<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nem rászorultsági elvet követett az Orbán-kormány a koronavírus-járvány miatt padlóra került turizmus mentési kísérlete közben, amit jól mutat, hogy a 2020-ban milliárdos veszteségeket elszenvedő budapesti luxusszálloda nagyságrendileg ugyanannyi állami támogatást kapott, mint a mértékében sokkal kisebb visszaesést elkönyvelő, és végül nyereséggel záró vidéki társa.

Az elmúlt fél évben szinte csak arról lehetett hallani, hogy a koronavírus-járvány miatt szinte teljesen leállt a hazai turizmus, az ágazat pedig hatalmas veszteségeket szenvedett el, amiket a kormány különféle támogatásokkal próbált kompenzálni. A KSH adatai is drámai visszaesésről tanúskodtak: 2020-ban a kereskedelmi szálláshelyek 58 százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. Az összes bruttó árbevétele pedig 59 százalékkal csökkent, és 228 milliárd forintot tett ki. Egy budapesti és egy vidéki szálloda tulajdonosának tavalyi céges beszámolóját megnézve azonban kiderült: ég és föld a különbség az elszenvedett veszteségek között.

Budapest látképének talán legemblematikusabb épülete a Budapest Marriott hotel a Duna-parton. Az elmúlt években, amikor szárnyalt a fővárosi turizmus, stabilan milliárd feletti profitot termelt évről évre a luxushotel a Duna Szálloda Zrt.-nek. Például 2019-ben 8,8 milliárd forint forgalom után 1,4 milliárd forint nyereségnek lehetett örülni, amit a bécsi székhelyű CEE Property-Invest Immobilien ki sem vett a cégből. A koronavírus-járvány azonban 2020-ban történelmi veszteséget eredményezett. 

A 2020. márciusában beütött koronavírus járvány hatására a Budapest Marriott Hotel nagy mértékű árbevétel kiesést realizált a 2020-as üzleti év során; a járvány soha nem látott visszaesést idézett elő nemcsak a szálloda kihasználtságában, de az általános utazási hajlandóságban és az egész turizmus szektorban. Ez a visszaesés az év hátralévő részében is megmaradt a bevezetett kormányzati intézkedések – korlátozások, határzár – hatására. 2019-hez képest mind a szobakihasználtság mind az árbevétel mind pedig a működési eredmény (GOP) jelentősen visszaesett

- olvasható a Duna Szálloda Zrt. 2020-as beszámolójában.

Ez konkrétan a számok nyelvén: az árbevétel a 2019-es 8,8 milliárd forintról 2,9 milliárd forintra csökkent (70 százalékos mínusz). Ez közel 6 milliárd forintos zuhanás. Ezen belül a szoba árbevétel 6,2 milliárd forintról 1,6 milliárd forintra csökkent. Így pedig összességében a 2019-es 1,4 milliárd forintos nyereség 2020-ban 1,9 milliárd forintos veszteségbe fordult át. Ennek fő oka, hogy a budapesti turizmus döntő részben a külföldi vendégekre épít, a belföldi turizmus elenyésző, vidéki magyarok nagyon kevés éjszakát töltenek fővárosi szállodákban, és ha igen, akkor sem a luxust választják.

A beszámolóból a kormány által úton útfélen hangoztatott támogatások mértéke is kiderült. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója még november 11-én beszélt arról, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált szálláshelyek számára az állam megtéríti a november 8-ig beérkezett, a zárás utáni 30 napra vonatkozó bevételkiesés 80 százalékát. Ebből a Duna Szálloda Zrt. 28,4 millió forint állami támogatást kapott, míg a bértámogatás 24,9 millió forint volt. Így összességében 53,4 millió forint állami segítség érkezett, míg a veszteség ugye 1,9 milliárd forint lett. 

A szállodát jelentős hitel terheli. Az Erste Banktól 2001-ben felvett hitel egyenlege 2020. december 31-én közel 12 milliárd forint volt, a jelzálog pedig maga a hotel épülete. A hitelek 2028-ban járnak le, tavaly 800 millió forintot kellett törleszteni. A szálloda forgalmának csökkenése a költségek csökkenését is maga után vonta a fizetésektől a közműdíjakig, de az anyagjellegű ráfordítás így is 1,6 milliárd forint (3,9 milliárd forintról), míg a személyi ráfordítás 1,2 milliárd forint lett (1,9 milliárd forintról). A járvány hatására a Duna Szálloda Zrt. kénytelen volt lecsökkenteni a munkaerő állományát és egyes hónapokban, különböző mértékben bevezetni a dolgozók bércsökkentését is.

