<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Németországot idén 175 milliárd eurós jóléti veszteség fenyegeti az ukrajnai- és a gazdasági háború miatt. Az összes német vállalat 30 százaléka közepes, további 30 százaléka pedig súlyos termelési zavarokra számít. Káncz Csaba jegyzete.

Összességében idén a német gazdaság kilátásai nem igazán kedvezőek és a német cégek tele vannak aggodalommal. Ez annak a felmérésnek az eredménye, amelyet a kölni Német Gazdasági Intézet (IW) végzett 2549 vállalat körében az összes szövetségi államban.

Akadozó ipari termelés

Az IW üzleti felmérésének értékelése szerint sok vállalat termelési fennakadásra számít. Ennek összetett okai vannak: mind a rövid távú ellátási szűk keresztmetszetek, mind a hosszú távú strukturális problémák nehezítik a hazai gazdaságot.

A tavalyi 1,9 százalékos növekedés elsősorban a lakossági fogyasztáson alapult, amely a Covid-19-járvány után jelentős visszafogott keresletet mutatott, de 2022 negyedik negyedévében ismét visszaesett. Az ipar tavaly összességében nem tudott kijönni a stagnálásból. Az ellátási láncok folyamatos zavarai mellett ennek a legfontosabb oka az energiaárak meredek emelkedése volt.

A német vállalatok 85 százaléka termelési zavarral küzd. Fotó: Depositphotos
A német vállalatok 85 százaléka termelési zavarral küzd. Fotó: Depositphotos

Az IW által megkérdezett cégek több mint 60 százalékának becslése szerint ezek idén is komoly problémákhoz vezetnek, 30 százalékuk közepes, 30 százalékuk pedig akár súlyos károkra számít a magas energiaárak, vagy akár az energiaellátás korlátozása miatt.

Az összes vállalat körülbelül 85 százaléka  termelési zavarokkal számol. 27 százalék azt reméli, hogy a kieséseket 5 százalékra tudja korlátozni, 32 százalék 5-10 százalékra, 21 százalék pedig 10-20 százalékos kiesésre számít.

175 milliárd euró

Az IW a várható termelési zavarokból eredő veszteséget megpróbálta beszámítani. Ennek érdekében a háború és a gazdasági háború kezdete előtti gazdasági fejlődést matematikailag aktualizálta, és összevetette a háborús és gazdasági háborús körülmények között várható fejlődéssel.

Ennek megfelelően 2023-ra mintegy 175 milliárd eurós jóléti veszteséggel kell számolni – ami a teljes német bruttó hazai termék közel 4,5 százaléka.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Makro / Külgazdaság Bukik-e a bulikirálynő? Fontos választások lesznek ma Finnországban
Wéber Balázs | 2023. április 2. 05:44
Parlamenti választásokat tartanak ma az észak-európai országban. A kormányzó szociáldemokraták fej fej mellett állnak a konzervatívokkal és a nacionalistákkal – azaz nyitott kérdés, hogy megtarthatja-e posztját Sanna Marin, a feltörekvő nők generációjának vitatott példaképe.
Makro / Külgazdaság Rosszul áll az orosz vezérkari főnök szénája?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 19:01
Egy háborúellenes rajzot közzétevő lány édesapját börtönbüntetésre ítélték a közösségi médiában közzétett posztjai miatt.
Makro / Külgazdaság Az arab tavasz óta nem történt ilyen látogatás
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 17:40
Fejszál Mekdad szíriai külügyminisztert fogadta egyiptomi kollégája. A látogatás célja nem ismert, de lehet, előkészítik Szíria visszavételét az Arab Ligába.
Makro / Külgazdaság Nemzetközi katonai konfliktust generálhat Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszéde?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 16:39
Anatolij Vasszerman, az orosz Állami Duma képviselője is reagált Orbán Viktor péntek reggeli rádiós beszélgetésére, melyben a kormányfő arról beszélt, nem sok választja el az Európai Uniót attól, hogy vezetői Ukrajnába küldendő békefenntartókról kezdjenek beszélni. A képviselő reméli, a magyar csapatok csak Kárpátaljára vonulnának be.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: „még élek, láthatják”
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 14:55
A katolikus egyházfőt hörghuruttal kezelték, szombaton tért vissza a klinikáról a Vatikánba. a tervek szerint jelen lesz a nagyheti szertartásokon, és személyesen mondaná el húsvéti üzenetét, valamint adná az Urbi et Orbi áldást.
Makro / Külgazdaság Kihúzta a gyufát a NOB-nál az ukrán kormány
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 12:56
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mellett Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének vezetősége is a sportba történő beavatkozásnak minősítette, hogy az ukránok bojkottálják azokat a selejtezőket, ahol orosz és fehérorosz versenyzők is pályára lépnek.
Makro / Külgazdaság IMF-hitelt kapott Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:37
A 15,6 milliárd dolláros hitelprogram első üteme a pénzügyi stabilitást, a második a szerkezeti átalakítást és gazdasági növekedést célozza.
Makro / Külgazdaság Még a Kreml is beleremegett Orbán Viktor pénteki rádiós mondataiba
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:08
Moszkva rendkívül veszélyesnek tartja a békefenntartók bevetésének még a felvetését is.
Makro / Külgazdaság Lehet egyszámjegyű az infláció az év végére? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 10:49
Legfrissebb adásunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly kollégánkkal, Vég Márton újságíróval beszélgetett.
Makro / Külgazdaság Megint incidens történt Kína és Tajvan között, Caj Jing-ven elnök szerint a nagyhatalom provokál
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 09:44
Kínai vadászgépek és egy drón lépte át a szárazföldet a szigettől elválasztó szoros középvonalát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG