<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Fülöp-szigeteki belügyminiszter arra kért minden rendőrtábornokot és -ezredest: önként nyújtsa be lemondását, hogy megtisztíthassák a rendőrség vezetését a kábítószerkereskedelemhez fűződő kapcsolatoktól.

A 227 ezer fős Fülöp-szigeteki rendőri állományból mintegy háromszáz tábornokot, illetve főtisztet érint a belügyi rendelet, amelyet az országos rendőrfőkapitány javasolt. Utóbbi szintén önként lemond a posztjáról - jelentette be Benjamin Abalos belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján.

"Úgy tűnik, nagy a baj a rendőri erők körében. Úgy tűnik, hogy a tábornokok és az ezredesek szerepet játszanak a kábítószerkereskedelemben. Meg kell tisztítanunk a rendőrség vezetését. Vissza kell szereznünk az emberek bizalmát" - hangsúlyozta Abalos.

Tavaly több mint egytucatnyi rendőrtisztet tartóztattak le vagy menesztettek a posztjáról, és folytattak nyomozást ellenük a kábítószerkereskedelemben való részvételük vagy annak gyanúja miatt.

Abalos felidézett egy frissebb esetet, amikor a rendőrök saját irodájukban árulták a kábítószert.

A Fülöp-szigeteki kábítószerellenes ügynökségben (PDEA) szintén voltak rajtaütésszerű ellenőrzések, letartóztatások és menesztések az elmúlt hónapokban.

Lemondásra szólítottak fel a felsővezetőket. Fotó: Depositphotos
Lemondásra szólítottak fel a felsővezetőket. Fotó: Depositphotos

Rodrigo Duterte korábbi Fülöp-szigeteki elnök, aki 2016-2022 között volt hivatalban, keményhangú nemzetközi bírálatokat kapott, amikor hivatali ideje alatt gyilkos hadjáratot hirdetett a kábítószerkereskedelem ellen, és az a hivatalos rendőrségi adatok szerint több mint 6200 gyanúsított halálával járt.

Egyes emberi jogi csoportok még magasabb halálozási arányról számoltak be, és azzal vádoltak meg egyes rendőrtiszteket, hogy meghamisították a bizonyítékokat, azt a látszatot keltve: letartóztatásakor az áldozat erőszakos módon próbált ellenállni a rendőröknek.

Novemberben Rodolfo Azurin országos rendőrfőkapitány bejelentette: arra utasította a rendőrség állományát, hogy minimalizálja a kábítószerkereskedelemben részt vevők megölését.

A belügyminiszter hangsúlyozta: nagyon nehéz harcot vívni a kábítószerkereskedelem ellen, ha a feltételezett szövetségesek, vagyis maguk a rendőrök is hátba lőhetik társaikat, és a lemondásra felszólító belügyi rendelet azt igyekszik megakadályozni, hogy a korábban hibázó rendőrtisztek ne tudják elrejteni vagy megsemmisíteni az ellenük szóló bizonyítékokat, illetve ne tudjanak hamis gyanút felhozni másokkal szemben.

Benjamin Abalos kifejtette: egy újonnan létrehozandó bizottság fogja kivizsgálni a rendőrtisztek múltbeli cselekedeteit, hogy megállapítsák: részt vettek-e a drogkereskedelemben, hozzátéve, hogy akik nem játszottak ilyen szerepet, azoknak nincs mitől tartaniuk.

 Az elmúlt félévben a Fülöp-szigeteki hatóságok 10 milliárd pezó (67 milliárd forint) értékben koboztak el illegális metamfetamint, beleértve egy rekordnagyságú - 990 kilogrammos - októberi fogást is, amelynek becsült feketepiaci értéke 6,7 milliárd pezó (45 milliárd forint) volt.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Brutális pénzzel küzd az USA világszerte az átlátható kormányzásért
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 09:50
A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően - jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán. Joe Biden kifejtette, hogy a világtörténelem válaszút előtt áll, a ma meghozott döntések pedig évtizedekre befolyást gyakorolnak a világ folyamatainak irányára.
Makro / Külgazdaság Elkötelezettségről vallott a kínai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 09:10
A kínai miniszterelnök szerint országa elkötelezett, hogy megnyitja a világ második legnagyobb gazdaságát, és olyan reformokat hajt végre, amelyek elősegíthetik a növekedés élénkülését. A geopolitikai feszültségek csak visszafogják a fejlődést világszerte - tette hozzá.
Makro / Külgazdaság Magasan Donald Trump van az élen
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:37
Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve - derül a FoxNews szerdán publikált közvéleménykutatásából.
Makro / Külgazdaság Meglepő beismerést tett Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:04
Az elmúlt órák eseményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Törökországba megy Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:36
Ezt Tayyip Erdogan török elnök közölte szerda este.
Makro / Külgazdaság Nagyot csökken az alapszámlák díja hamarosan
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:07
A tényleges csökkenésre még azért sokat kell várni.
Makro / Külgazdaság Fontos dolgot mondott Bahmutról Zelenszkij, lelőttek egy orosz vadászbombázót
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így spanol egymással a brit király és a német államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:44
III. Károly megkezdte Berlinben első külföldi állami látogatását.
Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG