<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt. Soha egyetlen volt amerikai elnök sem használt még ilyen nyelvezetet. Káncz Csaba jegyzete

Mind a 45 amerikai elnök - beleértve Trumpot is -, azzal kezdte hivatali idejét, hogy esküt tett az Egyesült Államok alkotmányára, az amerikai politikai intézmény alapdokumentumának a fenntartására és védelmére.

Berúgja az ajtót

Érthető tehát, hogy a demokraták és a republikánusok politikusai élesen bírálták Donald Trump volt amerikai elnököt a hétvégén. Trump a „Truth Social Media” platformján ugyanis az Egyesült Államok alkotmányának „megszüntetésére” szólított fel annak érdekében, hogy visszakerüljön a hatalomba.

Trump az új Twitter-tulajdonos, Elon Musk jelentésére reagált, amely szerint a közösségi oldal 2020 októberében blokkolta a New York Post Hunter Bidenről, Joe Biden fiáról szóló riportjának terjesztését. Trump azt állította, hogy a Twitter lépései határozták meg az elnökválasztás eredményét.

"Egy ilyen jellegű és nagyságrendű hatalmas csalás lehetővé teszi minden szabály, előírás és cikk hatályon kívül helyezését, beleértve az alkotmányban foglaltakat is" - írta Trump.

Elítélő reakciók

A képviselőházi demokraták új vezetője, Hakeem Jeffries "szélsőségesnek" nevezte Trump vasárnapi kijelentését az ABC amerikai tévében, és kijelentette, hogy a republikánusoknak el kell dönteniük, hogy továbbra is támogatni akarják-e Trump anti-demokratikus nézeteit.

Donald Trump volt amerikai elnök bejelenti, hogy ismét indul az elnöki tisztségért Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben. Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik
Donald Trump volt amerikai elnök bejelenti, hogy ismét indul az elnöki tisztségért Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben. Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik

A képviselőház hírszerzési bizottságának vezető republikánusa, Mike Turner a CBS-TV-ben azt mondta, hogy "hevesen" ellenzi Trump kijelentéseit, és a lehető leghatározottabban elítéli azokat. A republikánusoknak ezeket szem előtt kell tartaniuk, amikor elnökjelöltjüket választják – tette hozzá.

Az már csak olaj volt a tűzre, hogy kiderült: Trump a múlt hónap végén meghitt vacsorát adott floridai otthonában a holokauszttagadó, fehér felsőbbrendűséget hirdető Nick Fuentes politikai kommentátornak, valamint a rapper Ye-nek (aki korábban Kanye West néven futott). Fuentesszel az oldalán Ye múlt csütörtökön megerősítette neonáci nézeteit azzal, hogy elismerte: „Szeretem Hitlert”.

Milyen szerepet játszik még Trump a politikában?

Az Egyesült Államokban gyakori, hogy a hivatalát elhagyó elnökök visszavonulnak a politikától. A pártok már a következő választások előtt állnak, és azonnal a soron következő elnökválasztási verseny lehetséges jelöltjeire koncentrálnak. Donald Trump esetében más a helyzet: a 2020. novemberi választáson az egykori ingatlanmágnás 74 millió szavazatot kapott – többet, mint előtte bármelyik republikánus.

Az elmúlt években új szavazócsoportokat sikerült bevonnia a pártba, és továbbra is mozgósító erővel bír a bázisra. Ez az oka annak is, hogy a republikánusok nem szakítottak Trumppal, bár a Capitolium elleni január 6-i támadás után rövid ideig úgy tűnt. A demokraták által kezdeményezett alkotmányos visszahívási („impeachment”) folyamatban a képviselőház 211 republikánus képviselője közül csak 10 szavazott Trump felelősségre vonása mellett, és az 50 republikánus szenátor közül csak 7 szavazott az elítélésre.

Szürke eminenciásként

Azóta a volt elnök határozottan hatalmába kerítette a republikánusokat. A pártnak a szabadkereskedelem, a költségvetési fegyelem és az intervenciós külpolitika ellen irányuló trumpi politikája továbbra is érvényben van. A meghamisított választási összeesküvés-elmélet a republikánus politika része, amint azt a különböző republikánusok által ellenőrzött államokban végrehajtott választási reformok is bizonyítják.

Különböző médiumok elemzései szerint a 2022. novemberi félidős választáson a konzervatív pártok jelöltjeinek több, mint fele úgynevezett „választástagadó” volt, akik megkérdőjelezik a 2020-as elnökválasztás eredményét.

Ez is azt mutatja, hogy Trump milyen nagy befolyást gyakorol a személyzeti politikára. Támogatásával („endorsement”) sok hűséges támogatót segített győzelemre a párton belüli előválasztáson. A 10 törvényhozó közül, akik 2021 elején Trump felelősségre vonására szavaztak, csak ketten élték túl az előválasztást.

Négyen nem versenyeztek újonnan, további négyen elvesztették a versenyt a belső pártellenfelekkel szemben. Ez utóbbi történt Trump valószínűleg legjelentősebb kritikusával a republikánusok közül, Liz Cheney-vel.

Félidős pofon

A félidős választások azonban csalódást okoztak a Trump-jelölteknek. A kulcsfontosságú állami versenyeken veszítettek, ami a republikánusok szenátusának visszaszerzésébe kerülhet. A konzervatív megfigyelők ezért bírálják Trump szerepét a tapasztalatlan, radikális jelöltek kiválasztásában. Ez gyengíti a volt elnököt, és veszélyezteti a Fehér Házba való visszaköltözési terveit.

Mennyi esélye van Trump visszatérésének?

Egy korábbi elnök újraválasztása -  bár nem volt példa nélküli -, rendkívül szokatlan. Erre mindössze két példa van az amerikai történelemben, és mindkettő több mint száz éves múltra tekint vissza. Grover Cleveland kis híján lemaradt az 1888-as újraválasztásról, négy évvel később újra indult, és nyert. Ő az egyetlen elnök, akinek két nem egymást követő ciklusa van. Theodore Roosevelt 1908-ban önként nem indult újra, négy évvel később aztán sikertelen jelölt lett.

Még spekulatív róla gondolkodni

Ezen a ponton a Trump esélyeivel kapcsolatos minden jóslat erősen spekulatív – sok múlik az egészségi állapotán is két év múlva - akkor lesz 78 éves. Eddig azonban minden közvélemény-kutatás azt jelezte, hogy ismét a volt elnök nyerné meg a republikánus előválasztásokat – noha az elmúlt hetekben a szkepticizmus egyre nő vele kapcsolatban.

Florida kormányzója, Ron DeSantis a múlt hónapban elsöprő győzelmet aratott a fontos „kétesélyes” szövetségi államban, Floridában. Ez egyértelműen a republikánusok reménységévé teszi, ami hamarosan még jobban tükröződhet a közvélemény-kutatásokban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG