<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tavalyi és az idei nyár között több mint 13 ezer négyzetkilométernyi erdő semmisült meg az Amazonas-medencében. Az unió most törvényjavaslatot nyújtott be, mely megtiltaná az erdőpusztításhoz köthető termékek importját.

Ismét emelkedett Brazíliában az erdőirtás mértéke; az elmúlt egy évben 13 ezer négyzetkilométer erdő semmisült meg - derül ki az ország Nemzeti Űrkutatási Intézetének (Inpe) helyi idő szerint csütörtökön közzétett adataiból.

Az Inpe műholdfelvételei szerint 2020. augusztus eleje és 2021. július vége között 13 235 négyzetkilométerrel csökkent az erdők mérete a dél-amerikai országban, ami 22 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest, és 2008 óta a legnagyobb visszaesés az erdőterületek méretében.

Lángoló erdő az Amazonas-medencében. (Forrás: Depositphotos)
Lángoló erdő az Amazonas-medencében. (Forrás: Depositphotos)

Brazília esőerdőinek területe nagyjából Nyugat-Európa méretével azonos. Jair Bolsonaro, az ország elnöke az erdő által borított területekre elsősorban kiaknázatlan gazdasági erőforrásként tekint. Ám miután ennek a területnek jelentős szerepe van a klímaváltozás megfékezésében, Bolsonaróra jelentős nemzetközi nyomás nehezedik az erdők pusztításának leállítása érdekében.

Ígéretek vannak, az EU pedig már cselekedne is

A Glasgow-i COP26 klímakonferencián a nagyhatalmak meg is állapodtak, hogy 2030-ig a világon mindenütt véget vetnek az erdőirtásnak, illetve a visszájára is fordítják azt (tehát felpörgetik az erdősítést). Ehhez a paktumhoz pedig Brazília is csatlakozott. Maga a vállalás azért nagyon fontos, mert az új termőföldek és legelők nyerése érdekében történő erdőirtás felel a klímaváltozást okozó globális üvegházgáz-kibocsátás közel negyedéért.

Brazíliában elsősorban a marhatenyésztés és a szójatermesztés miatt irtják az erdőt, a másik kiugróan sok erdőpusztítást felmutató Indonéziában pedig a legtöbb fás területnek a pálamolaj-termelés miatt kell pusztulnia. Hogy az erdőirtás megfékezése ne maradjon meg puszta hangzatos vállalásként, hanem tényleg történjen is az érdekében valami, az Európai Unió a héten már konkrét lépéseket is tett. Bemutattak egy javaslatot, mely megtiltaná azoknak a termékeknek a behozatalát az unióba, amelyek az erdőpusztításhoz köthetők. Ezek a marhahús, a szója és a pálmaolaj mellett a kávé, a kakaó és a fa.

A még végleges kidolgozás alatt álló, "ízelítőként" bemutatott törvényjavaslat értelmében azoknak a kereskedőknek, melyek ezeket a termékeket értékesítik az EU piacán, igazolniuk kellene, hogy az árujuk semmilyen mértékben nem járult hozzá mezőgazdasági területek szerzése érdekében elkövetett legális és illegális erdőirtáshoz. Ilyen dokumentum híján nem férnének hozzá az unió közös piacához.

A brazil agrártermelők szervezete emiatt felháborodásának adott hangot, de kritizálta a tervezetet az erdővédő oldal is - ők azért, mert a kritikus termékkörök közé nem vették fel a gumitermékeket. Amikor megvan a végleges törvényjavaslat, arról az uniós országok kormányainak és az Európai parlamentnek is szavaznia kell majd.

(MTI, Financial Times)

Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG