<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Péntekre az orosz gázszállítások már hatvan százalékkal csökkentek Németországba és ötven százalékkal Olaszországba, Franciaországba pedig már egyáltalán nem jut el Németországon keresztül orosz gáz.

A Gazprom pénteken 50 százalékkal csökkentette az Olaszországba irányuló gázexportját - közölte az Eni olasz energetikai vállalat. Az Eni szerint a Gazprom a péntekre megrendelt 63 millió köbméteres mennyiségnek csak a felét helyezte kilátásba Rómának. A Gazprom a héten már korábban megkezdte az olaszországi szállítások csökkentését: szerdán a rendelt mennyiségnél 15 százalékkal, csütörtökön pedig 35 százalékkal kevesebbet szállított.

Folyamatosan csökkennek a szállítások. Fotó: Depositphotos Folyamatosan csökkennek a szállítások. Fotó: Depositphotos

Németország felé a hét eleje óta két lépésben 60 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 vezetéken a gázszállítást a Gazprom. A németországi gázszállítások csökkentését azonban technikai okokkal indokolta. Az Északi Áramlat-1 vezetéken ugyanis az elvégzendő gépészeti karbantartási munkákat a Gazprom állítása szerint a Siemens nem fejezte be. A Siemens pedig közölte, hogy az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók miatt nem tudja leszállítani a karbantartás alatt álló berendezéseket.

Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken évi rendes - előre bejelentett - karbantartást végeznek július 11. és 21. között, amikor teljes egészében leállítják a szállításokat.

A franciák már egyáltalán nem kapnak gázt 

Pénteki médiajelentések szerint Franciaország már egyáltalán nem kap orosz gázt csővezetéken keresztül. Amint azt a francia GRTgaz hálózatüzemeltető végül pénteken bejelentette, a "Franciaország és Németország közötti gázáramlás megszakadása" miatt már szerda óta ez a helyzet. Franciaország gázszükségletének kevesebb mint negyedét fedezi Oroszországból származó gázimportból. Az ország lényegesen kevésbé függ az orosz gáztól, mint más európai államok, és négy cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminállal rendelkezik. Emellett Franciaország villamosenergia-termelésének 70 százaléka atomenergiából származik, és sok francia háztartást fűtenek árammal.

A szlovák Dennik hírportál értesülése szerint a szlovák SPP gázszolgáltató vállalatot a szállítások 50 százalékos csökkentéséről tájékoztatta pénteken az orosz fél. Az SPP vállalatot hírügynökségeknek nem sikerült elérnie az értesülés megerősítésére.

Ugyanakkor az ukrán szállítási rendszerüzemeltető adatai szerint az Ukrajnából a nagykapusi (Velke Kapusany) határátkelőhelyen keresztül Szlovákiába érkező gázmennyiség napi 36,9 millió köbméter volt péntek reggel, ami nem változott csütörtökhöz képest.

Az SPP a legnagyobb szlovák gázszolgáltató, a belföldi piac 60 százalékát látja el. A földgáz többségét Oroszországból szerzi be. A Dennik hírportálnak adott interjúban a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a kieső orosz szállításokat északi-tengeri forrásokból, Németországon és Csehországon keresztül tudják pótolni. Elmondta, hogy az SPP olyan mennyiségű vezetékes norvég gáz és egyéb LNG-szállítmányok megvásárlására kötött megállapodásokat, amelyek a jövő év végéig fedezik az SPP ügyfelei igényeinek mintegy kétharmadát.

Nem növelik a gázt 

A Gazprom elméletileg növelhetné az Ukrajnán keresztül történő gázszállítást, hogy pótolja az Északi Áramlat-1 szállításainak kiesését, de egyelőre nincs jele annak, hogy ezt megtenné. Ráadásul a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül december közepe óta kelet felé áramlik a gáz; Németország szállít Lengyelországnak gázt. Lengyelország államosította az Oroszországból Fehéroroszországon át Németországba tartó gázvezetéknek a területére eső szakaszát.

A német gázvezeték-üzemeltető, a Gascade adatai szerint pénteken nőtt a keletre irányuló gázáramlás a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül Lengyelországba Németországból. A német-lengyel határon lévő Mallnow mérési ponton péntek reggelre 5,1 millió kWh/h-ra emelkedett a kilépő földgázenergia a csütörtöki 4,5 millió kWh/h-ról - derült ki az adatokból.

Az erős cseppfolyósított földgázimportnak köszönhetően a tárolási szintek idén Európa-szerte emelkedtek. Az ING Research elemzői szerint az EU egészében a készletek jelenleg 52 százalékban telítettek, ami alig marad el az ötéves átlagtól, és meghaladja a tavaly ilyenkor mért 43 százalékos szintet.

"Egy elhúzódó kiesés azonban aggályos lehet azzal kapcsolatban, hogy az EU képes lesz-e elegendő tárolóhelyet kialakítani a következő fűtési szezonra" - mondták.

"Aggasztó" jelnek nevezték, hogy a tárolási szintek ezen a héten április óta először csökkentek.

Az Egyesült Államok nem képes pótolni a kieső európai gázszállításokat. Egy múlt heti robbanás miatt ugyanis egy jelentős texasi LNG-exportterminál szeptemberig nem üzemel, és onnantól kezdve 2022 végéig csak részlegesen fog működni. A kikötő az amerikai LNG-export 20 százalékát kezeli és az európai piacok legfőbb ellátója.

Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a kontinens gazdasága recesszióba kerülhet, ha az orosz gázszállítások leállnak, bár ez eddig nem történt meg.

(MTI) 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Makro / Külgazdaság Iráni kompromisszum született az atomalkuban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 18:27
Kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a bécsi nukleáris tárgyalások Iránnal hétfőn - közölte egy diplomáciai forrás.
Makro / Külgazdaság Riasztó jelentés jött a kontinensnyi országból
Káncz Csaba | 2022. augusztus 8. 17:18
Ausztrália új kormánya átfogó környezetvédelmi jelentést tett közzé, amelyet elődje visszatartott. Az eredmények aggasztóak: a kontinensnyi ország összes ökoszisztémája nyomás alá került az éghajlatváltozás miatt. Számos állatfaj a kihalás szélén áll. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megérkezett az első ukrán gabonaszállítmány
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 16:35
Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén - közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.
Makro / Külgazdaság A német kancellár szerint nem csökkent az orosz szankciók támogatottsága
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 15:19
Olaf Scholz német kancellár nem tart az Oroszország elleni szankciók támogatottságának gyengülésétől még az energiaszámlák további emelkedése esetén sem - mondta a kormányszóvivő hétfőn, Berlinben.
Makro / Külgazdaság Horvátországban még olcsóbb lesz a benzin
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 14:12
A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát - közölte a kabinet hétfőn.
Makro / Külgazdaság Brutális többlet a magyar költségvetésben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 12:24
2018 decembere óta nem látott többlettel zárt az államháztartás júliusban.
Makro / Külgazdaság Brutális hiányba fordulhat év végére a magyar külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:29
A friss adatok láttán az elemző év végére közel 5 milliárd eurós hiányt valószínűsít.
Makro / Külgazdaság Továbbra is gyászosaknak látják az euróövezet kilátásait a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:13
A gyenge fogyasztói bizalom, a magas infláció és az emelkedő energiaárak miatt az euróövezetben továbbra is nagyon valószínű a recesszió.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG