<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Parlamenti választásokat tartanak ma az észak-európai országban. A kormányzó szociáldemokraták fej fej mellett állnak a konzervatívokkal és a nacionalistákkal – azaz nyitott kérdés, hogy megtarthatja-e posztját Sanna Marin, a feltörekvő nők generációjának vitatott példaképe.

Sanna Marin 2019 decemberében azzal tett szert világhírnévre, hogy alig 34 évesen vette át Finnország irányítását – a Finn Szociáldemokrata Párt ugyanis őt választotta a lemondott kormányfő, Antti Rinne utódjául.

Ezzel ő lett az ország történetének legfiatalabb miniszterelnöke és a világ legfiatalabb regnáló állami vezetője (utóbbi trónról a politikától azóta visszavonult Sebastian Kurz döntötte le, aki 2020. januárban, 33 évesen lett másodszor osztrák kancellár), valamint az ország harmadik női kormányfője Anneli Jäätteenmäki és Mari Kiviniemi után.

Az ötpárti, baloldali-zöld Marin-kormány másik különlegességét pedig az adta, hogy megalakulásakor a miniszterek mintegy kétharmada volt nő.

Buli és politika

Az azóta eltelt bő három évben Marin főleg akkor került be a nemzetközi (bulvár)hírekbe, amikor melltartó nélkül pózolt egy divatmagazinnak (kebleit csupán egy zakó fedte), bőrdzsekiben és bakancsban járt rockkoncertre, valamint hatalmasat bulizott barátaival.

Sanna Marin a brüsszeli EU-csúcson 2023. március 23-án. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ
Sanna Marin a brüsszeli EU-csúcson 2023. március 23-án. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Bár önmagában mindez persze még nem elítélendő, ügyei – mivel kormányfőről van szó – vitákat szültek.

Pártolói a fiatal, feltörekvő, önmegvalósító női vezetők új generációjának példaképét látták benne, kritikusai viszont azt hangoztatták, hogy kormányfőhöz méltatlanul és felelőtlenül viselkedett.

Marin – akinek magánéletéhez még hozzátartozik, hogy szülei válása után édesanyja és női partnere nevelte fel, ő maga ugyanakkor heteroszexuális kapcsolatban él (párjával, a kommunikációs területen dolgozó Markus Räikkönennel 2020-ban össze is házasodott), és fvan egy kislányuk – azzal védekezett, hogy miniszterelnökként keményen dolgozik, de neki is joga van magánélethez, és néha ki kell eresztenie a gőzt. Anno még drogtesztnek is alávetette magát, amely negatív lett. Hozzátette, hogy az emberek majd a választásokkor ítéletet mondanak róla.

Támogatói eközben azzal érveltek, hogy Marin a politikában jól teljesít: szerintük jól kezelte a Covid-válságot, kiállt és kiáll Ukrajna mellett, valamint a sok évtizedes semlegességet feladva a NATO-tagságig vezette Finnországot (a hivatalos csatlakozás ugyan még nem történt meg, de azt már minden tagország ratifikálta.)

Kritikusai ugyanakkor – a magánéleti történések mellett –  felróják neki, hogy vezetése alatt az állam túlköltekezett, az infláció jelentősen megnőtt, idén februárban éves szinten 8,8 százalék volt (eközben Magyarországon 25,4 százalék), valamint gazdasági recesszió fenyeget.

Fej fej mellett

Az igazság pillanata most jött el, ma tartják ugyanis a parlamenti választásokat. Sanna Marin széke mozog: pártja a felmérések szerint fej fej mellett áll a konzervatív Nemzeti Koalícióval és a nacionalista Finnek Pártjával – mindhárom politikai erő 19-20 százalékot szerezhet.

„Ebben a pillanatban senki sem tudja, hogy mi lesz a végső sorrend. Alig van köztük egy százalék, bármelyik nyerhet” – mondta Jenni Karimäki a brit Guardiannek.

A Helsinki Egyetem politológus-történésze szerint Marin még ma is népszerűbb a többi pártvezérnél és még saját pártjánál is a választók körében. Pártja részben az ő népszerűségének köszönheti, hogy még tartja magát, a kormányzó pártok ugyanis általában rosszabbul szoktak állni a választások közeledtével Finnországban, tette hozzá.

Ezzel párhuzamosan a Helsingin Sanomat helyi lapnak készült felmérés azt állapította meg, hogy a finnek közel kétharmada (64 százalék) szerint Marin nagyon jól vagy elég jól ellátja miniszterelnöki feladatait, a nők között pedig még magasabb, 69 százalék az elégedettek aránya.

A brit lap szerint a választási kampány alapvetően a gazdaságról és a megélhetési problémákról szólt. A konzervatívok felelőtlen állami költekezéssel vádolták meg a kormányfőt, és jelentős kiadáscsökkentést irányoztak elő. Az elitellenes Finnek Pártja, amely 2015 és 2017 között már volt kormányon, pedig lecsökkentené a bevándorlást a nem EU-országokból – az ukrán menekülteket ugyanakkor továbbra is befogadná  –, és 2035 utánra tolná ki a karbonsemlegességi célok megvalósítását.

A kormányalakítási tárgyalásokat a legtöbb szavazatot szerző párt vezetője kezdheti meg, és sikeres egyeztetések esetén alapesetben a miniszterelnök is ő lesz. Bárki is nyer vasárnap, a kiegyensúlyozott erőviszonyok miatt szinte borítékolható, hogy a tárgyalások hosszú ideig fognak tartani, és sok múlhat majd a közepes és kis pártokon.

Marin már előzetesen kizárta az összefogást a Finnek Pártjával, a konzervatívok viszont szinte minden lehetőséget nyitva hagytak – azaz adott esetben a szociáldemokratákkal és a nacionalistákkal is hajlandók összefogni.

A választás eredményei egyébként már vasárnap éjfélre meglesznek az előzetes várakozások szerint.  

Makro / Külgazdaság Végre megtudhatjuk, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 18:34
Ezek történtek a 472. napon, estig.
Makro / Külgazdaság Újabb országnak mentek neki Putyinék
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 16:17
Moszkva szerint Reykjavík tönkreteszi a kétoldalú kapcsolatokat az izlandi nagykövetség bezárásával.
Makro / Külgazdaság Még nincsenek jó híreink a pápa egészségi állapotáról
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:56
Orvosa szerint a Szentatyának a jövő héten még a kórházban kell maradnia.
Makro / Külgazdaság Döntő lépésre szánták el magukat az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:15
Az utolsó reaktort is leállították.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiáról érkezett hír
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 13:48
Többen meghaltak egy robbanóanyaggyárban történt detonációban Ankara külvárosában.
Makro / Külgazdaság Így kúszik be a kanadai erdőtüzek füstje alattomos módon a tüdőbe
Kormos Olga | 2023. június 10. 11:19
Továbbra is lángolnak a kanadai erdőtüzek, már New York és Washington is fuldokol a füstjétől. Kanada azt latolgatja, mit kell tennie a jövő érdekében, kérdés, hogy valójában milyen károkat okoz a nagymértékű füst az egészségünkben?
Makro / Külgazdaság Baj van Orbán Viktor egyik legjobb barátjával?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:33
Újra kórházba került Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Súlyos lépésre szánta el magát Boris Johnson
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:18
A volt brit miniszterelnök azonnali hatállyal lemondott a parlamenti mandátumáról. 
Makro / Külgazdaság Összeütközött két utasszállító repülőgép
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:01
A tokiói Haneda repülőtéren történt incidensben szerencsére senki nem sérült meg.
Makro / Külgazdaság Újabb csörtére került sor a NATO és Oroszország között
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 08:44
Az elmúlt órák híreit továbbra is a felrobbantott Nova Kahovka-i gát felrobbantásával kapcsolatos események uralták.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG