5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A 2024-es amerikai elnökválasztás finoman szólva sem a mai gyerekek csatájának ígérkezik. Joe Biden 81 éves, a legesélyesebb kihívó, az ex-elnök Donald Trump hamarosan betölti a 78 évet, alkalmasságuk vizsgálatakor az életkor kérdése mellett egészen egyszerűen nem lehet elmenni.

Persze, azt nem lehet kizárni, hogy a jelenlegi és a volt elnök fejében megfordulhatott a visszavonulás gondolata, azonban ha fel is merült ilyesmi, gyorsan elvetették az ötletet. Az amerikai választási kampány hamarosan igazán beindul, az ország lakosságának – ne szépítsük – arról is döntenie kell, hogy melyik nyugdíjaskorú lesz olyan állapotban négy év múlva is, hogy elvezessen egy szuperhatalmat.

Joe Biden és Donald Trump sok szempontból rendkívül különböző, van valami, amiben viszont nagyon hasonlítanak: kiugróan idősek mind elődjeikhez képest, mind más fejlett országok vezetőihez hasonlítva. Amikor Trumpot megválasztották 2016-ban, a valaha volt legidősebb amerikai elnök lett; egészen 2020-ig, ekkor ugyanis Joe Biden gyorsan meg is döntötte ezt a rekordot.

Made in USA

A Pew Research Centre 2023-as felmérésében bemutatta, hogy a 187 ország közül, amelyből rendelkezésre álltak adatok, csak nyolcnak volt Joe Bidennél idősebb vezetője – a csúcstartó egyébként az 1982 óta regnáló kameruni elnök, a jelenleg 90 éves Paul Biya. A gazdagabb nyugati demokráciák között azonban az 1950-es évek óta egyértelműen az a tendencia, hogy a kormány- és államfők egyre fiatalabbak, az átlagéletkor az elmúlt fél évszázadban 60,2 évről 55,5 évre csökkent.

2024 novemberében összecsapnak - de mi lesz utána? Fotó: Depositphotos
2024 novemberében összecsapnak - de mi lesz utána? Fotó: Depositphotos

4 év hosszú idő

Felmerül tehát a kérdés: mennyire valószínű, hogy Biden vagy Trump kitart majd esetleges elnöksége végéig? A válasz összetett, és sok változót tartalmaz, hiszen az elnöki poszt várományosainak pontos egészségügyi állapotát minden bizonnyal csak a hozzájuk legközelebb állók ismerik, ráadásul az öregedés tudománya is bizonytalan.

Egyes tanulmányok például azt sugallják, hogy egy ország vezetése azon tényezők közé tartozhat, amelyek rövidítik az élettartamot. A Harvard orvostudományi iskolájának és a Case Western Egyetem orvosi karának közös, 2015-ös tanulmányában 1722-ig visszamenőleg vizsgálták az amerikai választásokon indulók utóéletét – a kirajzolódó tendencia szerint a győztesek 4,4 évvel kevesebbet éltek megválasztásuk után, mint a második helyezettek, akik soha sem töltötték be a legfelsőbb tisztséget.

Az érem másik oldalán viszont ott áll például az a megmásíthatatlan tény, hogy az amerikai elnök a társadalmi heriarchia csúcsán áll, ezt nem meglepő módon élethossz-növelőként azonosította több kutatás is – írja az Economist.

Az elöregedő politikusok esetében azonban nem a halál az egyetlen olyan egészségügyi esemény, amellyel kalkulálni kell: egy szívroham vagy agyvérzés is lemondásra kényszerítheti az elnököt, sőt, ha szükséges, a kongresszus is léphet, amennyiben már nem tudja ellátni feladatát. A cikk emlékeztet, általánosságban jellemző, hogy a stroke kockázata minden évtized betöltésével duplázódik – ez pedig a 80 év körül járó elnökjelöltek számára egyik pillanatról a másikra súlyos realitássá válhat.

Biden és Trump is felejt

Végül van egy olyan tényező is, amivel Joe Biden elnöksége során többször is szembesült a világ, és amely miatt még a demokrata vezető támogatóiban is felmerült a kérdés: biztosan alkalmas-e még erre a feladatra? A szellemi frissesség és mentális jólét kapcsán nem lehet nem beszélni a demenciáról.

Amikor Biden először zavarodott meg a színpadon, még szinte senkit sem érdekelt az ellene áskálódó republikánusokon kívül, azonban azóta több nyelvbotlás, eltévedés, hirtelen feledékenység eset is a nyilvánosság elé került. Azt, hogy pontosan mi lehet a gond, a pontos egészségügyi háttér nélkül lehetetlen – és felelőtlenség – kijelenteni, ám nehéz nem összefüggést látni az amerikai elnök előrehaladott életkora, és egészségügyi állapota között.

Donald Trump kampánya előszeretettel használja mindezt Biden ellen, pedig az idén 78 évét töltő ex-elnökkel is előfordultak furcsa esetek: összekeverte Hszi Csin-ping kínai elnököt az észak-koreai vezetővel, Kim Dzsongunnal, nem is olyan régen pedig Orbán Viktort „Törökország erős kezű vezetőjeként” emlegette.

Összességében a kutatások szerint a szellemi képességek a korral különböző módon változnak – egyesek romlanak, míg mások javulnak, legalábbis időlegesen. Joshua Hartshorne és Laura Germine, a Harvard, illetve a Massachusetts General Hospital munkatársainak tanulmányai szerint a bölcsesség és a tudás valóban növekszik a korral, igaz, csak egy bizonyos pontig. A számtani és szövegértési képességek, valamint a szókincs 50 éves korig fejlődik, utána csökkenni kezd.

A rövidebb és hosszabb távú memória esetében azonban már nincsenek ennyire jó híreink sem:

20 éves kortól lefelé ível a lejtő. Egyes eredmények szerint 85 éves korig akár felére romolhatnak az ilyen irányú képességek, így pedig már nem is olyan meglepő, hogy Joe Biden elfelejtette védelmi minisztere, Lloyd Austin nevét, vagy hogy Donald Trump nem tudta, török vagy magyar-e Orbán Viktor. Egy biztos: 2024 novemberében valamelyikükből a rendkívül nyilvánvaló, falra festett, nehezen ignorálható figyelmeztető jelek ellenére várhatóan elnök lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG