<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Börtönnel büntetnék a románellenes megnyilvánulásokat - a legjobban az fáj, ha oláhoknak, faragatlanoknak, cigányoknak hívják őket.

Börtönnel büntetné a románellenes megnyilvánulásokat és szervezkedést az a törvénytervezet, amelyet a Traian Basescu volt államfő (a fenti képen zászlót tart) Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a szintén ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) dolgozott ki, és amelynek támogatói között több más párt, köztük a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói is megtalálhatók - közölte pénteken a Hotnews.ro hírportál.

A tervezet három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná a románellenes megnyilvánulásokat és románellenes jelképek nyilvános terjesztését, illetve háromtól tíz évig terjedő börtönnel a románellenes szervezkedést vagy annak pénzelését. A románellenes szervezetek leleplezőinek a tervezet büntetlenséget ígér.    A törvénytervezet románellenesnek nevez minden olyan gesztust és kifejezést, amelyet a románokkal, a román közösségi intézményekkel vagy román templomokkal szembeni gyűlölet vezérel.

Oláh, buta, cigány - terjed a románellenesség?

A Marius Pascan PMP-szenátor, Eugen Tomac PMP-elnök és Daniel Gheorghe PNL-képviselő által jegyzett indoklás az egyre terjedő románellenességre a pejoratív értelemben használt "vlah", "oláh" megnevezést, a "buta", "faragatlan" jelzőt, a román nép "cigányokként" történő, megbélyegző szándékú emlegetését hozza fel példaként.

Nemrég a Charlie Hebdo nevű francia szatirikus lap (amelyet akkor ismert meg a világ, amikor szerkesztőségét terroristák támadtak meg) egy olyan karikatúrával "kommentálta" a román Simona Halep Roland Garros-győzelmét, melyen a teniszezőnő azért örül a trófeának, mert az színesfémből van. A karikatúrából nemzetközi botrány lett, a románok tiltakoztak az ellen, hogy "lecigányozták" Halepet.

Nagyon szúrja a szemüket a székely autonómia gondolata

Az előterjesztők szerint a románellenesség történelmi gyökerei a középkorra nyúlnak vissza, amikor Erdély "kiváltságos" nemzetei - a magyarok, szászok és székelyek - "megtűrt" népként tekintettek a románokra, de úgy vélik: a románokkal szembeni gyűlölet ma is tetten érhető az autonóm - saját jelképekkel, fővárossal, etnikai harátokkal rendelkező - Székelyföld eszméjét hirdető, "államellenes", "szakadár", "sovén" erdélyi megemlékezéseken és egyéb rendezvényeken.

A románellenes szervezetekre a magyarországi, Erdélyben is híveket toborzó Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat (HVIM) és a Magyar Gárdát hozták fel példaként, amelyeknek az "irredenta" akcióit szerintük a Hargita megyei tanács is támogatja.

Makro / Külgazdaság Mi történik? Közel 10 százalékkal drágult a gáz két nap alatt
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:22
Nem csillapodik a gázár-emelkedés, a tegnapi 6 százalék után ma is 3 százalék feletti pluszban cserél gazdát az irányadó TTF-típus a rotterdami árutőzsdén.
Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
Makro / Külgazdaság Mire készül Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:45
A kormányfő összehívta a Védelmi Tanácsot.
Makro / Külgazdaság Végre! Van egy jó hírünk az inflációról
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:30
Az áprilisi 24 százalék után májusban már "csak" 21,5 százalék lett az éves infláció.
Makro / Külgazdaság Fontos részleteket árultak el az ukránok arról, mikor indítják meg az ellentámadást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:52
Dióhéjban, mi történt az elmúlt órákban a háborúban és annak környékén.
Makro / Külgazdaság A nap képei: nem mindennapi helyen bukkant fel Magyarország államfője
Wéber Balázs | 2023. június 8. 07:17
Liechtenstein nemcsak azért különleges ország, mert Európa egyik legkisebb állama, hanem azért is, mert exkluzív környezetben, a Rajna mentén és az Alpok csúcsai között fekszik. Szerdán itt vendégeskedett Novák Katalin köztársasági elnök, akit lapunk is elkísérhetett.
Makro / Külgazdaság Hoppon maradtak a menekültek fogadására kirendelt rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:38
Bár szerdán ezernél is többen lépték át a határainkat Ukrajna, illetve Románia felől, mint egy nappal korábban, senki nem vonattal közelítette meg Budapestet.
Makro / Külgazdaság Látványos gesztussal kedveskedett Putyinnak a fehérorosz diktátorbarátja
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:23
Kegyelmet kapott egy Fehéroroszországban fogva tartott orosz állampolgár.
Makro / Külgazdaság Gátrobbantás: elszámolták magukat az oroszok?
Litván Dániel | 2023. június 8. 05:48
Az szinte biztos, hogy az oroszok szabadítottak nukleáris csapáshoz hasonlatos katasztrófát Dél-Ukrajnára. Az viszont nem, hogy ez is volt a tervük. Akárhogy is, végzetes felelőtlenségről és gyengeségről tettek tanúbizonyságot a Nova Kahovka-i gát elpusztításával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG