Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Elszállni látszik a Pénzügyminisztérium előrejezése az euróárfolyamra vonatkozóan. Ha a mostani szinten ragadna a kurzus, az azt jelentené, hogy a tárca technikai előrejelzése módosításra szorul, mert itt már nem néhány tízezer forintról van szó.

Augusztus, s így a nyár utolsó napjaiban járunk, lassan véget érnek a szabadságok, a dolgozók visszatérnek a munkahelyeikre, bár a gondolataik még a nyaralási élmények körül forognak. Sokak bosszúságára, kevesek örömére készítettünk egy visszatekintést a mostani rekordközeli 330 forintos euróárfolyam apropóján, hogy a lazításnak szánt 1-2 hét alatt elköltött valutát mikor volt érdemes váltaniuk azoknak, akik még ragaszkodnak a készpénzes fizetéshez (bár az összeállítás a bankkártyás műveletek elszámolásához is támaszpontot ad).

Átnézve a Magyar Nemzeti Bank középárfolyamait, azt találtuk, hogy a legjobban azok jártak idén nyáron, akik június első heteiben váltottak eurót. Konkrétan június 11-én volt a legolcsóbb a váltás, akkor 320,6 forinton jegyezte az árfolyamot az MNB.

A nyarat 324 forint körül kezdtük, innen mozgott le az árfolyam a már említett 320 forint közelébe, majd elérve mélypontját, elkezdett visszamászni az euró árfolyama. Június végén 323-324 forint között mozgott a kurzus - ehhez képest nyilván drágábban adták az eurót a váltóhelyeken, de az ottani jegyzések követik a jegybankét - majd július közepén már 325-326 forintnál jártunk. A hónap végén pedig elhagytuk a 327 forintot is.

Augusztusban jött egy kis enyhülés, a 325-ös szint közelébe erősödött vissza a forint, hogy onnan - elsősorban a globális gazdasági hatások, kiemelten az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt - a hónap végén járva megüssük a 330 forintos szintet.

Aki tehát a nyár elejére időzítette a nyaralását, vagy csak ráérezve, hogy pont megfelelő a kurzus, döntött úgy, hogy eurót vesz, bölcs döntést hozott. Aki viszont a nyár végére tudta elkérni magát a munkahelyéről, netán pont ma ment eurót váltani, átkozhatja Donald Trump amerikai elnököt és kínai kollégáját, mert eurónként 10 forinttal többe kerül neki a nyaralás.

Van persze némi túlzás ebben, mert ez a 10 forintos különbség egy 2000 eurós vakáció esetén "mindössze" 20 ezer forint, de ebből kijöhet akár még egy éjszaka egy elfogadható nívójú szálláshelyen, vagy egy tartalmas nap bőséges ebéddel valamelyik gazdag kulturájú európai városban.

Ki lőtt mellé, a jegybank vagy a kormány?

Érdemes megnézni a mostani árfolyamszint tükrében, hogy az ország vezetői által alkotott pénzügyi tervekbe mennyire illeszkedik ez a kurzus. A jegybank ugyan nem kommunikál árfolyamcélt, így a jelentéseiben arról sem tájékoztat, hogy mekkora euróárfolyammal számol adott időszakra, de euró/dollár keresztárfolyamot közöl a negyedévente publikált inflációs jelentésében. A legutóbbi előrejelzésükben például ez a keresztárfolyam 1,12 dollár volt idénre, és jövőre is. Ezt felhasználva  - és némi egyszerűsítéssel élve - azt kapjuk, hogy a mostani euróárfolyam nem állhat messze a jegybank belső elemzéseiben felhasznált kurzustól, talán még kicsit gyengébb forint is beleférne.

Az MNB mellett a kormány is figyelemmel kíséri az euró mozgását (ami fontos például az importált termékek fogyasztásának alakulása, ezen keresztül pedig az adóbefizetés szempontjából), sőt, a mindenkori költségvetésben közöl is egy technikai feltevést az árfolyamra vonatkozóan. A 2020-as költségvetési törvény készítésekor, nyár elején azzal számolt a Pénzügyminisztérium, hogy az euró éves átlagos árfolyama idén 320,2 forint lesz, majd a következő évben 320,9 forint.

Ami az idei évet illeti, az első félévre vonatkozóan egészen pontosnak bizonyultak a pénzügyminisztériumi szakemberek: a jegybank idevágó adatai szerint az első hat hónapban az euró átlagos árfolyama 320,57 forint volt. Azóta viszont - mint tapasztaljuk - sokat gyengült a forint, a 330-as szintet ostromolja, kérdés tehát, hogy ez az állapot rögzül, itt áll be az árfolyam, vagy lesz korrekció. Amennyiben a mostani szinten ragadna a kurzus, az azt jelentené, hogy a PM technikai előrejelzése módosításra szorul, mert itt már nem néhány tízezer forintról van szó, hanem jóval nagyobb nagyságrendről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egy orvos, aki másodszor nem kér az új jogviszonyból
Kormos Olga | 2021. február 26. 16:11
Március 1. éjfélig nem kevés egészségügyi dolgozónak okoz nagy fejtörést, hogy aláírja-e vagy sem az új munkaszerződését. Bár az utóbbi napokban ígéretet kaptak a dolgozók a bérpótlékok és pihenőnapok reális díjazását illetően, dr. Lehoczki Gergely egy korábbi történethez hasonlóan, immár másodszor nem él a felkínált új jogviszonnyal.  
Makro / Külgazdaság Putyin hibrid hadviselése – most Grúziára csapott le
Káncz Csaba | 2021. február 26. 15:07
Moszkva kihasználja a grúz kül- és biztonságpolitika zavarodottságát és hibrid hadviseléssel növeli befolyását a dél-kaukázusi országban. A Kreml folyamatosan megsérti Tbiliszi szuverenitását grúz állampolgárok elrablásával, a határterületek lopakodó annexiójával és politikai nyomásgyakorlással.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Esély a nyaralásra: három hónapon belül jöhet az uniós vakcina-útlevél
Wéber Balázs | 2021. február 26. 13:46
Az új dokumentum bevezetéséről a tegnapi EU-csúcson elviekben már megállapodtak az uniós és tagállami vezetők. Egyelőre azonban van még néhány nyitott kérdés.
Makro / Külgazdaság 97 ezerrel kevesebb volt a foglalkoztatott januárban, mint decemberben
MTI | 2021. február 26. 11:32
A munkanélküliek száma pedig 38 ezerrel nőtt meg év elején, jelentette a KSH.
Makro / Külgazdaság Újabb 500 ezer adag kínai vakcina érkezik márciusban
MTI | 2021. február 26. 10:55
Jelentette be Szijjártó Péter.
Makro / Külgazdaság Garancsi István a Fehérvár után az Újpest tulajdonosa is lett?
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 09:27
Megszülethetett a megállapodás Garancsi István, a MOL Fehérvár és Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa között, a magyar üzletember 7,2 milliárd forintért veheti meg a lila-fehér egyesületet.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: sokan megkapták a második oltást is
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 08:59
4668 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 419 182  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Szigorítani fog a kormány az utazási szabályokon
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 08:07
Ha péntek, akkor Orbán Viktor a Kossuth rádióban – a ma reggeli miniszterelnöki interjún is a koronavírus-számokról és az oltásról volt szó.
Makro / Külgazdaság Megvan, nagyjából mikor jöhet a magyar oltás gyártása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 18:46
Palkovics László miniszter árult el részleteket. 
Makro / Külgazdaság "A rezidensek számára az új egészségügyi jogviszony egy diktátum" - mondja egy érintett
Kormos Olga | 2021. február 25. 18:32
Az állami egészségügyben dolgozók többsége ezen a héten kapta kézhez az új munkaszerződését, melynek aláírásának határidejét március 1-jén éjfélig meghosszabbították. Aki aláírja a kontraktust, annak megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya, helyébe a sokat vitatott új egészségügyi szolgálati jogviszony lép. Lapunknak sikerült elérnie egy olyan debreceni rezidenst, aki úgy határozott, nem írja alá a szerződést. 
Friss
hírlevél