Érdemes itt emlékeztetni a kormányzati MTÜ álláspontjára. Az ügynökség lapunknak küldött korábbi tájékoztatásában úgy ítélte meg, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy a szektorban dolgozó szakemberek megtarthassák munkahelyeiket, és mindent megtesznek annak érdekében is, hogy az indulást követően mihamarabb regenerálódjon az ágazat. Például a turisztikai szektor számára májusban is elérhető a bértámogatás, valamint kiemelték: több száz milliárd forint összegű pályázati támogatást nyújtott az MTÜ, amelyek a magyar vállalkozásokat segítik, és versenyképessé teszik hazánkat. Korábban több cikkben is megírtuk, hogy ezek a milliárdos Kisfaludy-pályázatok a vidéki szállásokat célozták, budapesti vállalkozások nem is pályázhattak.

Mi történt vidéken?

Tavaly teljesen szabad volt a nyár, a koronavírus első hulláma lecsengett, a második hullám pedig csak ősszel érkezett, így a vidéki szállodák remek nyarat tudhattak maguk mögött. Ez látszik is a céges beszámolókban. Az alsópáhoki Kolping Hotel a Kolping Hotel Kft.-hez tartozik, a cég tulajdonosai 50-50 százalékban a Magyar Kolping Családi Üdülési Alapítvány (alapítója például a már említett Magyar Kolping Szövetség is) és a német Kolping Verwaltungs Gmbh.

Jól megy a cégnek, hiszen 2019-ben sok éves rekordnak számító 2,2 milliárd forint árbevétel mellett 222,4 millió forint nyereség jött össze. Az alsópáhoki szálloda igazgatója Baldauf Csaba befolyásos ember, hiszen egyben a Szállodaszövetség általános alelnökeként is funkcionál.

A Covid19 világjárvány üzemszünetre kényszerítette társaságunkat 2020. március 22 – május 29., valamint 2020. november 11.-től következő év május 06.- áig; ez a leállás jelentős árbevétel kiesést okozott

- olvasható a Kolping Hotel Kft. 2020-as beszámolójában.

Ez konkrétan a számok nyelvén: a 2019-es 2,2 milliárd forintos forgalom 2020-ban 1,6 milliárd forint lett, ami mintegy 600 millió forintos (30 százalékos) csökkenést jelent. Ez a budapesti visszaesés mértékét meg sem közelíti. A szállás árbevétel is csak 1,1 milliárd forintról 950 millió forintra mérséklődött, a nagyobb mínusz a vendéglátásban keletkezett: 950 millió forint helyett csak 600 millió forint szerepel ezen a soron. Összességében pedig a 2019-es 222 millió forintos profitból a koronavírus ellenére is megmaradt 55 millió forint nyereség. Ennek egyik oka, hogy az elmaradt külföldi vendégeket itt jobban pótolták a magyar vendégek.

Tehát míg a budapesti luxusszálloda kétmilliárdos veszteséggel zárt 2020-ban, a vidéki luxusszálloda ugyan szintén elszenvedett mintegy 160 millió forintos kárt, de még így is nyereséggel tudta zárni az évet. A Kolping Hotel Kft. ennek ellenére szintén kapott állami támogatást: egyrészt a novemberi foglalások után 37,7 millió forintot, másrészt ágazati bértámogatásként 11,8 millió forintot, ami összesen 49,5 millió forint. A bérköltségek az alsópáhoki szálloda esetében is jelentősen, 120 millió forinttal csökkentek.

Tehát összességében az Orbán-kormány a fővárosi luxusszállodának is 50 millió forintot adott, ami nem segített rajta, és a vidékinek is 50 millió forintot adott, amivel nyereséges tudott maradni. Tulajdonosaik között egyaránt találunk külföldieket. Plusz különbség, hogy a Kolping szálloda közpénzből csinosodhatott, hiszen a Kisfaludy-pályázaton 304 millió forintot nyertek. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csökkenhet-e az államadósság, miközben óriási hitelt vett fel az állam
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 17:23
Az államadósság és a múlt héten végrehajtott devizakötvény kibocsátások álltak a Trend FM Reggeli monitor című adásában elhangzó beszélgetés fókuszában. A dollárban és euróban kibocsátott értékpapírokból közel 4,5 milliárd euró értében vont be forrásokat a magyar állam, ami a heves közéleti vitát is kiváltott.
Makro / Külgazdaság Tárgyalás nélkül emeli a kormány 200 ezerre a minimálbért?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:47
Legalábbis erre lehet következtetni Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem fizetik meg teljesen a gazdag országok a klímasegélyt, amit a szegényeknek ígértek
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:28
A legerősebb gazdaságok évi 100 milliárd dollárra vállaltak kötelezettséget. Ezt eddig egyszer sem sikerült elérni, és egy friss számítás szerint a következő öt évben sem lesz meg.
Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos