BUX
35 747.71
-2.03%
-742.00
OTP
10 940.00
-2.41%
-270.00
MOL
1 822.00
-1.99%
-37.00
RICHTER
6 655.00
-2.42%
-165.00
MTELEKOM
383.00
+0.00%
+0.00
 
2019. november 21. 15:30

Január végén derülhet ki, hogy kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból Donald Tusk szerint. A jobbközép pártcsalád új elnöke Orbán Viktort közeli barátjának nevezte, a magyar kormányfő politikai eszméivel, például az illiberális demokráciával ugyanakkor nem ért egyet. A lengyel politikus elárulta azt is, hogy korábban milyen jótanácsot kapott a U2 frontemberétől.

Donald Tusk a zágrábi kongresszuson. EPA/ANTONIO BAT

Az Európai Néppárt (EPP) a tervek szerint január végén dönt majd arról, hogy kizárja-e soraiból a jelenleg felfüggesztett tagságú Fideszt, jelentette ki Donald Tusk Zágrábban újságíróknak ma, a pártcsalád kongresszusának második napján.

Még készül a jelentés

Az EPP új elnöke hozzátette: megvárja a magyar kormánypártról készülő hivatalos jelentést.

Ezt követően nagyon intenzív konzultációkat fogok kezdeni.

A Fidesz tagságát márciusban függesztették fel a demokratikus értékekkel és a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt. Ezzel párhuzamosan az EPP felállított egy vizsgálóbizottságot, az úgynevezett Bölcsek Tanácsát, amely tanulmányozza a magyarországi fejleményeket és értékeli a Fidesz politikáját.

Jelentésüket, amelyet korábban őszre ígértek, január elején nyújthatják be. A Politico értesülései szerint a Bölcsek Tanácsa eddig két alkalommal találkozott Orbán Viktor kormányfővel, a Fidesz elnökével, és decemberben ismét egyeztetni fog vele.

Orbán a barátom, de...

A brüsszeli hírportál szerint Donald Tusk mai nyilatkozatában nagyon közeli barátjának nevezte Orbán Viktort, de hozzátette, hogy nem ért egyet az általa képviselt elvekkel, különösen az illiberális demokráciával:

Elkötelezetten fogunk harcolni az ilyen típusú eszme ellen.

A lengyel politikust tegnap választotta meg a kongresszus az EPP új elnökének 491 igen szavazattal, 37 ellenében. Ő az első kelet-európai elnök a pártcsalád történetében.

Mérsékelt jobboldal

Tusk egyik legnagyobb kihívása éppen az, hogy megfelelően kezelje a Fidesszel fennálló konfliktust. Az mindenesetre nem túl biztató a magyar kormánypárt számára, hogy az új EPP-elnök a pártcsalád mérsékeltebb ágához tartozik, és már korábban is többször bírálta – burkoltan vagy kevésbé burkoltan – a magyar kormánypárt politikáját.

Tegnapi beszédében egyrészt kiállt a nemzet és a haza, mint identitásteremtő közösségi formák mellett, másrészt – konkrét nevek említése nélkül – szembehelyezkedett a populistákkal, a manipulátorokkal és az autokratákkal, akik – mint mondta – a többi közt azt hitetik el az emberekkel, hogy a határok védelme nem egyeztethető össze a liberális demokráciával, a hatékony kormányzás pedig a jog uralmával.

Kell a melodráma

Az Európai Tanács leköszönő elnöke ugyanakkor utalt arra is, hogy nem szabad rutinszerűen, érzelemmentesen, unalmasan politizálniuk. Felidézte, hogy egyszer meglátogatta Brüsszelben Bono, a U2 frontembere, és azt mondta neki:

Veszíteni fognak, ha nem lesz annyira melodramatikus a narratívájuk, mint a populistáké.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Makro / Külgazdaság Megjött a második hullám a szomszédunkba - Szerbia újra kijárási tilalmat vezet be
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 8. 06:41
Az egyetlen EU-n kívüli ország, ahonnan korlátozás nélkül lehet Magyarországra utazni, újra szigorú intézkedésekre kényszerül a koronavírus terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Agyonadóztatja az Orbán-kormány az alacsony fizetésért dolgozó magyarokat
Székely Sarolta | 2020. július 8. 06:04
És mindeközben egyáltalán nem sarcolja olyan mértékben a magas fizetéseket a kormány, mint teszik azt jó néhány másik országban. Itt mutatkozik meg az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer hibája.
Makro / Külgazdaság Nem sok jót jelez Magyarországnak az új brüsszeli jóslat
Király Béla | 2020. július 7. 20:11
Kis mértékben rontotta a közösségre vonatkozó gazdasági előrejelzését az Európai Bizottság. Szerintük növekedtek a kockázatok, így továbbra sem lehet tudni, hogy a járvány második hullámát korlátozások nélkül megúszhatjuk-e.
Makro / Külgazdaság Koronavírusos a brazil elnök, aki komolytalannak nevezte az egész pandémiát
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 7. 18:50
Brazília több, mint 1,6 millió igazolt fertőzöttjének egyike maga az elnök - most első kézből tudhatja meg, tényleg csak egy kis nátha-e az egész.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: kivégzik a rövidtávú lakáskiadást Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 17:26
Lapinformáció szerint döntött  a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs: legfeljebb évente 120 napra lehet kiadni rövid távra a lakásokat.
Makro / Külgazdaság Jól járhat az Orbán-kormány a horvát jobbközép győzelmével
Wéber Balázs | 2020. július 7. 16:09
Valószínűleg a jövőben is egy jobbközép kormánykoalíció irányítja majd Horvátországot, miután a választók vasárnap bizalmat szavaztak Andrej Plenkovic miniszterelnök pártjának. A lapunknak nyilatkozó Balkán-szakértő szerint voltak ugyan súrlódások az Orbán- és a Plenkovic-kormány között, de ezek már „be vannak árazva”, ezért a kapcsolatok bővülése várható.
Makro / Külgazdaság Kisfaludy-pályázatok: Mészáros Lőrinc háromezerszer kap többet Tiborcz István ügyvédjénél
Vég Márton | 2020. július 7. 15:24
Orbán Viktor miniszterelnök szerint féligazságok helyett érdemes a teljes igazsággal foglalkozni. Kiszámoltuk: Mészáros Lőrinc szállodái háromezerszer nagyobb támogatást kapnak a Kisfaludy-pályázatokból, mint Tiborcz István ügyvédjének panziója. Valamennyien köszönettel tartoznak a kormánynak.
Makro / Külgazdaság Sok vagy kevés az egészségügy új 50 milliárdos csomagja?
Kormos Olga | 2020. július 7. 14:57
A kormány többször hangoztatta, hogy az évi 60-70 milliárd forintos kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság, hanem a rossz struktúra miatt termelődik újra. Ezért jó hír, hogy most mégis 50 milliárd forintot szán egészségügyre a járványügyi készültség érdekében elkülönített büdzséből. Kérdés, hogy ez mire lesz elég?  
Makro / Külgazdaság Abszolút katasztrofális helyett csak egyenesen rémes hatással lehetett a koronavírus az euróövezeti gazdaságokra
MTI | 2020. július 7. 14:42
A londoni Capital Economics elemzői szerint.
hírlevél