<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Júniusban 233 milliárddal nőtt az államháztartás központi alrendszerének hiánya, így már az éves terv 104 százalékánál járunk - de aggodalomra semmi ok.

Az államháztartás központi alrendszere 2018. június végéig 1420,5 milliárd forint hiánnyal zárt. A 2018. évi törvényi előirányzat az egész évre 1360,7 milliárd forintos hiány, ezt tehát az első félévben már több mint 4 százalékkal túlléptük - ez viszont messze nem jelenti azt, hogy ne lenne teljesíthető a terv.

Honnan ez a masszív hiány? Továbbra is megelőlegezzük az uniós kifizetéseket

Az uniós projektek kifizetései ugyanis június végére elérték az 1118,4 milliárd forintot, mellyel szemben 2018 első hat hónapjában a költségvetésbe mindössze mintegy 162 milliárd forint uniós bevétel érkezett - ha tehát az EU utalna, a deficit jelentős része el is tűnne az államháztartás központi alrendszeréből - a kormány viszont megelőlegezi ezeket a kifizetéseket.

A kiadási oldalon ezen kívül az infrastrukturális fejlesztésekre fordított összegeket emeli ki a Pénzügyminisztérium, mint például a közútépítés és közúthálózat felújítása, a Modern Városok Program beruházásai, az Egészséges Budapest Program megvalósítása, illetve a MRE Bethesda Gyermekkórháza és a Budai Irgalmasrendi Kórház közös fejlesztése.

Emellett júniusban a kamatkiadások ugyancsak jelentős összeget (268,0 milliárd forint) tettek ki, mivel több – döntően még 2008-2014 között kibocsátott, hosszú futamidejű, fix kamatozású – kötvénysorozatnak is ekkorra esett a kamatfizetési időpontja.

Többet keresünk -> többet vásárolunk -> több adót fizetünk

A bevételi oldalon a keresetek emelkedésének és a fogyasztás bővülésének köszönhetően emelkedő adókat és járulékokat emeli ki a PM: 2018 első hat hónapjában az általános forgalmi adóból 214,2 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 128,3 milliárd forinttal, a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból pedig 141,2 milliárd forinttal magasabb az államkassza bevétele, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A tavalyinál jobb volt a június, de ez nem volt nehéz

Idén június hónapban a központi alrendszer 233,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, amely mintegy harmada a 2017. azonos havi hiánynak - hívja fel a figyelmet a minisztérium. Igaz, ezt nem volt nehéz hozni, tekintve hogy tavaly kiugróan magas volt a havi deficit:

A megelőző évekhez viszonyítva egy átlagos júniusnak tekinthetjük a 2018-ast.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság "Visszalépünk hetven évet" – bírálta az újbóli fegyverkezést Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 14:59
Békére van szükség, de nem olyanra, amely a fegyverkezési egyensúlyon alapszik, mondta.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban, ársapkát követelnek az elszálló energiaárakra
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 13:29
A lakossági energia árának korlátozását sürgeti a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB).
Makro / Külgazdaság Leereszkedett a digitális vasfüggöny Oroszországra
Kormos Olga | 2022. július 3. 12:33
Február 24. óta minden orosz internetfelhasználó megtapasztalta, mi is az a „digitális vasfüggöny”. A Kreml célja, hogy irányítsa az emberek online életét, ami egyértelműen veszélyezteti a szabadságjogaikat.
Makro / Külgazdaság Manfred Weber elosztaná az orosz földgázt az EU-tagállamok között
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 12:01
Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.
Makro / Külgazdaság A nap képe: egy nagy tökkel viccelődik Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 11:16
A hőség a magyar miniszterelnököt is megihlette.
Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG