4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Trump az információs hadviselés eszközeivel próbálhatja gyengíteni az EU-t, amelyet sohasem tekintett szövetségesnek, sokkal inkább versenytársnak. Bannon reaktiválása segítheti Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányát - márpedig, ha ő futna be Párizsban, akkor az EU alapjaiban rendülne meg. Káncz Csaba jegyzete.

„Nem örül a NER, hogy jövőre feltámad a SZER” – írta tavaly a hazai média a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar adásának újraindítása kapcsán. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban egy akkori interjúban támadta a rádió visszatérésének ötletét, mondván, szerinte sértő, hogy egy olyan országban, ahol szerinte „teljes a médiaszabadság”, a SZER-t újra beüzemelik. Tavaly ősszel aztán amerikai szenátorok levélben támadták az USA budapesti nagykövetét, mivel szerintük David Cornstein akadályozni próbálta a SZER budapesti visszatérését.

Reaktivizált Bannon

Cornstein 2017-ben részt vett Arthur Finkelstein politikai pr-guru temetésén, aki többek között az Orbán kormány kommunikációs tanácsadója volt. A Népszava értesülései szerint Cornstein az, aki rendszeresen tárgyal Habony Árpáddal, Orbán Viktor nem hivatalos stratégiai főtanácsadójával - az amerikai külügy ellenkezése ellenére. Értesülésünk szerint jelenleg a budapesti nagykövetségen rendkívül nyomott a hangulat, mert a nagykövet elfojt minden olyan kezdeményezést, amely a hazai jogállamiság eróziójával kapcsolatos megszólalásokra vonatkozna.

Rádióhallgatás egy pincében, 1956-ban. (Forrás: Nagy Gyula / Fortepan)Rádióhallgatás egy pincében, 1956-ban. (Forrás: Nagy Gyula / Fortepan)

Nos, a jelek szerint felesleges volt a hazai kormányzatnak aggódnia, ugyanis a múlt héten Washingtonban leváltották a SZER-t felügyelő intézmény vezetőjét, és helyére az a Michael Pack került, aki korábban az őskonzervatív Claremont Intézet elnöke volt. Pack biztosította az alkalmazottakat, hogy továbbra is független újságírást folytathatnak, majd leváltotta az összes eddigi felsővezetőt, köztük Jamie Fly SZER-igazgatót.

Pack testi-lelki jó barátjának tudhatja Steve Bannont, Trump volt stratégiai tanácsadóját, az amerikai populista jobboldal ismert alakját, aki Európában próbálja egyesíteni az antiglobalizációs erőket, és aki az utóbbi hetekben újra sokat szerepel a médiában. Bannon nagy csodálója a magyar miniszterelnöknek, róla mondogatja, hogy „ő már Trump előtt is Trump volt.”

Bannon és a francia elnökválasztás

De mi ez a 180 fokos fordulat a SZER felügyeletében? Természetesen egyelőre csak találgatni lehet, de a lépés időzítése összefügghet azzal, hogy az USA globális pozícióját megrendítő ütések érték az utóbbi hónapokban, legyen az a társadalmi forrongás, a tízmillliókkal felfelé lépdelő munkanélküliség és a kezelhetetlenség határán álló koronavírus-járvány. Trump esetleg az információs hadviselés eszközeivel próbálja gyengíteni az EU-t, amelyet sohasem tekintett szövetségesnek, inkább versenytársnak.

Bannon reaktiválása egyben segítheti Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányát, márpedig, ha ő futna be Párizsban, akkor az EU alapjaiban rendülne meg. Ezeken a hasábokon 2017 januárjában írtuk: „Trump környezetében Steve Bannon főstratéga - egyben az amerikai nacionalizmus prédikátora - tolja az új amerikai kormányzatot konfrontációs kurzusra Brüsszellel, többek között ő szervezte meg pár hete Marine Le Pen látogatását is a Trump Towerbe.”

Nyomozás Szlovéniában

Max Bergmann, a Center for American Progress amerikai agytröszt elemzője szerint „Bannon egyfolytában Európa megosztásán dolgozik, Orbánnal együtt”. A magyar miniszterelnök többször találkozott Bannon-nal, sőt ez utóbbi a tavalyi EP-kampányban is együttműködött a Fidesszel. De az EP-választásokon nagy pofont kapott a magyar miniszterelnök, elmaradt ugyanis az Orbán által régóta várt európai „lázadás”. Elképesztő módon a washingtoni lépés ezt az európai status quot próbálhatja megbontani.

Habony Árpád 2017-ben Washingtonban kért tanácsot Steve Bannontól egy kelet-európai médiabirodalom felépítéséhez. Valóban, Orbán nem hivatalos tanácsadója Szlovéniában és Észak-Macedóniában az elmúlt időszakban már vásárolt fel médiákat, amely a szlovén oknyomozó sajtó szerint orosz kapcsolatokkal is rendelkezik. Szlovéniában ezen cikkek nyomán idén februárban nyomozás indult.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály megint nagyon megvédte a 2022-es költségvetést
MTI | 2021. június 20. 08:54
A jövő évi költségvetés leghangsúlyosabb eleme a gazdaság-újraindítási akcióterv, amely lehetővé teszi, hogy mindenki talpra tudjon állni, akit a koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozott - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Makro / Külgazdaság Szegénység ellen nincsen oltás – pedig ez a betegség gyakran halálos
Privátbankár.hu | 2021. június 20. 05:25
A koronavírus sok országban növelte a társadalmi egyenlőtlenségeket és az embereknek az államokkal, intézményekkel szembeni bizalmatlanságát. Miért annyira veszélyes az egyenlőtlenség? Szegénynek lenni sok esetben halálos ítéletet jelent, sokkal alacsonyabb a szegények várható életkora, mint a gazdagoké.
Makro / Külgazdaság Megszorongatják a Magyarországhoz hasonló adóparadicsomokat - veszélyben a versenyképességünk
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 18:11
A technológiai óriáscégek megadóztatása volt az alapgondolat, a folyamat végén viszont a rendkívül alacsony társasági adót alkalmazó országok megregulázása jöhet, ráadásul váratlanul gyors tempóban: akár már júliusban valóban globálissá tehetik a minimumadó ötletét, amiről a G7-ek körében már megegyezés született. Válságtanácskozást tartott a hazai adószakma, a Pénzügyminisztérium szerint az intézkedés veszélyezteti a versenyképességünket.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor előállt az Európai Unió jövőjéről szóló javaslataival
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 14:02
Megkezdődött a vita az Európai Unió jövőjéről, végre nyíltan beszélhetnek a bajokról, mindenről, ami sérelmes és bántja a tagállamok polgárait - mondta Orbán Viktor A magyar függetlenség napja című konferencián, majd ismertette a kormány 7 tézisét arról, kik és hogyan irányítják ma Európát, és kiknek és hogyan kellene a jövőben. Sorosozás és brüsszelezés akadt bőven a beszédben, de ezúttal konkrét, új javaslatok is elhangzottak.
Makro / Külgazdaság Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar oltási program
MTI | 2021. június 19. 13:10
Szombattól már az itt élő, taj-számmal nem rendelkező regisztrált külföldieknek és a taj-számmal nem rendelkező külhoni magyar állampolgároknak is megnyílik az EESZT időpontfoglaló rendszere
Makro / Külgazdaság Simán átjut a határon, aki Horvátországba megy nyaralni - de hogy lehet visszajönni?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 10:17
Az ECDC zöld besorolását kapta meg Magyarország, így Horvátországba védettségi igazolás nélkül is beutazhatunk - védettségi igazolvány nélkül már csak a hazajutáshoz kellhet némi plusz dokumentum vagy tesztelés, ha nem akarunk 10 napot karanténban tölteni.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdokat pakolt át a költségvetésben a kormány
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 09:43
Három lépcsőben 26 milliárd forintot rendeztek át egy határozattal. A Magyar Falu Program kapta a legtöbbet. összesen 16,3 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mit csinálnak nyáron az iskolaőrök - és milyen pólót kapnak
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 08:45
"Bűnmegelőzés" feliratú pólóban dolgozhatnak majd a nyári szünetben az iskolaőrök egy friss módosítás után. Augusztus 20-án pedig jutalmazák Az év iskolaőrét.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós pénzeső szakadhat Magyarországra – A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. június 18. 19:01
Hamarosan megkezdi működését a gigantikus Helyreállítási Alap, a NextGenerationEU, amelyből Magyarország több mint 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap az elkövetkező években. De mire fog elmenni ez a hatalmas összeg, és meddig feszítheti a húrt a magyar kormány, hogy ne essünk el uniós forrásoktól? Annyi biztos: ha tagjai vagyunk egy klubnak, akkor az a minimum, hogy betartjuk a játékszabályait. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Itt az új lista: ezekbe az országokba már nyugodtan utazhatunk
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 18. 15:46
Újabb országok kerültek fel az EU által Covid-szempontból biztonságosnak ítélt államok listájára.
Friss
hírlevél
depositphotos