<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az amerikai elnök kampányüzeneteinek és első rendeleteinek egyike volt az Obamacare program megszüntetése. Bár a felfüggesztését aláírta, az egészségbiztosítási rendszert azóta sem sikerült megreformálni, így a Barack Obama által életre hívott rendszer továbbra is érvényben van. Most azonban húsz szövetségi állam fogott össze ellene, ugyanis rájöttek: az adóreform miatt gyakorlatilag alkotmányellenessé vált. De hogy jutottunk idáig?
Donald Trump (Kép forrása: EPA/Mark Lyons)

Donald Trump első rendeleteinek egyike volt, hogy kidobta az elődje által bevezetett egészségbiztosítási rendszert. Az Obamacare megszüntetésének bejelentése is képlékeny talajon történt, Trump ugyanis szükségét érezte egy egészségügyi reformnak, arról azonban anno még nem volt ötlet, hogy ezt pontosan hogyan is kéne megvalósítani.

Ezek után az Obamacare felszámolása és az új egészségügyi reform bejelentése – több más reformmal együtt is – sorra megbukott a szenátuson és a szövetségi bírókon: a kitervelt rendeletek ugyanis vagy alkotmányellenesnek, vagy az emberi jogokat sértőnek bélyegezték.

Egy feltétellel maradhatna?

Trump végül ultimátumot adott a vezetésnek, elmondása szerint ugyanis hajlandó volt megkegyelmezni a társadalombiztosítási rendeletnek, ha a szenátus elfogadja az adóreformról szóló javaslatát. Ez egyébként önmagában is rengeteg ellentmondást tartalmaz. Ugyan végül sikerült keresztül verni az átfogó és régóta esedékes adóreformot a kongresszuson, az elfogadott salátatörvény több ponton is sántít.

Trump szerint a frissen elfogadott törvénymódosítás élénkíti majd a gazdaságot és hozzájárul új munkahelyek teremtéséhez, ugyanakkor az ellenzéki demokrata párti törvényhozók úgy vélik, hogy az adócsökkentések jobbára a tehetőseket segítik, valójában nem növelik lényegesen a költségvetési bevételeket, viszont végső soron emelhetik az államháztartási hiányát.  Ráadásul, ha lehet hinni a nagybankok lassan szivárgó jelentéseinek, az új adócsomag épp azokat segíti majd, akiktől Trump – legalábbis a kommünikében – el akarta venni a pénzt.

Mennyi az annyi?Csak érdekességképp: a Financial Times szerint a nagy nyertesek között lehetnek a bankok mellett az olajfinomítók és a vasúttársaságok. A Berkshire Hathaway befektetési holding (Warren Buffett milliárdos guru cége) is 15 százalékkal többet kereshet, ez 2,6 milliárd dollár. A Wells Fargo és a JPMorgan Chase 18-19 százalékkal növelheti eredményét. A nagyvállalatok mellett a magas jövedelmű amerikai magánszemélyek járhatnak még különösen jól.

Ebben ugyanakkor volt egy apró csavar, ami a mostani helyzethez vezetett: az adótörvény módosítási javaslata egyebek mellett tartalmaz egy olyan felvetést, hogy eltöröljenek egy követelményt, amely adófizetésre kötelezi azokat az amerikaiakat, akik nem kötnek társadalombiztosítást.

Most pedig rájöttek a turpisságra

Erre az apróságra jött rá most mintegy húsz szövetségi állam is, akik konkrétan beperelték az amerikai vezetést egy alkotmányellenes rendelet életben tartásáért, írja a Reuters. Egy texasi ügyvéd, bizonyos Ken Paxton elmondása szerint ilyen formában törvénytelen életben tartani az Obamacare-t, így „ideje, hogy az emberek megszabaduljanak ettől a béklyótól”. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma egyelőre nem reagált a perre, így nem tudjuk, hogy Trump végül megjelenik-e a bíróság előtt.

Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Makro / Külgazdaság Kijevnek köze volt a Kercsi híd felrobbantásához
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:26
Sem a fegyverek, sem a diplomaták nem pihentek pünkösdvasárnapra virradóra sem.
Makro / Külgazdaság Csak a parancsra várnak és indul az ukrán roham
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 18:00
Vlagyimir Putyin akkor is veszélyes marad, ha vereséget szenved. Háborús hírek.  
Makro / Külgazdaság Peking győzött Hongkongban, a demokrácia még várat magára
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:36
Az egyre nehezebb körülmények és az ellehetetlenítő politikai légkör miatt önmaga feloszlatásáról döntött szombaton a hongkongi demokráciapárti Polgári Párt - közölte a tömörülés egyik alapítótagja szombaton újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Lemondott Orbán Viktor szerb szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:11
Milos Vucevic védelmi miniszter lett a Szerb Haladó Párt (SNS) új elnöke miután Aleksandar Vucic köztársasági elnök nem indult újra a tisztségért a párt kragujevaci tisztújító közgyűlésén szombaton.
Makro / Külgazdaság Tömegnyomorral indult a háromnapos hétvége a brit repülőtereken
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 16:35
Hatalmas sorok alakultak ki szombat délutánra a brit repülőtereken, miután egy központi szoftverhiba miatt működésképtelenné váltak az elektronikus beléptető kapuk.
Makro / Külgazdaság Elsodort egy komplett tábort a lavina Pakisztánban
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:59
Legalább tízen meghaltak egy lavina miatt Észak-Pakisztán egy távoli régiójában szombaton - közölték helyi tisztségviselők.
Makro / Külgazdaság Vlagyimir Putyin véres bosszút áll, ha veszít Ukrajnában?
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:10
A brit királyi légierő (RAF) vezérkari főnöke szerint Oroszország akkor is veszélyt jelentene a Nyugatra, ha vereséget szenved Ukrajnában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG