<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Forr a német politikai élet, mióta a Zöldek népszerű kancellárjelöltje felvetette a koalíció lehetőségét baloldali pártokkal. Érdemes körképet adni azokról a pártokról, amelyek ősszel labdába rúghatnak a koalíció-kötési pókerben. Káncz Csaba jegyzete.

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

Identitásválság uralja manapság a német baloldalt, vezetési válság a konzervatív oldalt. Felizzott hát a német politikai élet, amióta Annalena Baerbock, a Zöldek – komoly esélyekkel induló – kancellárjelöltje kijelentette a napokban, hogy lehetségesnek tartja az összefogást az SPD-vel és a Balpárttal (Die Linke) a szeptemberi általános választásokat követően.

Ez utóbbi pártnak van olyan szárnya, amelyet az elhárítás megfigyelés alatt tart. Hát, bizony forradalmi változások jönnének szeptembertől abban az esetben, hiszen a Balpárt új vezetője lelkesen idézi a környezetvédő „Fridays for Future” mozgalom mottóját: „Rendszerváltást, nem klímaváltozást”!

Érdemes tehát egy rövid körképet adni azokról a német parlamenti pártokról, amelyek ősszel labdába rúghatnak a koalíció-kötési pókerben.

A CDU csendes szétmállása

A CDU programalkotó munkája 2019 óta gyakorlatilag elhalt. A hat parlamenti párt közül a CDU/CSU az egyetlen, amelynek nincsen jóváhagyott választási programja – sőt, még tervezetet sem nyújtott be.

Valóban, a Merkel korszak végén a CDU a szétmállás határozott jeleit mutatja. A közvéleménykutatásokban az állampártnak tekinthető politikai alakulat mélypontról mélypontra bukdácsol.

Angela Merkel német kancellár 2021. április 18-án. (Fotó: MTI/EPA/Pool/Clemens Bilan)Angela Merkel német kancellár 2021. április 18-án. (Fotó: MTI/EPA/Pool/Clemens Bilan)

Armin Laschet eknökké választása – akárcsak előtte Annegret Kramp-Karrenbaueré – komoly feszültséget váltott ki a kelet-németországi tartományokban, ahol a CDU szavazói bázis tekintélyes része elutasítja Berlin álláspontját, és össze akar fogni a helyi AfD-s erőkkel.

A CDU kemény jobboldali szárnyához tartozó WerteUnion harcos tagja Hans-Georg Maaßen is, a német Alkotmányvédelmi Hivatal (belső elhárítás) egykori elnöke, aki még hivatalában élesen ellenezte a Merkel Willkommenskultur kampányát, és már egy 2016. februári beszédében a német belpolitika robbanás veszélyére figyelmeztetett. Márpedig Maaßent most Thüringiában lett országgyűlési képviselőjelölt. Ahogyan Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek frakcióvezetője leszögezte: „Maaßen-nel a CDU kinyitja a kapuit jobbra”.

A Zöldek

A német főáramlatú média a tenyerén hordozza Annalena Baerbock-t, a párt kancellárjelöltjét. Mint a napi szinten adott interjúiból kiderül, Baerbock támogatja az európai egységesebb haderő megteremtését, és az Európai Biztonsági és Védelmi Unió kifejlesztését és megerősítését. A 40 éves kancellárjelölt egyidejűleg nagyobb nyomásgyakorlást követel Moszkvával szemben.

Az elmúlt hetekben óriási politikai vihart kavart, hogy a párt 300 küldötte támogatta azt a javaslatot, miszerint a „Németország” szót ki kellene venni a pártprogram címéből. Holott a javaslat csupán visszatükrözte a Zöldek globális küldetéstudatát, amellyel ők a Föld problémáin akarnak dolgozni.

A botrány egyben rámutatott arra, hogy a Zöldek nem annyira politikai pártként, hanem sokkal inkább egy mozgalomként tekintenek önmagukra. De hát a német választók mégiscsak arra akarnak szavazni, aki őket képviseli, így a botrány rosszkor jött a népszerűségi csúcsokat döntögető formációnak.

Az SPD

Angela Merkel kancellár folyamatos balra tolódása elvette a levegőt a párttól, amely mára árnyéka régi önmagának. A pártnak az eltelt bő másfél évtizedben – beleszámítva az ideiglenes pártvezetőket és egynek számolva a társelnököket - 11 elnöke volt, miközben 1946 és 2004 között összesen 9.

Az SPD múlt hétvégén megrendezett kongresszusán megerősítették, hogy Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter lesz a kancellárjelölt. Hiába vezették be a társelnöki rendszert, Walter-Borjans és Saskia Esken szinte láthatatlanok.

A Balpárt

A kelet-német mélyállamból kinőtt alakulat februárban új társelnököt választott a 39 éves Janine Wissler személyében. Múlt heti, bemutatkozó interjújában Wissler élesen kritizálja az elhárítást, amiért az megfigyelés alá vonta a párton belül működő trockista, szélsőbaloldali „Marx21” nevű csoportot.

Wissler nem mellesleg pár hónapja még tagja volt ennek a csoportosulásnak. Szerinte „abszurd” az a vád, hogy a német szélsőbal alá akarná ásni a jogállam intézményeit.

Wissler megerősítette a Balpárt követelését, amellyel a nagy ingatlankonszernek államosítását követelik. Egyben „legitim eszköznek” nevezte, hogy egyesek üresen álló ingatlanokat foglalnak el, mert ezzel szerinte felhívják a figyelmet a német nagyvárosokban uralkodó lakásmizériára.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egy hét alatt szinte a teljes lakosságát immunizálta Bhután
MTI | 2021. július 28. 08:58
Annyiból nem volt nehéz dolguk, hogy a magashegyi királyságban csak 770 ezren laknak.
Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Makro / Külgazdaság Idén még 4 százalék felett lehet az infláció az MNB szerint
Király Béla | 2021. július 27. 15:46
Az MNB Monetáris Tanácsa újabb 30 bázispontos lépéssel emelte az alapkamatot. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás a döntés hátterét értelmezte.
Makro / Külgazdaság Az Európai Bizottság hét tagállam helyreállítási tervének tárgyalási határidejét hosszabbítja meg
MTI | 2021. július 27. 15:16
Az Európai Bizottság hét uniós tagállam, köztük Magyarország esetében hosszabbítja meg a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpraállás finanszírozását segítő helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét - közölte Veerle Nuyts, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján kedden.
Makro / Külgazdaság Határozottan emeltek Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 14:07
A jegybank kommunikációjából előzetesen lehetett számítani az újabb kamatemelésre, a kérdés elsősorban az volt, hogy ez mekkora mértékű lesz. A keddi ülésén a Monetáris Tanács 30 bázispontos emelésről határozott, ez egyértelmű jelnek tűnik a piacok felé, hogy az MNB fellép az inflációval szemben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos