Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyetlen téren szeretne lazítani az orosz energiafüggőségen a kormány, de a horvátok nem igazán kapkodják magukat az LNG-terminál megépítésével - a magyar külügy amerikai segítséget kér. Közben Orbán Viktor épp Horvátországban tárgyal.
Így érkezne hozzánk is a cseppfolyós földgáz, ha lenne hol átvenni. Forrás: Wikimedia Commons / 青空白帆

Az MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő reggel fogadta Francis Fannont, az amerikai külügyminisztérium energiaügyi irodájának vezetőjét.

A tárca hétfői közleményében azt írta, Magyarország abban érdekelt, hogy több forrásból tudja beszerezni az energia szükségleteit. Ez nem csak gazdasági, hanem nemzetbiztonsági kérdés, ennek az elérése azonban "nem csak rajtunk múlik" - jelezték.

"Magyarország minden szükséges intézkedést megtett" és ezért Szijjártó Péter amerikai tárgyalópartnerének segítségét kérte abban, hogy "mozdítsák előre a többi közép-európai ország együttműködési készségét a közép-európai energiaellátás javítása érdekében" - áll a  közleményben.

Melyik közép-európai ország együttműködési készségével van baj?

Röviden: Horvátországéval.

Hosszabban: Magyarország - Európa más országaihoz hasonlóan - energiaügyben nagyon erősen függ Oroszországtól, az orosz gáztól. Erre csak ráerősítettünk akkor, amikor - tisztázatlan körülmények között - úgy döntöttünk, hogy a paksi atomerőmű kapacitásfenntartását orosz technológiával, orosz hitelből biztosítjuk. Az utóbbi években egy témakörben mégis felmerült az orosz energiafüggőségünk csökkentése: Magyarország nagy erőket mozgósít annak érdekében, hogy az Egyesült Államoktól cseppfolyós földgázt (LNG-t) vásárolhasson.

Néhány óra múlva okosabbak leszünk?

Andrej Plenkovic horvát kormányfő meghívására hétfőn egynapos munkalátogatásra Zágrábba utazik Orbán Viktor miniszterelnök; a tárgyalás után közös sajtótájékoztatót terveznek.

Ez a távolság miatt vezetékes szállítással nem lenne reális alternatíva az orosz földgázzal szemben, egy LNG-terminál azonban megnyithatná a kapukat. Ezt a horvátországi Krk szigetéhez tervezik, már évek óta, a projekt azonban sehogyan sem akar haladni. Bár már 2015-ben is kiemelt fontosságúnak nevezte a horvát parlament a beruházást, mégsem nagyon történt semmi az ügyben. Idén nyáron a horvát parlament megszavazta a krki LNG-terminál építésének felgyorsításáról szóló törvényt, ám a terminál kapacitásainak előzetes lefoglalását célzó Open Season eljárás lezárását már háromszor is el kellett halasztani - hol a technikai feltételek hiányoztak, hol nem volt elég jelentkező az egyébként igencsak kevés szereplős piacon. A horvátországi szállítási rendszerüzemeltető, a Plinacro honlapján megjelent legfrissebb tájékoztatás szerint most épp 2019. január a határidő.

A 2,6 milliárd köbméter kapacitású LNG-terminál Magyarország gázellátása szempontjából fontos új forrást jelenthetne. Ez évente 1,7 milliárd köbméter gáz szállítását tenné lehetővé Magyarországra. (Ehhez a Magyarországot Horvátországgal összekötő gázvezetéket kétirányúsítani kell, a beruházásra a két ország már alá is írta a szándéknyilatkozatot - tényleg úgy tűnik, hogy a magunk részéről nem tudunk sokkal többet tenni az ügy érdekében, talán azon kívül, hogy kibékülünk a horvátokkal - lásd alább.)

Szijjártó tavalyi értékelése szerint "Magyarország egyik fő gondja az, talál-e új útvonalakat a gázszállításhoz". Szijjártó hozzátette, hogy jelenleg a legjobb megoldás a horvát LNG-terminál megépítése lenne, ráadásul amerikai befektetők is érdeklődnek a részvétel iránt. A horvátországi terminál - elhúzódó - megépítése a magyar álláspont szerint Horvátország, Magyarország, az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti négyoldalú együttműködés keretében jól megvalósítható lenne.

Itt jön a képbe a Külügyminisztérium korábbi energiabiztonságért felelős utazó nagykövete, Orbán Anita, aki jelenleg a texasi, Houston-központú LNG-óriás, a Cheniere Energy munkatársa.  Orbán 2014 tavaszán írásos jelentést is tett egy kongresszusi albizottságnak Washingtonban, amely az LNG-export hatását vizsgálta az amerikai külpolitikára. A háttérről itt írtunk bővebben >>

Nem vagyunk túl jóban, és az oroszok is igyekeznek a pályán maradni

Közösen fordulunk Brüsszelhez

Szijjártó Péter októberben egyeztetett Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel a témában; a jövő év végére adottak lesznek a fizikai feltételei annak, hogy Horvátországból Magyarországra gázt lehessen szállítani, ezért annak érdekében, hogy egy megkötendő gázvásárlási megállapodás esetén a szállítási tarifákat fixálni lehessen, a két ország az Európai Bizottsághoz fordul.

A projekt megvalósulása Magyarországnak rendkívül fontos lenne (még ha jelentősége túl is mutat azon), a magyar-horvát viszony azonban egyáltalán nem felhőtlen. A horvátok nem engedik el Hernádi Zsolt Mol-vezér állítólagos vesztegetési ügyét, nemrég sikerült kilobbizniuk, hogy Hernádi újra felkerülhessen az Interpol körözési listájára. Erre válaszul Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezleten lengetett be egy fenyegetést: "ha a Mol problémát fölemeljük a horvát–magyar államközi kapcsolatok szintjére, az a magyar állam részéről egy erőteljesebb föllépést fog indokolni, és az mérhetetlenül le fogja rontani a horvát–magyar kapcsolatokat" - fogalmazott a miniszterelnök.

Az oroszok sem nézik tétlenül, ahogy elhalásszák a piacukat: tavaly szeptemberben hosszú távú gázszállítási megállapodást írt alá a Gazprom orosz gázipari vállalat a legnagyobb horvát földgázimportőrrel. A megállapodással csaknem teljes egészében fedezni tudják Horvátország importszükségletét, és meg is pendítették: így talán már nincs is szükség arra a Krk-szigeti LNG-terminálra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szomorú, mi történik Csehországban
MTI | 2021. február 27. 18:53
Túllépte már a húszezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Csehországban, ahol az első fertőzést majdnem egy éve, tavaly március elsején mutatták ki a laboratóriumok. Az utóbbi hét napban a halottak száma megközelítette az ezret - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közzétett kimutatásokból.
Makro / Külgazdaság Szardínián már megvan az, amire mi csak vágyunk
MTI | 2021. február 27. 18:16
Szardínia szigetén március elsejétől újraindul az élet, megnyitják a vendéglátóhelyeket, kizárólag a maszk viselete és a távolságtartás lesz kötelező, miután a kedvező adatok miatt úgynevezett fehér színű besorolást kapott a terület - közölte szombaton az olasz egészségügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Sorozatos földrengések rázták meg az északi szigetországot
MTI | 2021. február 27. 17:07
Összesen több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek az elmúlt napokban Izlandon - jelentette a Vedurstofa meteorológiai szolgálat egy szombat reggeli 5,2-es fokozatú rengés után.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megfogadja az országos tisztifőorvos tanácsát
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:53
Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől már így vásárolhat hűtőt, mosógépet
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:04
Hétfőtől a fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Makro / Külgazdaság Az új állást kapottak kétharmada fiatal
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 11:23
A Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései eddig több mint másfél millió munkavállalón segítettek. A megtett munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő lépések eredményeként decemberre ismét 4,5 millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma. A Vállalkozások munkaerő támogatása program összesen akár 25 ezer álláskeresőt juttathat munkához.
Makro / Külgazdaság A cégvezér állásába került a soron kívüli oltás
MTI | 2021. február 27. 08:24
Lemondott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap elnök-vezérigazgatója, miután kiderült, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe utazott beoltatni magát az új típusú koronavírus ellen, holott a kormány mindenkit arra kért, hogy ne utazzanak külföldre - jelentette be pénteken az alapkezelő.
Makro / Külgazdaság Orbán valamit elrontott a járványkezeléssel? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. február 26. 19:17
Húsvétra meg kell szabadítani az országot a rákfenétől, azaz a koronavírustól - ez lehet a legfőbb szempont most a járványkezelésben.
Makro / Külgazdaság Egy orvos, aki másodszor nem kér az új jogviszonyból
Kormos Olga | 2021. február 26. 16:11
Március 1. éjfélig nem kevés egészségügyi dolgozónak okoz nagy fejtörést, hogy aláírja-e vagy sem az új munkaszerződését. Bár az utóbbi napokban ígéretet kaptak a dolgozók a bérpótlékok és pihenőnapok reális díjazását illetően, dr. Lehoczki Gergely egy korábbi történethez hasonlóan, immár másodszor nem él a felkínált új jogviszonnyal.  
Makro / Külgazdaság Putyin hibrid hadviselése – most Grúziára csapott le
Káncz Csaba | 2021. február 26. 15:07
Moszkva kihasználja a grúz kül- és biztonságpolitika zavarodottságát és hibrid hadviseléssel növeli befolyását a dél-kaukázusi országban. A Kreml folyamatosan megsérti Tbiliszi szuverenitását grúz állampolgárok elrablásával, a határterületek lopakodó annexiójával és politikai nyomásgyakorlással.  Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél