1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Életformaváltást jeleznek a Központi Statisztikai Hivatal családi kapcsolatokra utaló adatai, mégpedig olyasfajtát, amely a hagyományos értékrendhez való visszafordulást sejteti.
Életformaváltást jeleznek a Központi Statisztikai Hivatal 2000. és 2006. közötti, családi kapcsolatokra utaló adatai, mégpedig olyasfajtát, amely a hagyományos értékrendhez való visszafordulást sejteti. Meglepő módon a főváros jár az élen a "visszarendeződésben".

A házasságkötések száma Budapesten az utóbbi három esztendőben folyamatosan emelkedett. Így a 2001-es országos mélypont után 2006-ra meghaladta az ezredfordulós adatokat, ám vidéken a hivatalos esküvők száma nem jutott közelébe a 2000-es szintnek sem. A fővárosi válások száma a 2002-es csúcspont után zuhanásszerűen csökken, országszerte azonban sokkal kisebb mértékű, s erősen ingadozó a csökkenés.

A házasságon kívül született gyerekek száma viszont mára országosan eléri a 36 százalékot, s Kelet-Magyarország egyes településein már az újszülöttek többsége nem házassági kapcsolatban jön a világra. Budapesten 31-32 százalékon "stagnál", sőt valamelyest csökken is a nem szentesített házasságból származó csecsemők aránya.
   

Szép lassan kihalnak az európaiak
Tóth Olga, az MTA Szociológiai Intézetének munkatársa szerint a helyzet összefügg a magyar társadalom nagyarányú rétegzettségével. Erősen eltér a Budapesten és a vidéken élő népesség iskolázottsága és foglalkozása. Még árnyaltabb lenne a kép, ha az úgynevezett "vidéket" tovább bontanánk, városokra és kisebb falvakra vagy földrajzi tekintetben, égtájak szerinti tájolásban. Mindenhol más oka lehet a statisztikai sor alakulásának.
   
Az utóbbi másfél évtizedben Magyarországon a házasodási szokások hasonlóvá váltak a nyugat-európai országokéhoz, tehát jellemzően későbbi életkorban kötik meg a fiatalok az első házasságukat. Egy nemzedékkel ezelőtt tipikusan huszonéves koruk elején járultak az anyakönyvvezető elé, ma átlagosan a harminchoz közeledve kötik meg az első házasságukat. A halogatás elsősorban a magasan iskolázott, nagyvárosokban élő, viszonylag jól kereső fiatal rétegre jellemző. Ha Budapesten nő a házasságkötések száma, ez azzal magyarázható, hogy ez a nemzedék eljutott abba a korba, amikor kimondja az addig halogatott boldogító igent. 
   
Szegénységben született: korábban meghal
Magyarországon a házasságot nem kötő fiatalok másik jelentős csoportja nem önszántából "szingli", hanem vidéken, gazdaságilag leszakadó régióban lakik. Tagjai többnyire alacsonyan iskolázott férfiak, akik nem kapnak állandó munkát. Saját értékrendjük alapján szeretnének megházasodni, hagyományos módon családot alapítani, de egzisztenciálisan nem engedhetik meg maguknak, hiszen nem tudnák eltartani az övéiket. Az ő helyzetükön csak általános gazdasági föllendülés tudna segíteni.
   
A házasságon kívül született gyerekek arányának országos eloszlásából nem von le messzemenő következtetést a szociológus, szerinte legfeljebb véletlenül adódik egy-két év, amikor ebben Budapest lemarad a többiektől. Ez ugyanis modernizációs jelenség, amely szintén a társadalom két szélső pólusához kötődik. A magasan iskolázott és jól szituált fiatalok körében, valamint a népesség anyagilag és képzettségében leszakadó rétegénél fordul elő, hogy nem szentesített együttélésből születik gyerek. 
   
Európa: vén kontinens idős lakókkal
Világjelenség, ahogy Tóth Olga mondja, hogy a fiatalok tovább maradnak otthon gyerekstátuszban, s ha el is költöznek huszonévesen a szülői házból, esetleg van is állandó partnerük, tartanak a véglegességtől. Akkor is így éreznek, ha tudják: a házasságok negyven százaléka válással végződik. Az igen kimondása mégis valamiféle elkötelezettséget feltételez.
   
Európa e tekintetben tarka képet mutat. A skandináv országok már évtizedekkel ezelőtt elég toleránsnak mutatkoztak a házasság nélküli együttélésekkel kapcsolatban. Ezek nagyobb része valójában tartós párkapcsolat volt, amelynek résztvevői nem igényelték a társadalmi rábólintást önnön frigyükre. A tradicionálisabb, elsősorban katolikus országoknál a házasságkötések száma sokáig magasabb maradt a többi nemzethez képest, de Európában mostanában valamifajta kiegyenlítődés tapasztalható.

Rossz jel, ha tavasszal születtél
A leginkább hagyománykövetőnek tartott mediterrán országokban is nő a hivatal, illetve az egyház pecsétjével meg nem erősített tartós kapcsolatok száma, és feljebb tolódik a házasságkötési életkor. De továbbra is mindenhol vannak olyanok, akik fontosnak tartják a hagyományos házasságkötést. Ők a szociológus szerint többségükben erősen kötődnek valamilyen valláshoz és fontosnak tartják, hogy a felekezet papja is áldását adja a közös életükre. De az európai általánosságban a társadalom elfogadóbb lett a házasság nélküli együttélést illetően, s Magyarország is ebbe a vonulatba kapcsolódik bele.
   
Kedvezőtlen társadalmi hatásai vannak ugyanakkor ennek a folyamatnak. A felmérések szerint igazolhatóan kevesebb gyereket vállalnak azok, akik élethosszig házasság nélkül élnek együtt, mint azok, akik pap vagy anyakönyvvezető előtt szentesítették kapcsolatukat. Tehát tovább csökkenhet a születések száma. Bizonyos országokban anyagi ösztönzést próbálnak bevetni; bevezetik a családi adózást, a házasfeleknek könnyebbé teszik a lakáshoz jutást, de az efféle adminisztratív intézkedések csak ideig-óráig hatnak, tartós eredménnyel nem kecsegtetnek.
   
A megoldás ellentmondásos módon a tradicionális családmodell lazulásában keresendő. Azok az országok a legsikeresebbek az együttélések arányának emelésében és a gyermekszám növelésében, amelyekben újfajta munkamegosztás érvényesül a férfiak és a nők között, vagyis az erősebbik nem tagjai nagyobb részt vállalnak a családi, háztartási terhekből.

Magyarországon is beindult az alibigyár
Boldogító "nem"- az Úr színe előtt
Egymillióba fájhat a boldogító igen
Lánykérési egyszeregy

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG