<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kína számára a vakcinák szállítása lehetőséget ad arra, hogy kiterjessze befolyását Európában, egyben éket verjen a Balkán és Közép-Európa, valamint az USA közé. Kína és Oroszország durván meghamisította a tavalyi COVID-19 áldozatok számát. Káncz Csaba jegyzete. Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

Miközben a nyugati COVID-19 vakcinagyártók független vállalkozásoknak tekinthetők, a hasonló kínai vállalatok esetében a pekingi kormány irányítja a kutatási és fejlesztési tevékenységüket. A vakcinákat pedig a kínai kormány eszközként használja a nemzetközi politikai színpadon. Példának okáért Kína több szállítmány vakcinát adományozott 13 országnak, közöttük olyan közeli szövetségesének, mint Pakisztán, Mianmar és Kambodzsa és olyannak, amellyel még szorosabbra akarja fűzni a viszonyát, például Szerbia.

Dolgozó a Sinovac Biotech laboratóriumában, Pekingben (Fotó: EPA/WU HONG)Dolgozó a Sinovac Biotech laboratóriumában, Pekingben (Fotó: EPA/WU HONG)

A kínai külügyminiszter a múlt hónapban öt afrikai szövetséges országot látogatott meg, ahol a vezetőkkel kiemelt téma volt a vakcina ügye és azok leszállítását „prioritásnak” nevezte. Hasonló látogatásokat tett a miniszter délkelet-ázsiai országokba – amelyek közül többel területi vitában áll a Dél-kínai-tengeren – és a vakcina szállítása ott is a tárgyalások témája lett.

A kínai cégek szállításai a világban

A Sinopharm nevű kínai állami vállalat a tavalyi év utolsó napján szerezte meg az engedélyt a kínai hatóságoktól a BBIBP-CorV nevű vakcinájára, amely a klinikai vizsgálatok során 79,34 százalékos hatékonyságot mutatott. Eddig 13 ország engedélyezte a használatát, köztük Pakisztán, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein, Irak, Jordánia, Egyiptom és Peru.

A másik kínai vállalat, a Sinovac vakcinája hatékonyság terén eddig az 50 és a 91 százalék között ingadozott.  Eddig öt ország engedélyezte a cég vakcináját: Kína, Törökország, Brazília, Chile és Indonézia.  

A kínai vállalatok már elképesztő módon 400 millió vakcina szállítására vállaltak kötelezettséget a világ különböző országaiba. S noha általában a kínai politikát általában belpolitikai megfontolások motiválják, jelen esetben mintha a külpolitikai megfontolások előtérbe kerültek volna. Peking ezeket a szállítmányokat humanitárius intézkedésnek állítja be.

Európai megosztás

A fejlett világot is már elérte a kínai vakcinák iránti érdeklődés. A nyugati vakcinák nem érkeznek időben Európába, ezért a kínai vállalatok helyettesítőként jelentkeznek. A Cseh Köztársaság már egy millió adag Sinopharm vakcinát vásárolt. Magyarország volt az első EU tagállam, amely jóváhagyta a kínai vakcinákat, miközben a német egészségügyi minisztérium jelezte, hogy az európai gyógyszerügynökség jóváhagyása után nyitott a használatukra.

Kína számára a vakcinák szállítása lehetőséget ad arra, hogy kiterjessze gazdasági és politikai befolyását Európában, egyben éket verjen Délkelet és Közép-Európa, valamint az Egyesült Államok közé. A maga részéről a WHO már óv a „vakcina nacionalizmustól”, amely tovább mélyíti a szakadékot a fejlett és a fejlődő világ között.

A Brüsszel iránti bizalmat nem növeli az EU szánalmas teljesítménye a COVID vakcinák ügyében. Január első napjaiban a balkáni országok kétségbeesett nyilatkozatban fordultak Brüsszelhez az oltóanyag-hiány enyhítése érdekében. Február elsejéig hivatalosan Bosznia-Hercegovina, Koszovó és Észak-Macedónia nulla adag vakcinát kapott.

Ehhez képest január 16-án landolt a Nikola Tesla belgrádi reptéren az Air Serbia repülőgép, fedélzetén egymillió adag Sinofarm kínai oltóanyaggal. Sem az orosz, sem a nyugati vakcina érkezését nem fogadta szerb kormánydelegáció. A kínai szállítmányt személyesen fogadta Aleksandar Vučić szerb elnök, Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, Bratislav Gašić védelmi miniszter és Chen Bo szerbiai kínai nagykövet is.

Elképesztő kínai és orosz statisztikák

Azt, hogy a kínai politika mire képes ebben a rendkívüli helyzetben, arra rávilágít egy friss fejlemény. Az 58,5 millió lakosú Hupej tartomány - amelynek székhelye a hírhedtté vált Vuhan városa -, megdöbbentő adatokat tett közzé. A tavaly első negyedéves adatokból egyszerűen eltűnt 150 ezer idős ember, akik korábban állami szociális kifizetésekben részesültek. Ez megerősítheti az Egyesült Királyság állaspontját, miszerint Kína nem közölt korrekt számokat a járvány első hullámának halálos áldozatairól.

Óriásiak a kérdőjelek a friss orosz statisztikák megbízhatósága ügyében is, hiszen a statisztikai hivatal a 2020-as évre 323 ezer halálesetet regisztrált az országban, 18 százalékkal többet, mint 2019-ben. Ez 70 éves csúcsot jelent a halálozási arányban.

Tatjana Golikova miniszterelnökhelyettes egy múlt év végi interjújában bejelentette, hogy az extra halálesetek 81 százaléka a COVID-19-re vezethetők vissza. Ez 261 ezer koronavírusos halottat jelent, márpedig Oroszország egészségügyi operatív stábja hivatalosan csak 57 ezer koronavírusos áldozatot jelentett be.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Felbolydult darázsfészekben erősítené jelenlétét az Európai Unió
Káncz Csaba | 2022. január 26. 18:33
A Vörös-tenger térségében már számos hatalom küzd kikötőkért és befolyásért. Érezhetően francia kezdeményezésre az EU most beszáll ebbe a játszmába, amely egyben lehetőséget nyújt a stratégiai kapcsolatok megerősítésére Indiával. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Lavrov: Moszkva lépéseket tesz, ha Washington nem válaszol a javaslataira
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 17:11
A biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatokra várják a választ. 
Makro / Külgazdaság Megugrottak a vidéki albérletárak
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 15:12
A fővárosban átlagosan három százalékkal emelkedtek az albérletárak, míg ugyanez a nagyobb vidéki városokban meghaladta a hat százalékot.
Makro / Külgazdaság Súlyos: Magyarországról kimondták az EU-ban, hogy az ártó szándékú hatalmak szekértolója
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 11:49
Az EU demokratikus folyamataiba való külföldi beavatkozásokról és félretájékoztatásról szóló jelentés nem túl jó fényben tünteti fel Magyarországot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó: Magyarország nem segít Ukrajnának - miről tárgyal majd Putyin és Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 09:31
Szijjártó Péter szerint nem olyan vészes az orosz-ukrán helyzet, mint amilyennek a kommunikáció alapján tűnik. Senki sem kérheti tőlünk, hogy ne barátkozzunk az oroszokkal; az ukránokkal viszont annyira rossz a viszony, hogy semmilyen támogatást nem nyújtunk nekik a mostani konfliktusban sem.
Makro / Külgazdaság Elképesztő csúcson az omikron: 20 ezernél több fertőzött egyetlen nap alatt
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 09:16
Egyetlen nap alatt 20 ezerrel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, a tesztek több mint háromnegyede pozitív - az aktív fertőzöttek emelkedése is sosem látott szinten jár, de a súlyos esetek száma nem ugrott meg.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha kitör a háború és Putyin elzárja a gázt Európában?
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 06:35
Esetleges európai földgázhiányra készül a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció arra az esetre, ha Oroszország támadás indítana Ukrajna ellen, ezért már hetek óta európai országokkal és nagy energetikai vállalatokkal tárgyal - jelentették ki kedden magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők újságíróknak egy washingtoni háttérbeszélgetésen.
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot - egyre erőszakosabbak Európában a muszlim antiszemita incidensek
Káncz Csaba | 2022. január 25. 18:42
Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban megvizsgálják az egyre erőszakosabb eseteket. A német és a francia nagypolitika szerint ez egy újfajta antiszemitizmus, amelyet a Közel-Kelet és Észak-Afrika muszlim bevándorlói hoztak magukkal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Szijjártó Péter Paksról
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 18:19
A Paksi Atomerőmű két új reaktorával reálissá válik, hogy Magyarország villamosenergia-ellátás terén önellátó legyen ennek az évtizednek a végére.
Makro / Külgazdaság Betett az orosz-ukrán konfliktus az OTP-nek és a Richternek
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 190,71 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 51 134,63 ponton zárt kedden.
hírlevél
Ingatlantájoló