a Cseh Szociáldemokrata Párt. A koalíciót kívülről támogatja Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja.

A második Babis-kormány 2018 júliusában alakult meg, az új külügyminiszter kinevezésére azonban mostanáig kellett várni. A késlekedés oka az volt, hogy a bevándorlás-ellenes cseh elnök, Milos Zeman megvétózta a szociáldemokraták korábbi jelöltjét, Miroslav Pochét, mivel az korábban elfogadhatónak tartotta az uniós menekültkvóta-rendszert.

Így került képbe Poche párttársa és korábbi asszisztense, Tomas Petricek. Bár a mindössze 37 éves politikust az ellenzék betámadta tapasztalatlansága miatt, Zeman az ő személyét már elfogadta, így október 16-án beiktatták tisztségébe.

Petricek is ellenzi a bevándorlást

Míg Petricek a demokrácia hanyatlása miatt máris bírálta a magyar kormányt, a migrációval kapcsolatban a magyarhoz hasonló álláspontot képvisel.

V4: nem teljes az egység A Visegrádi Négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) migrációellenes szövetségként működik jól, a gyakorlati kérdésekben már messze nem akkora az egyetértés – írta a Hospodárské Noviny. A cseh lap szerint Közép-Európa szempontjából a migráció inkább absztrakt, semmint valós probléma. Az egyéb, gyakorlatias témákban viszont minden tagállam a maga érdekeit védi, és Csehország sem számolhat a többi visegrádi ország automatikus támogatásával.

A cseh állami rádiónak például azt mondta: egyetért Babis álláspontjával, azaz a menekülteket a jordániai, libanoni és törökországi menekülttáborokban kellene segíteni ahelyett, hogy Európába hoznák őket. „Javítani kellene az ottani életkörülményeiket, és arra kellene koncentrálnunk, hogy stabilizáljuk azokat az országokat, ahonnan elmenekülnek. Így biztosíthatnánk, hogy otthon maradnak.”

Egy másik megszólalásában megerősítette: a cseh kormány az uniós menekültkvóták helyett a származási országoknak történő segítségnyújtást pártolja.

A liberális demokrácia a legjobb választás

Ezzel együtt ugyanakkor azt is világossá tette, hogy szerinte a liberális demokrácia még mindig a lehető legjobb kormányzási forma, mégha azt hatékonyabbá és gyorsabbá is kell tenni.

Szerinte kötelességük emlékeztetni a társadalmat arra, hogy a szabadság és a demokrácia nem garantált, hanem azt folyamatosan meg kell védeni. Legfontosabb partnernek egyébként Németországot tartja, ezért első külföldi útja külügyminiszterként Berlinbe vezetett.

Nem Petricek az egyetlen

Bár a magyar kormány hajlamos bevándorláspártinak bélyegezni mindenkit, aki bírálja a tevékenységét, ez a beállítás nyilvánvalóan hamis – és ezt számos más példa is jelzi.

A Sargentini-jelentést megszavazók között ott van például a bevándorlás-ellenes osztrák kancellár, Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt összes EP-képviselője, valamint számos más kereszténydemokrata politikus, köztük Manfred Weber néppárti frakcióvezető is.

Ők – a cseh külügyminiszterhez hasonlóan – azt mondják: mi is elutasítjuk az illegális migrációt, de nem nézhetjük szótlanul, ha egy országban lebontják a demokráciát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél