4p

A gázai nők egy olyan rémálomba kerültek, amelyből nem tudnak felébredni, ha pedig várandósok, a helyzetük még inkább kilátástalannak tűnik. Mi történik a terhes nőkkel, ha a világ egyik legsűrűbben lakott területét a földig bombázzák?

Az ENSZ nőügyi hivatalának becslése kijózanító – e szerint óránként meghalt két nő Gázában, mindezt összevetve azzal, hogy a háború kezdetekor nagyjából 50 ezer terhes, leendő anya tartózkodott Gázában, már kész is a katasztrófa.

Borzalmas körülmények

Gázában az egyik legmagasabb a születési ráta a régióban, a CIA 2023-as statisztikája szerint 1000 emberre több mint 27 gyermek jutott – példaként Magyarországon ugyanez a mutató 9,2-n áll. Az ENSZ, az egészségügyi dolgozók és a lakosság szerint az enklávéban naponta átlagosan mintegy 180 nő szül, sokan közülük kevés vagy semmilyen orvosi segítség nélkül, néha piszkos, túlzsúfolt óvóhelyeken, nyilvános mosdókban vagy hideg, rögtönzött sátrakban.

A szülés normális körülmények között is traumatikus élmény lehet; a gyermekek egy háborús övezetben történő világra hozatala megsokszorozza a szorongást és a veszélyt – írja a Washington Post. A gázai újdonsült anyák és csecsemőik különösen ki vannak téve a körülöttük zajló, Izrael és a Hamász közötti konfliktus következményeinek, a betegségektől és a kitelepítésektől kezdve az élelmiszer- és vízhiányig.

Azok az anyák helyzete sem sokkal jobb, akik eljutnak a gázai kórházakba, hiszen ritkán kapják meg a szükséges szintű ellátást. Az övezet 36 kórházából csak 13 működik, és azok is csak részben, a létesítményekben kevés a személyzet, és a háborús sérültek száma miatt túlterheltek. A kórházak prioritási listáján a szülészeti szolgáltatások alacsonyan szerepelnek, és a szülő nőket gyakran elutasítják.

Gázai nők ülnek egy ház romjai között. Fotó: EPA/HAITHAM IMAD
Gázai nők ülnek egy ház romjai között. Fotó: EPA/HAITHAM IMAD

A vajúdás után néhány órával már az utcán

Az enklávé északi része nagyrészt el van vágva az orvosi és egyéb segélyszállítmányoktól. A déli kórházak viszont szinte mindig túlságosan leterheltek ahhoz, hogy a várandós anyákat megfelelő ellátásban részesítsék. Az ENSZ szerint az egyiptomi határon fekvő Rafah városában található Al Emirati Szülészeti Kórház az egyetlen még működő, kifejezetten szülészettel is foglalkozó egészségügyi intézmény az övezetben. Mivel a gázai lakosság több mint fele, azaz mintegy 1,3 millió ember jelenleg Rafahban él, a kórház naponta mintegy 80 szülést kezel, szemben a háború előtti 15-tel, az UNFPA, az ENSZ reproduktív egészséggel foglalkozó szervezete szerint, amely a gázai kórházakat szülőcsomagokkal látja el. Azokat, akiket felvesznek, gyakran már órákkal a szülés után hazaengedik, még császármetszés után is, ráadásul mivel mindenütt hiánycikknek számít a megfelelő egészségügyi felszerelés és a tiszta víz is, az is előfordult, hogy a várandósok megfelelő érzéstelenítés nélkül kaptak császármetszést.

Nincsenek adatok, csak háború

A harcok és az egészségügyi rendszer összeomlás közeli állapota miatt nincsenek átfogó adatok arról, hogy a hónapok óta tartó háború milyen hatással volt a halvaszületésekre, valamint az anyai és újszülöttkori halálozási arányokra. Az ENSZ szerint az anekdotikus bizonyítékok és a korábbi konfliktusokból származó adatok alapján úgy gondoltják, hogy ezek jelentősen emelkedtek.

Az egészségügyi dolgozók szerint a szülés előtti és utáni megfelelő ellátás hiánya azt jelenti, hogy a nők és csecsemőik megelőzhető betegségekben szenvednek és halnak meg. Nem diagnosztizálják az olyan életveszélyes állapotokat, mint a terhességi magas vérnyomás vagy a terhességi toxémia, de például széles körben elterjedt a vérszegénység is, de az érintettek nem kapják meg az ennek kezeléséhez szükséges vaspótlást. A súlyosan vérszegény nők körében nagyobb az esélye a koraszülésnek, a túl korán érkező gyermekek ellátása pedig a háborús körülmények közt óriási nehézségeket jelent.

Végül akkor sem sokkal a helyzet, ha a szülés nehézségein sikeresen átesnek, hiszen Gázában szinte mindenből hiány alakult ki, így a szoptatós anyák és csecsemőik körében gyakori az alultápláltság, a megfelelő tápszerek, pelenkák és téli ruhák beszerzése pedig újabb kihívás.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG