TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Harminc százalékkal nőtt az uniós országokba kivándorló britek száma a Brexit-referendum éve óta. Spanyolországban ötször, Franciaországban tízszer több brit telepedett le a korábbiakhoz képest. Szakértők szerint az elvándorlás fő oka a kilépés az EU-ból.

Jelentősen emelkedett az uniós országokba emigráló brit állampolgárok száma azóta, hogy az Egyesült Királyság a 2016-os népszavazáson az EU-ból való távozás mellett döntött.

London esőben. (Depositphotos) London esőben. (Depositphotos)

A Guardian friss tanulmánya szerint, amely a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Eurostat adatain alapszik, 2008 és 2015 között évente átlagosan 57 ezren, 2016 és 2018 között pedig 74 ezren költöztek el a szigetországból egy (másik) uniós országba  – ez mintegy harminc százalékos növekedés.

A kutatás szerint a távozók fele a referendum utáni három hónapban döntött úgy, hogy elhagyja az Egyesült Királyságot.

2016 óta messze a Brexit volt a migráció legfontosabb mozgatórugója

– mondta Daniel Tetlow, a tanulmány egyik készítője.

Irány Dél-Európa!

A legtöbben Spanyolország felé vették az irányt: a népszavazás utáni két évben összesen több mint 21 ezer brit regisztráltatta magát a dél-európai államban.

Ez ötszörös növekedés a 2008 és 2015 közötti időszakhoz képest, amikor évente átlagosan 2300-an emigráltak.

Spanyolországban már mintegy 380 ezer brit él becslések szerint. Hivatalos adat nincs, mivel sokan nem regisztráltatták magukat.

A második legkedveltebb célpont a britek szemében Németország, ahol több mint 11 ezren „vertek sátrat” a népszavazás utáni két évben. 2016 után összesen csaknem 32 ezer brit kapta meg a német állampolgárságot, idén pedig további 15 ezer kérelmet bírálhatnak el pozitívan.

Beszédes tény, hogy

tavaly a törökök után a britek lettek legnagyobb számban német állampolgárok, jóval megelőzve a lengyeleket, a románokat, az irakiakat és a szíreket.

A brit kivándorlási lista harmadik helyén Franciaország áll, ráadásul itt mérték a második legnagyobb növekedést. Míg 2008 és 2015 között alig több mint ötszáz, 2016 után már mintegy ötezer brit telepedett le a nyugat-európai államban évente. (A valós számok nagyobbak lehetnek, mivel a regisztráció az uniós állampolgárok számára nem kötelező.)

Népszerű célpont a britek körében Írország és Hollandia is, ahová csaknem 5700-an, illetve 5500-an távoztak a referendum után.

Összességében 500 százalékkal ugrott meg azon britek száma, akik kivándoroltak és egyúttal állampolgárságot szereztek egy uniós országban.

Ilyen mértékű növekedést általában akkor szoktak feljegyezni, amikor nagy gazdasági vagy politikai válság sújt egy országot. 

Kiszavazták magukat

A britek 2016 júniusában tartottak népszavazást az ország európai uniós tagságáról. Akkor 17,4 millióan voksoltak a távozásra, és 16,1 millióan a maradásra.

A referendum eredményébe belebukott az akkori konzervatív kormányfő, a népszavazást napirendre tűző David Cameron, aki az EU-tagság mellett kampányolt. Később utódjának, az eredetileg szintén maradáspárti Theresa Maynek is távoznia kellett, miután a brit parlament nem fogadta el az EU-val kötött kilépési egyezményt.

May utódja a Brexit-párti kampány egyik vezéralakja, Boris Johnson lett, aki nem csak a Konzervatív Párt elnökválasztását, hanem később a parlamenti választásokat is nagy fölénnyel nyerte.

Johnson idén január végén kiléptette Nagy-Britanniát az EU-ból, de az ország év végéig a közös piac része marad – jelenleg egy úgynevezett átmeneti időszak van érvényben.

Londonnak és Brüsszelnek legkésőbb október végéig kellene megegyeznie a 2020 utáni kereskedelmi kapcsolatokról, megállapodás híján ugyanis súlyos károk érhetik a brit (és részben az uniós) gazdaságot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél