<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egy kiszivárgott dokumentum szerint az Európai Bizottság elnöke arra fogja kérni az uniós tagállamokat, hogy tíz éven belül 50-55 százalékkal csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat. Az új Bizottság programjában szerepel az is, hogy az EU-nak 2050-re klímasemlegessé kell válnia. Erről a decemberi EU-csúcson szeretnék majd meggyőzni a célkitűzést megvétózó kormányokat, köztük az Orbán-kormányt.
Gőz száll fel a neurathi szénerőműből Németországban. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

A korábban tervezettnél is ambiciózusabb klímacéllal rukkolhat elő Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, aki – egyhónapos csúszás után – hivatalosan december elsején foglalja el új hivatalát.

Mínusz 50-55 százalék tíz év alatt

A német néppárti politikus már ciklusa elején arra fogja kérni az uniós tagállamokat, hogy jövőre vállaljanak kötelezettséget az új kibocsátási célok betartására. Ezek értelmében 2030-ig minden tagállamnak 50-55 százalékkal kellene csökkentenie szén-dioxid-kibocsátását a jelenleg tervezett 40 százalék helyett – írja a Financial Times (FT) egy kiszivárgott dokumentumra hivatkozva.

Von der Leyen egyébként már júliusban, az Európai Parlamentben (EP) tartott programbeszédében is 50-55 százalékos csökkentést helyezett kilátásba, és bejelentette, hogy szeretné megalkotni a kontinens első klímavédelmi törvényét.

Elnökségem első 100 napjában kidolgoznék egy zöld dealt Európa számára.

Akár jelzésértékűnek is tekinthető, hogy von der Leyen első tényleges munkanapján, december  másodikán az ENSZ klímavédelmi konferenciáján vesz majd részt Madridban.

Klímavészhelyzetet hirdettek

A téma súlyát jelzi az is, hogy az EP tegnap klímavészhelyzetet hirdetett.  A szimbolikus jelentőségű lépéssel nyomást kívánnak gyakorolni egy ilyen célú törvény elfogadására, és jelezni kívánják, hogy a klímaváltozás miatt mihamarabbi cselekvésre van szükség.

Az EP-képviselők egyúttal felszólították az új Európai Bizottságot, az uniós tagállamokat és a globális szereplőket, hogy azonnal tegyenek konkrét intézkedéseket a klímaváltozás ellen.

Az a tény, hogy Európa az első kontinens, amely klímavészhelyzetet hirdetett, ráadásul a jövő heti ENSZ klímavédelmi konferencia és az új Európai Bizottság működésének megkezdése előtt, valamint három héttel azután tette ezt, hogy Donald Trump megerősítette az Egyesült Államok kilépését a párizsi éghajlatvédelmi egyezményből, szóval ezzel Európa erős üzenetet küldött saját polgárainak és a világ többi részének

- mondta Pascal Canfin, a francia En Marche EP-képviselője. (Ez Emmanuel Macron francia elnök pártja – a szerk.) A képviselők arra is figyelmeztettek, hogy a szimbolikus bejelentést konkrét tetteknek kell majd követniük.

Nem örülnek a cégek

A most kiszivárgott kibocsátási célok meglehetősen érzékeny vitapontot jelentenek az FT szerint. Míg kilenc tagállam – köztük Franciaország, Spanyolország, Hollandia és Svédország –  magasabb, 55 százalék körüli csökkentésért lobbizik Brüsszelben, addig az üzleti szféra érdekképviseletei arra panaszkodtak, hogy a szigorítás újabb terheket róna a vállalatokra.

Ezeket az aggályokat a jelek szerint Brüsszel is figyelembe veszi, ezért „átfogó tervvel” áll majd elő arra vonatkozóan, hogyan szigorítsák a célkitűzéseket jövő őszig, és ezt "felelős módon" kívánják megtenni.

Környezetvédők ugyanakkor figyelmeztetnek: valójában még az 55 százalékos kibocsátás-csökkentés sem elég ahhoz, hogy – a párizsi klímavédelmi egyezmény célkitűzésének megfelelően – két Celsius-fok alatt tartsák a globális éves átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodást megelőző szinthez képest.

Magyar, lengyel, cseh vétó

A von der Leyen-bizottság nem mellesleg azt is szeretné belefoglalni a kontinens első klímavédelmi törvényébe, hogy az EU-nak 2050-re klímasemlegessé kell válnia, azaz nullára kell redukálnia a szén-dioxid-kibocsátást.

Az új zöld dealt december 11-én, az év végi EU-csúcs előtti napon fogják bemutatni. Az FT szerint a csúcson arra próbálják majd rávenni az ellenkező tagállamokat – Magyarországot, Csehországot és Lengyelországot –, hogy adják áldásukat a klímasemlegességi célkitűzésre. Ez a három ország ugyanis  megvétózta azt a  júniusi EU-csúcson.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor nemrég azt mondta: számításaik szerint ahhoz, hogy 2050-re a magyar gazdaság teljesítse ezt a célt, minden évben a GDP 2,5 százalékát kell a gazdaság átalakítására fordítani, míg szerinte Hollandiában például csak 0,5 százalékát.

Magyarország készen áll arra, hogy 2050-re karbonsemleges gazdasága legyen, de

szeretnénk látni ennek a finanszírozási forrását igazságos alapon a(z uniós) költségvetésben

– fogalmazott a miniszterelnök.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos