3p
Január végén derülhet ki, hogy kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból Donald Tusk szerint. A jobbközép pártcsalád új elnöke Orbán Viktort közeli barátjának nevezte, a magyar kormányfő politikai eszméivel, például az illiberális demokráciával ugyanakkor nem ért egyet. A lengyel politikus elárulta azt is, hogy korábban milyen jótanácsot kapott a U2 frontemberétől.
Donald Tusk a zágrábi kongresszuson. EPA/ANTONIO BAT

Az Európai Néppárt (EPP) a tervek szerint január végén dönt majd arról, hogy kizárja-e soraiból a jelenleg felfüggesztett tagságú Fideszt, jelentette ki Donald Tusk Zágrábban újságíróknak ma, a pártcsalád kongresszusának második napján.

Még készül a jelentés

Az EPP új elnöke hozzátette: megvárja a magyar kormánypártról készülő hivatalos jelentést.

Ezt követően nagyon intenzív konzultációkat fogok kezdeni.

A Fidesz tagságát márciusban függesztették fel a demokratikus értékekkel és a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt. Ezzel párhuzamosan az EPP felállított egy vizsgálóbizottságot, az úgynevezett Bölcsek Tanácsát, amely tanulmányozza a magyarországi fejleményeket és értékeli a Fidesz politikáját.

Jelentésüket, amelyet korábban őszre ígértek, január elején nyújthatják be. A Politico értesülései szerint a Bölcsek Tanácsa eddig két alkalommal találkozott Orbán Viktor kormányfővel, a Fidesz elnökével, és decemberben ismét egyeztetni fog vele.

Orbán a barátom, de...

A brüsszeli hírportál szerint Donald Tusk mai nyilatkozatában nagyon közeli barátjának nevezte Orbán Viktort, de hozzátette, hogy nem ért egyet az általa képviselt elvekkel, különösen az illiberális demokráciával:

Elkötelezetten fogunk harcolni az ilyen típusú eszme ellen.

A lengyel politikust tegnap választotta meg a kongresszus az EPP új elnökének 491 igen szavazattal, 37 ellenében. Ő az első kelet-európai elnök a pártcsalád történetében.

Mérsékelt jobboldal

Tusk egyik legnagyobb kihívása éppen az, hogy megfelelően kezelje a Fidesszel fennálló konfliktust. Az mindenesetre nem túl biztató a magyar kormánypárt számára, hogy az új EPP-elnök a pártcsalád mérsékeltebb ágához tartozik, és már korábban is többször bírálta – burkoltan vagy kevésbé burkoltan – a magyar kormánypárt politikáját.

Tegnapi beszédében egyrészt kiállt a nemzet és a haza, mint identitásteremtő közösségi formák mellett, másrészt – konkrét nevek említése nélkül – szembehelyezkedett a populistákkal, a manipulátorokkal és az autokratákkal, akik – mint mondta – a többi közt azt hitetik el az emberekkel, hogy a határok védelme nem egyeztethető össze a liberális demokráciával, a hatékony kormányzás pedig a jog uralmával.

Kell a melodráma

Az Európai Tanács leköszönő elnöke ugyanakkor utalt arra is, hogy nem szabad rutinszerűen, érzelemmentesen, unalmasan politizálniuk. Felidézte, hogy egyszer meglátogatta Brüsszelben Bono, a U2 frontembere, és azt mondta neki:

Veszíteni fognak, ha nem lesz annyira melodramatikus a narratívájuk, mint a populistáké.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az orosz felderítők érdekes dologra bukkantak, majd lebombázták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:00
A háború kitörése óta ő az ötödik orosz tábornok, aki bizonyítottan életét vesztette. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Nem ártana pár fekvőtámasz a forintnak, hogy erősebb legyen
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 07:28
Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Fontos hír érkezett Gázából, az utolsó pillanatban született meg a döntés
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:41
További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet - jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban.
Makro / Külgazdaság Meghalt Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:18
Százéves korában szerdán meghalt Henry Kissinger, az amerikai diplomácia ellentmondásos alakja, Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere - jelentette be szervezete.
Makro / Külgazdaság Gázai napló: helyszíni beszámoló a tűzszünet árnyékából
Kollár Dóra | 2023. november 30. 05:41
Már több mint 50 napja tart Izrael és a Hamász háborúja, a Gázai övezet lakói éppen ennyi ideje élnek gyakorlatilag folyamatos bombázás alatt. Hogyan telnek a mindennapok? Helyszíni beszámoló.
Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG