7p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nem rászorultsági elvet követett az Orbán-kormány a koronavírus-járvány miatt padlóra került turizmus mentési kísérlete közben, amit jól mutat, hogy a 2020-ban milliárdos veszteségeket elszenvedő budapesti luxusszálloda nagyságrendileg ugyanannyi állami támogatást kapott, mint a mértékében sokkal kisebb visszaesést elkönyvelő, és végül nyereséggel záró vidéki társa.

Az elmúlt fél évben szinte csak arról lehetett hallani, hogy a koronavírus-járvány miatt szinte teljesen leállt a hazai turizmus, az ágazat pedig hatalmas veszteségeket szenvedett el, amiket a kormány különféle támogatásokkal próbált kompenzálni. A KSH adatai is drámai visszaesésről tanúskodtak: 2020-ban a kereskedelmi szálláshelyek 58 százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. Az összes bruttó árbevétele pedig 59 százalékkal csökkent, és 228 milliárd forintot tett ki. Egy budapesti és egy vidéki szálloda tulajdonosának tavalyi céges beszámolóját megnézve azonban kiderült: ég és föld a különbség az elszenvedett veszteségek között.

Budapest látképének talán legemblematikusabb épülete a Budapest Marriott hotel a Duna-parton. Az elmúlt években, amikor szárnyalt a fővárosi turizmus, stabilan milliárd feletti profitot termelt évről évre a luxushotel a Duna Szálloda Zrt.-nek. Például 2019-ben 8,8 milliárd forint forgalom után 1,4 milliárd forint nyereségnek lehetett örülni, amit a bécsi székhelyű CEE Property-Invest Immobilien ki sem vett a cégből. A koronavírus-járvány azonban 2020-ban történelmi veszteséget eredményezett. 

A 2020. márciusában beütött koronavírus járvány hatására a Budapest Marriott Hotel nagy mértékű árbevétel kiesést realizált a 2020-as üzleti év során; a járvány soha nem látott visszaesést idézett elő nemcsak a szálloda kihasználtságában, de az általános utazási hajlandóságban és az egész turizmus szektorban. Ez a visszaesés az év hátralévő részében is megmaradt a bevezetett kormányzati intézkedések – korlátozások, határzár – hatására. 2019-hez képest mind a szobakihasználtság mind az árbevétel mind pedig a működési eredmény (GOP) jelentősen visszaesett

- olvasható a Duna Szálloda Zrt. 2020-as beszámolójában.

Ez konkrétan a számok nyelvén: az árbevétel a 2019-es 8,8 milliárd forintról 2,9 milliárd forintra csökkent (70 százalékos mínusz). Ez közel 6 milliárd forintos zuhanás. Ezen belül a szoba árbevétel 6,2 milliárd forintról 1,6 milliárd forintra csökkent. Így pedig összességében a 2019-es 1,4 milliárd forintos nyereség 2020-ban 1,9 milliárd forintos veszteségbe fordult át. Ennek fő oka, hogy a budapesti turizmus döntő részben a külföldi vendégekre épít, a belföldi turizmus elenyésző, vidéki magyarok nagyon kevés éjszakát töltenek fővárosi szállodákban, és ha igen, akkor sem a luxust választják.

A beszámolóból a kormány által úton útfélen hangoztatott támogatások mértéke is kiderült. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója még november 11-én beszélt arról, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált szálláshelyek számára az állam megtéríti a november 8-ig beérkezett, a zárás utáni 30 napra vonatkozó bevételkiesés 80 százalékát. Ebből a Duna Szálloda Zrt. 28,4 millió forint állami támogatást kapott, míg a bértámogatás 24,9 millió forint volt. Így összességében 53,4 millió forint állami segítség érkezett, míg a veszteség ugye 1,9 milliárd forint lett. 

A szállodát jelentős hitel terheli. Az Erste Banktól 2001-ben felvett hitel egyenlege 2020. december 31-én közel 12 milliárd forint volt, a jelzálog pedig maga a hotel épülete. A hitelek 2028-ban járnak le, tavaly 800 millió forintot kellett törleszteni. A szálloda forgalmának csökkenése a költségek csökkenését is maga után vonta a fizetésektől a közműdíjakig, de az anyagjellegű ráfordítás így is 1,6 milliárd forint (3,9 milliárd forintról), míg a személyi ráfordítás 1,2 milliárd forint lett (1,9 milliárd forintról). A járvány hatására a Duna Szálloda Zrt. kénytelen volt lecsökkenteni a munkaerő állományát és egyes hónapokban, különböző mértékben bevezetni a dolgozók bércsökkentését is.

Érdemes itt emlékeztetni a kormányzati MTÜ álláspontjára. Az ügynökség lapunknak küldött korábbi tájékoztatásában úgy ítélte meg, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy a szektorban dolgozó szakemberek megtarthassák munkahelyeiket, és mindent megtesznek annak érdekében is, hogy az indulást követően mihamarabb regenerálódjon az ágazat. Például a turisztikai szektor számára májusban is elérhető a bértámogatás, valamint kiemelték: több száz milliárd forint összegű pályázati támogatást nyújtott az MTÜ, amelyek a magyar vállalkozásokat segítik, és versenyképessé teszik hazánkat. Korábban több cikkben is megírtuk, hogy ezek a milliárdos Kisfaludy-pályázatok a vidéki szállásokat célozták, budapesti vállalkozások nem is pályázhattak.

Mi történt vidéken?

Tavaly teljesen szabad volt a nyár, a koronavírus első hulláma lecsengett, a második hullám pedig csak ősszel érkezett, így a vidéki szállodák remek nyarat tudhattak maguk mögött. Ez látszik is a céges beszámolókban. Az alsópáhoki Kolping Hotel a Kolping Hotel Kft.-hez tartozik, a cég tulajdonosai 50-50 százalékban a Magyar Kolping Családi Üdülési Alapítvány (alapítója például a már említett Magyar Kolping Szövetség is) és a német Kolping Verwaltungs Gmbh.

Jól megy a cégnek, hiszen 2019-ben sok éves rekordnak számító 2,2 milliárd forint árbevétel mellett 222,4 millió forint nyereség jött össze. Az alsópáhoki szálloda igazgatója Baldauf Csaba befolyásos ember, hiszen egyben a Szállodaszövetség általános alelnökeként is funkcionál.

A Covid19 világjárvány üzemszünetre kényszerítette társaságunkat 2020. március 22 – május 29., valamint 2020. november 11.-től következő év május 06.- áig; ez a leállás jelentős árbevétel kiesést okozott

- olvasható a Kolping Hotel Kft. 2020-as beszámolójában.

Ez konkrétan a számok nyelvén: a 2019-es 2,2 milliárd forintos forgalom 2020-ban 1,6 milliárd forint lett, ami mintegy 600 millió forintos (30 százalékos) csökkenést jelent. Ez a budapesti visszaesés mértékét meg sem közelíti. A szállás árbevétel is csak 1,1 milliárd forintról 950 millió forintra mérséklődött, a nagyobb mínusz a vendéglátásban keletkezett: 950 millió forint helyett csak 600 millió forint szerepel ezen a soron. Összességében pedig a 2019-es 222 millió forintos profitból a koronavírus ellenére is megmaradt 55 millió forint nyereség. Ennek egyik oka, hogy az elmaradt külföldi vendégeket itt jobban pótolták a magyar vendégek.

Tehát míg a budapesti luxusszálloda kétmilliárdos veszteséggel zárt 2020-ban, a vidéki luxusszálloda ugyan szintén elszenvedett mintegy 160 millió forintos kárt, de még így is nyereséggel tudta zárni az évet. A Kolping Hotel Kft. ennek ellenére szintén kapott állami támogatást: egyrészt a novemberi foglalások után 37,7 millió forintot, másrészt ágazati bértámogatásként 11,8 millió forintot, ami összesen 49,5 millió forint. A bérköltségek az alsópáhoki szálloda esetében is jelentősen, 120 millió forinttal csökkentek.

Tehát összességében az Orbán-kormány a fővárosi luxusszállodának is 50 millió forintot adott, ami nem segített rajta, és a vidékinek is 50 millió forintot adott, amivel nyereséges tudott maradni. Tulajdonosaik között egyaránt találunk külföldieket. Plusz különbség, hogy a Kolping szálloda közpénzből csinosodhatott, hiszen a Kisfaludy-pályázaton 304 millió forintot nyertek. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nem várt helyről jött a hidegzuhany Varga Mihályra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:27
A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Oroszország nem fizet a semleges színekben induló sportolóinak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:01
Az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián.
Makro / Külgazdaság Döntött a Fidesz: tovább csúszik a svédek NATO-csatlakozásának megszavazása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:59
Kétnapos frakcióülést tart a Fidesz-KDNP Esztergomban, ahol ma Kocsis Máté, a Fidesz újra megválasztott frakcióvezetője Svédország NATO-csatlakozásáról is beszélt.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: "Akár folyamatban lévő beruházásokat is leállíthatunk"
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:39
A kormány és a jegybank egyetért abban, hogy a gazdaság legnagyobb problémája az infláció, az elsőszámú feladat pedig az infláció letörése – hangsúlyozta Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: az infláció leszorításával és az egyensúlyi mutatók javításával a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a fenntartható növekedési pályára.
Makro / Külgazdaság Nagy bajban van a fiatal generáció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:20
A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét anyagi szempontból, ennek ellenére jelenleg mindössze csak a megkérdezettek 35 százaléka fekteti be a pénzét vagy tesz félre megtakarítási céllal – derült ki az OTP Bank friss felméréséből, amely arra is rávilágított, ennek egyik oka, hogy a válaszadók többsége szerint nem érdemes kis összegekben megtakarítani.
Makro / Külgazdaság Lekopírozták Matolcsy Györgyéket Londonban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:41
Nem módosította alapkamatát a Bank of England, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bankhoz, amely augusztus végén szintén változatlanul hagyta. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.
Makro / Külgazdaság Ausztriában már belőtték az egynapos autópálya matrica díját
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:22
Eddig az osztrákoknál is minimum tíznapos matricát kellett venni, de most itt van az újítás. 
Makro / Külgazdaság Csaknem húsz év után ismét Kínába látogatott a szíriai elnök
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:01
Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön megérkezett a kelet-kínai Hangcsouba, így csaknem húsz év után látogat ismét az ázsiai országba, első alkalommal a több mint egy évtizede tartó diplomáciai elszigeteltség és a félmillió halálos áldozatot követelő polgárháború kezdete óta.
Makro / Külgazdaság Hoppá! A magyarok kétharmada bevezetné az eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 12:31
És természetesen maradna az EU-ban.  
Makro / Külgazdaság Újabb uniós ország adhat F-16-osokat Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 11:46
Dánia és Hollandia mellett most Belgium is fontolgat egy ilyen lépést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG