BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 30. 10:07

Trump az információs hadviselés eszközeivel próbálhatja gyengíteni az EU-t, amelyet sohasem tekintett szövetségesnek, sokkal inkább versenytársnak. Bannon reaktiválása segítheti Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányát - márpedig, ha ő futna be Párizsban, akkor az EU alapjaiban rendülne meg. Káncz Csaba jegyzete.

„Nem örül a NER, hogy jövőre feltámad a SZER” – írta tavaly a hazai média a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar adásának újraindítása kapcsán. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban egy akkori interjúban támadta a rádió visszatérésének ötletét, mondván, szerinte sértő, hogy egy olyan országban, ahol szerinte „teljes a médiaszabadság”, a SZER-t újra beüzemelik. Tavaly ősszel aztán amerikai szenátorok levélben támadták az USA budapesti nagykövetét, mivel szerintük David Cornstein akadályozni próbálta a SZER budapesti visszatérését.

Reaktivizált Bannon

Cornstein 2017-ben részt vett Arthur Finkelstein politikai pr-guru temetésén, aki többek között az Orbán kormány kommunikációs tanácsadója volt. A Népszava értesülései szerint Cornstein az, aki rendszeresen tárgyal Habony Árpáddal, Orbán Viktor nem hivatalos stratégiai főtanácsadójával - az amerikai külügy ellenkezése ellenére. Értesülésünk szerint jelenleg a budapesti nagykövetségen rendkívül nyomott a hangulat, mert a nagykövet elfojt minden olyan kezdeményezést, amely a hazai jogállamiság eróziójával kapcsolatos megszólalásokra vonatkozna.

Rádióhallgatás egy pincében, 1956-ban. (Forrás: Nagy Gyula / Fortepan) Rádióhallgatás egy pincében, 1956-ban. (Forrás: Nagy Gyula / Fortepan)

Nos, a jelek szerint felesleges volt a hazai kormányzatnak aggódnia, ugyanis a múlt héten Washingtonban leváltották a SZER-t felügyelő intézmény vezetőjét, és helyére az a Michael Pack került, aki korábban az őskonzervatív Claremont Intézet elnöke volt. Pack biztosította az alkalmazottakat, hogy továbbra is független újságírást folytathatnak, majd leváltotta az összes eddigi felsővezetőt, köztük Jamie Fly SZER-igazgatót.

Pack testi-lelki jó barátjának tudhatja Steve Bannont, Trump volt stratégiai tanácsadóját, az amerikai populista jobboldal ismert alakját, aki Európában próbálja egyesíteni az antiglobalizációs erőket, és aki az utóbbi hetekben újra sokat szerepel a médiában. Bannon nagy csodálója a magyar miniszterelnöknek, róla mondogatja, hogy „ő már Trump előtt is Trump volt.”

Bannon és a francia elnökválasztás

De mi ez a 180 fokos fordulat a SZER felügyeletében? Természetesen egyelőre csak találgatni lehet, de a lépés időzítése összefügghet azzal, hogy az USA globális pozícióját megrendítő ütések érték az utóbbi hónapokban, legyen az a társadalmi forrongás, a tízmillliókkal felfelé lépdelő munkanélküliség és a kezelhetetlenség határán álló koronavírus-járvány. Trump esetleg az információs hadviselés eszközeivel próbálja gyengíteni az EU-t, amelyet sohasem tekintett szövetségesnek, inkább versenytársnak.

Bannon reaktiválása egyben segítheti Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányát, márpedig, ha ő futna be Párizsban, akkor az EU alapjaiban rendülne meg. Ezeken a hasábokon 2017 januárjában írtuk: „Trump környezetében Steve Bannon főstratéga - egyben az amerikai nacionalizmus prédikátora - tolja az új amerikai kormányzatot konfrontációs kurzusra Brüsszellel, többek között ő szervezte meg pár hete Marine Le Pen látogatását is a Trump Towerbe.”

Nyomozás Szlovéniában

Max Bergmann, a Center for American Progress amerikai agytröszt elemzője szerint „Bannon egyfolytában Európa megosztásán dolgozik, Orbánnal együtt”. A magyar miniszterelnök többször találkozott Bannon-nal, sőt ez utóbbi a tavalyi EP-kampányban is együttműködött a Fidesszel. De az EP-választásokon nagy pofont kapott a magyar miniszterelnök, elmaradt ugyanis az Orbán által régóta várt európai „lázadás”. Elképesztő módon a washingtoni lépés ezt az európai status quot próbálhatja megbontani.

Habony Árpád 2017-ben Washingtonban kért tanácsot Steve Bannontól egy kelet-európai médiabirodalom felépítéséhez. Valóban, Orbán nem hivatalos tanácsadója Szlovéniában és Észak-Macedóniában az elmúlt időszakban már vásárolt fel médiákat, amely a szlovén oknyomozó sajtó szerint orosz kapcsolatokkal is rendelkezik. Szlovéniában ezen cikkek nyomán idén februárban nyomozás indult.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Trump és Macron összecsap, drámai mozgások a Közel-Keleten – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 20:33
Miközben Trump „maximális nyomású” szankciókat tervez bevezetni a Hezbollah és szövetségesei ellen, aközben Macron visszahozná a hatalomba a múlt ősszel lemondott libanoni kormányfőt. Az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel messze túlmutat önmagán, befolyásolja a teljes eurázsiai térség geopolitikai játszmáját. Káncz Csaba külpolitikai elemzőnk videókommentárja.
Makro / Külgazdaság A koronavírust a fiatal bulizók járatják csúcsra Horvátországban
MTI | 2020. augusztus 14. 17:26
Déli szomszédainknál második napja dönt rekordot az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői.
Makro / Külgazdaság Érthetetlen kegyetlenség – brutális erőszak érhette a belorusz tüntetőket
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 16:57
Súlyos jogsértéseket követett el a belorusz rendőrség az őrizetbe vett tüntetőkkel szemben egybehangzó beszámolók szerint. Az elnök hivatalosan vizsgálatot rendelt el, a szabadon bocsátások megkezdődtek. Már a cseh kormányfő is új választásokat követel.
Makro / Külgazdaság A milliárdos baloldali amerikai alelnökjelölt fogja szolgálni az elesetteket?
Káncz Csaba | 2020. augusztus 14. 14:46
Az 55 éves Kamala Harris friss erőt visz a demokrata kampányba, ráadásul ügyészi és politikai pályáján is olyan agresszív hozzáállást tanúsított, amely kompenzálja Biden visszafogottságát. Harris nem kapcsolódik egyetlen jelentős társadalmi vagy politikai reform mozgalomhoz, viszont ezer szállal be van kötve a kaliforniai milliárdos családokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csúnya rést ütött a magyar gazdaság válságálló pajzsán a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. augusztus 14. 12:10
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Sokkal jobban teljesített a román gazdaság a magyarnál
MTI | 2020. augusztus 14. 10:59
A román gazdaság is jobban teljesített a magyarnál a második negyedévben: csak 10,5 százalékkal csökkentek a keleti szomszédaink, míg Magyarország 13,6 százalékos visszaesést produkált.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyire megugrott az új fertőzöttek száma a horvátoknál
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 10:34
A koronavírus-járvány kitörése óta még soha nem regisztráltak annyi új vírushordozót déli szomszédunknál, mint tegnap.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: még 40 magyar fertőzöttet találtak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:18
A legutóbbi 45 után most újabb 40 magyar koronás fertőzöttet regisztráltak. Budapesten jelenleg 202, vidéken 454 aktív fertőzöttet regisztráltak. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:00
Hatalmasat zuhant a magyar GDP a második negyedévben a koronavírus-járvány miatti leállások következtében. A kormány szerint azonban ez is siker, mert ugyan nem vártak ekkora visszaesést, de az EU-átlagnál kisebb a magyar gazdaság zuhanása.
Makro / Külgazdaság Miniszterelnököt váltott Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 07:32
A személycserére nem adott semmilyen magyarázatot.
Friss
hírlevél