Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tegnap újabb szövetséges ország figyelmeztette a magyar kormányt arra, hogy tartsa tiszteletben a demokrácia játékszabályait. Az új cseh külügyminiszter, Tomas Petricek azt mondta: nem fog szemet hunyni a magyarországi folyamatok felett. Korábban a nagyobbik osztrák kormánypárt is intő jelzést küldött a magyar kabinetnek. Az üzenet mindkét esetben ugyanaz: habár a migrációs politikában szövetségesek vagyunk, a demokrácia leépítését nem fogjuk szó nélkül hagyni.
Nem fog szemet hunyni: Tomas Petricek  EPA/MARTIN DIVISEK

Erős antréval nyitotta külügyminiszteri pályafutását Tomas Petricek, akit múlt héten neveztek ki a cseh diplomácia élére.

Beszélni kell Magyarországgal

A szociáldemokrata politikus egy cseh lapinterjúban a magyar demokrácia állapotát kritizáló Sargentini-jelentéssel kapcsolatban azt mondta: a liberális demokrácia megvédése közös feladat. Szerinte szükség volt a vitára a politikai ellenzék elnyomásáról, a médiaszabadságról, valamint arról, hogy Magyarország miért fordult el a liberális demokráciától.

Hozzátette: „Beszélni kell Magyarországgal és Lengyelországgal arról, mi az, ami zavar minket, mi az, ami helytelen.” Petricek „nem fog szemet hunyni” a hazánkban játszódó folyamatok felett, és novemberben beszélni szeretne minderről a magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel.

Ki az a Petricek?

De pontosan ki is az új cseh külügyminiszter, aki beolvasott a magyar kormánynak, és mit lehet várni tőle a jövőben?

Gúnyosan reagált Szijjártó "Értékeljük a külügyminiszteri munka megkezdésénél tapasztalt lendületet és megfelelni vágyást" – így reagált Szijjártó Péter Tomás Petrícek magyar kormányt bíráló nyilatkozatára. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: örömmel várják a novemberi találkozót, akkor mindent megbeszélhetnek, hiszen "eddig nem volt jellemző a magyar-cseh kapcsolatokra az üzengetés, reméljük ezután sem lesz az". Szijjártó Péter szerint a négy visegrádi ország együttműködése továbbra is a magyar külpolitika fókuszában marad. "Nagyra becsüljük Babis miniszterelnök Magyarország melletti kiállását, és ezt tekintjük irányadónak" – fogalmazott.

Csehországot jelenleg egy kisebbségi kormány vezeti, amelynek tagja Andrej Babis kormányfő 2011-ben alakított mozgalma, a centrista-populista ANO 2011, valamint a Cseh Szociáldemokrata Párt. A koalíciót kívülről támogatja Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja.

A második Babis-kormány 2018 júliusában alakult meg, az új külügyminiszter kinevezésére azonban mostanáig kellett várni. A késlekedés oka az volt, hogy a bevándorlás-ellenes cseh elnök, Milos Zeman megvétózta a szociáldemokraták korábbi jelöltjét, Miroslav Pochét, mivel az korábban elfogadhatónak tartotta az uniós menekültkvóta-rendszert.

Így került képbe Poche párttársa és korábbi asszisztense, Tomas Petricek. Bár a mindössze 37 éves politikust az ellenzék betámadta tapasztalatlansága miatt, Zeman az ő személyét már elfogadta, így október 16-án beiktatták tisztségébe.

Petricek is ellenzi a bevándorlást

Míg Petricek a demokrácia hanyatlása miatt máris bírálta a magyar kormányt, a migrációval kapcsolatban a magyarhoz hasonló álláspontot képvisel.

V4: nem teljes az egység A Visegrádi Négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) migrációellenes szövetségként működik jól, a gyakorlati kérdésekben már messze nem akkora az egyetértés – írta a Hospodárské Noviny. A cseh lap szerint Közép-Európa szempontjából a migráció inkább absztrakt, semmint valós probléma. Az egyéb, gyakorlatias témákban viszont minden tagállam a maga érdekeit védi, és Csehország sem számolhat a többi visegrádi ország automatikus támogatásával.

A cseh állami rádiónak például azt mondta: egyetért Babis álláspontjával, azaz a menekülteket a jordániai, libanoni és törökországi menekülttáborokban kellene segíteni ahelyett, hogy Európába hoznák őket. „Javítani kellene az ottani életkörülményeiket, és arra kellene koncentrálnunk, hogy stabilizáljuk azokat az országokat, ahonnan elmenekülnek. Így biztosíthatnánk, hogy otthon maradnak.”

Egy másik megszólalásában megerősítette: a cseh kormány az uniós menekültkvóták helyett a származási országoknak történő segítségnyújtást pártolja.

A liberális demokrácia a legjobb választás

Ezzel együtt ugyanakkor azt is világossá tette, hogy szerinte a liberális demokrácia még mindig a lehető legjobb kormányzási forma, mégha azt hatékonyabbá és gyorsabbá is kell tenni.

Szerinte kötelességük emlékeztetni a társadalmat arra, hogy a szabadság és a demokrácia nem garantált, hanem azt folyamatosan meg kell védeni. Legfontosabb partnernek egyébként Németországot tartja, ezért első külföldi útja külügyminiszterként Berlinbe vezetett.

Nem Petricek az egyetlen

Bár a magyar kormány hajlamos bevándorláspártinak bélyegezni mindenkit, aki bírálja a tevékenységét, ez a beállítás nyilvánvalóan hamis – és ezt számos más példa is jelzi.

A Sargentini-jelentést megszavazók között ott van például a bevándorlás-ellenes osztrák kancellár, Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt összes EP-képviselője, valamint számos más kereszténydemokrata politikus, köztük Manfred Weber néppárti frakcióvezető is.

Ők – a cseh külügyminiszterhez hasonlóan – azt mondják: mi is elutasítjuk az illegális migrációt, de nem nézhetjük szótlanul, ha egy országban lebontják a demokráciát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már százmilliónál is több korona-fertőzött van a világon
MTI | 2021. január 27. 07:15
55,3 millióan felgyógyultak a betegségből, több mint kétmillióan viszont belehaltak.
Makro / Külgazdaság A magyar dolgozók több mint harmada attól fél, hogy kirúgják
MTI | 2021. január 27. 06:49
Szerintük közepes vagy nagy a valószínűsége annak, hogy elveszítik az állásukat. 11 százalék pedig "jelentős mértékben" tart az állása elvesztésétől, mutatta ki egy nemzetközi felmérés.
Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem húzott váratlant az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 14:00
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Okoznak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. január 26. 13:34
Minden afelé mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a 2021-es első, ma esedékes kamatdöntő ülésén nem változtat a 0,6 százalékos irányadó rátáján – pont úgy, ahogyan karácsony előtt. Ettől függetlenül persze az mindig benne van a levegőben, hogy a jegybank húz egy meglepőt, ahogyan azt tette a múltban már többször is.
Makro / Külgazdaság Magasabb a pedagógusok oltási hajlandósága, mint az átlag polgáré
Kormos Olga | 2021. január 26. 13:04
Magasabb a pedagógusok körében az oltakozási hajlandóság, mint az átlag állampolgárok körében – többek között ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Szabályozott, részleges újranyitást javasol Kunetz Zsombor
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 09:47
Eddig tizenkét vendéglátóhely jelezte, hogy ha törik, ha szakad, február 1-jén kinyitnak. A részleges újranyitásról Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző is úgy vélekedik: az érintett szakmák képviselői erejük és anyagi forrásaik végén járnak, enélkül a lépés nélkül kő kövön nem marad.
Makro / Külgazdaság Mit gondol az új amerikai elnök Trump felelősségre vonásáról? Elárulta
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 08:26
Joe Biden finoman egyetértését fejezte ki elődje felelősségre vonásával kapcsolatban.
Friss
hírlevél