3p
Az egész világot bejárták az Amazonas-medence lángoló őserdőjéről készült képek. Kósa Lajos ennek kapcsán szólalt meg, Nagy István agrárminiszter pedig most tisztázta, hogy mégis mit gondol a kormány - bozóttűz vagy erdőtűz?

„Persze nem az őserdő ég, mint láthatjuk a képeken, hanem egyébként az a bozótos, ami nem őserdő, de most ez mindegy, a részletekbe nem kell belemenni.”

Ezzel az elég erős kijelentéssel nyilvánult meg a témában Kósa Lajos a Kossuth rádió műsorában, amelyre sokan felkapták a fejüket. Ungár Péter, az LMP képviselője így kérdésekkel fordult Nagy István agrárminiszterhez, megtudakolva azt, hogy mégis mi a kormány álláspontja az ügyben.

A miniszter válaszából kiderült, hogy a kormány minden szempontból osztja Angela Merkel álláspontját, és aggasztónak és borzalmasnak tartja azt, hogy lángokban áll az Amazóniai esőerdő. Nagy István válaszában végig erdőtűzről ír, így joggal feltételezhető, hogy a Kósa Lajos által emlegetett „bozótos” csak a képviselő saját véleménye volt.

Lángol az amazonasi őserdő a brazíliai Humaita közelében. (Fotó: Reuters/Ueslei Marcelino)

Az agrárminiszter emellett kiemelte, hogy Magyarország részt vesz több erdő-, és favédelmi programban is az Európai Unió tagjaként, és a kormány úgy látja, hogy az a helyes, ha a mostani tüzet is okozó erdőirtásokhoz vezető gazdasági okokat próbálják megszüntetni. Hozzátette, hogy a hazai szabályozást már azt tartva szem előtt alkották meg, hogy ne kerülhessen illegálisan kitermelt fa a fogyasztókhoz.

Bolsanaro és az erdők

A Privátbankár.hu-nak adott interjújában Gustavo Szilagyi brazil geográfus és vidékfejlesztési szakértő úgy fogalmazott, hogy  még egyetlen olyan brazil elnök sem volt, akinek a politikája annyira szembe ment volna a környezetvédelemmel, mint Jair Bolsonaróé. Mint mondta, véleménye szerint a jelenlegi erdőtüzek nagy része az erdőirtásokhoz köthető, amelyeket az elnök is ösztönzött.

A szakember azt is kiemelte, hogy az erdőtüzek megelőzésének leghatékonyabb módja, ha az állam teszi a dolgát, és fellép az erdőirtásokkal szemben. Szerinte a mostani tűzvész új erőt adhat a környezetvédelmi mozgalomnak is. Részletek. >>>

Az új uniós irányelv

Azt az agrárminiszter is kiemelte válaszában, hogy az Európai Bizottság nemrég fogadott el egy olyan szabályozást, amely az erdővédelemről és a faanyag-forrásokról rendelkezik. Ennek keretében az EU lényegesen szigorúbban ellenőrizné a fogyasztókhoz kerülő faanyagokat, a fenntarthatóbb erdőgazdálkodást, és csökkentené, illetve megszüntetné az erdőirtásokat. Céljuk még: az erőforrások jobb felhasználása, a munkahely-teremtés, valamint a kutatás és adatgyűjtés fejlesztése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: Olaszországban nőtt a GDP
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 14:23
Az olasz gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, míg a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG