TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy kiszivárgott dokumentum szerint az Európai Bizottság elnöke arra fogja kérni az uniós tagállamokat, hogy tíz éven belül 50-55 százalékkal csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat. Az új Bizottság programjában szerepel az is, hogy az EU-nak 2050-re klímasemlegessé kell válnia. Erről a decemberi EU-csúcson szeretnék majd meggyőzni a célkitűzést megvétózó kormányokat, köztük az Orbán-kormányt.
Gőz száll fel a neurathi szénerőműből Németországban. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

A korábban tervezettnél is ambiciózusabb klímacéllal rukkolhat elő Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, aki – egyhónapos csúszás után – hivatalosan december elsején foglalja el új hivatalát.

Mínusz 50-55 százalék tíz év alatt

A német néppárti politikus már ciklusa elején arra fogja kérni az uniós tagállamokat, hogy jövőre vállaljanak kötelezettséget az új kibocsátási célok betartására. Ezek értelmében 2030-ig minden tagállamnak 50-55 százalékkal kellene csökkentenie szén-dioxid-kibocsátását a jelenleg tervezett 40 százalék helyett – írja a Financial Times (FT) egy kiszivárgott dokumentumra hivatkozva.

Von der Leyen egyébként már júliusban, az Európai Parlamentben (EP) tartott programbeszédében is 50-55 százalékos csökkentést helyezett kilátásba, és bejelentette, hogy szeretné megalkotni a kontinens első klímavédelmi törvényét.

Elnökségem első 100 napjában kidolgoznék egy zöld dealt Európa számára.

Akár jelzésértékűnek is tekinthető, hogy von der Leyen első tényleges munkanapján, december  másodikán az ENSZ klímavédelmi konferenciáján vesz majd részt Madridban.

Klímavészhelyzetet hirdettek

A téma súlyát jelzi az is, hogy az EP tegnap klímavészhelyzetet hirdetett.  A szimbolikus jelentőségű lépéssel nyomást kívánnak gyakorolni egy ilyen célú törvény elfogadására, és jelezni kívánják, hogy a klímaváltozás miatt mihamarabbi cselekvésre van szükség.

Az EP-képviselők egyúttal felszólították az új Európai Bizottságot, az uniós tagállamokat és a globális szereplőket, hogy azonnal tegyenek konkrét intézkedéseket a klímaváltozás ellen.

Az a tény, hogy Európa az első kontinens, amely klímavészhelyzetet hirdetett, ráadásul a jövő heti ENSZ klímavédelmi konferencia és az új Európai Bizottság működésének megkezdése előtt, valamint három héttel azután tette ezt, hogy Donald Trump megerősítette az Egyesült Államok kilépését a párizsi éghajlatvédelmi egyezményből, szóval ezzel Európa erős üzenetet küldött saját polgárainak és a világ többi részének

- mondta Pascal Canfin, a francia En Marche EP-képviselője. (Ez Emmanuel Macron francia elnök pártja – a szerk.) A képviselők arra is figyelmeztettek, hogy a szimbolikus bejelentést konkrét tetteknek kell majd követniük.

Nem örülnek a cégek

A most kiszivárgott kibocsátási célok meglehetősen érzékeny vitapontot jelentenek az FT szerint. Míg kilenc tagállam – köztük Franciaország, Spanyolország, Hollandia és Svédország –  magasabb, 55 százalék körüli csökkentésért lobbizik Brüsszelben, addig az üzleti szféra érdekképviseletei arra panaszkodtak, hogy a szigorítás újabb terheket róna a vállalatokra.

Ezeket az aggályokat a jelek szerint Brüsszel is figyelembe veszi, ezért „átfogó tervvel” áll majd elő arra vonatkozóan, hogyan szigorítsák a célkitűzéseket jövő őszig, és ezt "felelős módon" kívánják megtenni.

Környezetvédők ugyanakkor figyelmeztetnek: valójában még az 55 százalékos kibocsátás-csökkentés sem elég ahhoz, hogy – a párizsi klímavédelmi egyezmény célkitűzésének megfelelően – két Celsius-fok alatt tartsák a globális éves átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodást megelőző szinthez képest.

Magyar, lengyel, cseh vétó

A von der Leyen-bizottság nem mellesleg azt is szeretné belefoglalni a kontinens első klímavédelmi törvényébe, hogy az EU-nak 2050-re klímasemlegessé kell válnia, azaz nullára kell redukálnia a szén-dioxid-kibocsátást.

Az új zöld dealt december 11-én, az év végi EU-csúcs előtti napon fogják bemutatni. Az FT szerint a csúcson arra próbálják majd rávenni az ellenkező tagállamokat – Magyarországot, Csehországot és Lengyelországot –, hogy adják áldásukat a klímasemlegességi célkitűzésre. Ez a három ország ugyanis  megvétózta azt a  júniusi EU-csúcson.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor nemrég azt mondta: számításaik szerint ahhoz, hogy 2050-re a magyar gazdaság teljesítse ezt a célt, minden évben a GDP 2,5 százalékát kell a gazdaság átalakítására fordítani, míg szerinte Hollandiában például csak 0,5 százalékát.

Magyarország készen áll arra, hogy 2050-re karbonsemleges gazdasága legyen, de

szeretnénk látni ennek a finanszírozási forrását igazságos alapon a(z uniós) költségvetésben

– fogalmazott a miniszterelnök.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél