BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 29. 13:05

Egy kiszivárgott dokumentum szerint az Európai Bizottság elnöke arra fogja kérni az uniós tagállamokat, hogy tíz éven belül 50-55 százalékkal csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat. Az új Bizottság programjában szerepel az is, hogy az EU-nak 2050-re klímasemlegessé kell válnia. Erről a decemberi EU-csúcson szeretnék majd meggyőzni a célkitűzést megvétózó kormányokat, köztük az Orbán-kormányt.

Gőz száll fel a neurathi szénerőműből Németországban. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

A korábban tervezettnél is ambiciózusabb klímacéllal rukkolhat elő Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, aki – egyhónapos csúszás után – hivatalosan december elsején foglalja el új hivatalát.

Mínusz 50-55 százalék tíz év alatt

A német néppárti politikus már ciklusa elején arra fogja kérni az uniós tagállamokat, hogy jövőre vállaljanak kötelezettséget az új kibocsátási célok betartására. Ezek értelmében 2030-ig minden tagállamnak 50-55 százalékkal kellene csökkentenie szén-dioxid-kibocsátását a jelenleg tervezett 40 százalék helyett – írja a Financial Times (FT) egy kiszivárgott dokumentumra hivatkozva.

Von der Leyen egyébként már júliusban, az Európai Parlamentben (EP) tartott programbeszédében is 50-55 százalékos csökkentést helyezett kilátásba, és bejelentette, hogy szeretné megalkotni a kontinens első klímavédelmi törvényét.

Elnökségem első 100 napjában kidolgoznék egy zöld dealt Európa számára.

Akár jelzésértékűnek is tekinthető, hogy von der Leyen első tényleges munkanapján, december  másodikán az ENSZ klímavédelmi konferenciáján vesz majd részt Madridban.

Klímavészhelyzetet hirdettek

A téma súlyát jelzi az is, hogy az EP tegnap klímavészhelyzetet hirdetett.  A szimbolikus jelentőségű lépéssel nyomást kívánnak gyakorolni egy ilyen célú törvény elfogadására, és jelezni kívánják, hogy a klímaváltozás miatt mihamarabbi cselekvésre van szükség.

Az EP-képviselők egyúttal felszólították az új Európai Bizottságot, az uniós tagállamokat és a globális szereplőket, hogy azonnal tegyenek konkrét intézkedéseket a klímaváltozás ellen.

Az a tény, hogy Európa az első kontinens, amely klímavészhelyzetet hirdetett, ráadásul a jövő heti ENSZ klímavédelmi konferencia és az új Európai Bizottság működésének megkezdése előtt, valamint három héttel azután tette ezt, hogy Donald Trump megerősítette az Egyesült Államok kilépését a párizsi éghajlatvédelmi egyezményből, szóval ezzel Európa erős üzenetet küldött saját polgárainak és a világ többi részének

- mondta Pascal Canfin, a francia En Marche EP-képviselője. (Ez Emmanuel Macron francia elnök pártja – a szerk.) A képviselők arra is figyelmeztettek, hogy a szimbolikus bejelentést konkrét tetteknek kell majd követniük.

Nem örülnek a cégek

A most kiszivárgott kibocsátási célok meglehetősen érzékeny vitapontot jelentenek az FT szerint. Míg kilenc tagállam – köztük Franciaország, Spanyolország, Hollandia és Svédország –  magasabb, 55 százalék körüli csökkentésért lobbizik Brüsszelben, addig az üzleti szféra érdekképviseletei arra panaszkodtak, hogy a szigorítás újabb terheket róna a vállalatokra.

Ezeket az aggályokat a jelek szerint Brüsszel is figyelembe veszi, ezért „átfogó tervvel” áll majd elő arra vonatkozóan, hogyan szigorítsák a célkitűzéseket jövő őszig, és ezt "felelős módon" kívánják megtenni.

Környezetvédők ugyanakkor figyelmeztetnek: valójában még az 55 százalékos kibocsátás-csökkentés sem elég ahhoz, hogy – a párizsi klímavédelmi egyezmény célkitűzésének megfelelően – két Celsius-fok alatt tartsák a globális éves átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodást megelőző szinthez képest.

Magyar, lengyel, cseh vétó

A von der Leyen-bizottság nem mellesleg azt is szeretné belefoglalni a kontinens első klímavédelmi törvényébe, hogy az EU-nak 2050-re klímasemlegessé kell válnia, azaz nullára kell redukálnia a szén-dioxid-kibocsátást.

Az új zöld dealt december 11-én, az év végi EU-csúcs előtti napon fogják bemutatni. Az FT szerint a csúcson arra próbálják majd rávenni az ellenkező tagállamokat – Magyarországot, Csehországot és Lengyelországot –, hogy adják áldásukat a klímasemlegességi célkitűzésre. Ez a három ország ugyanis  megvétózta azt a  júniusi EU-csúcson.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor nemrég azt mondta: számításaik szerint ahhoz, hogy 2050-re a magyar gazdaság teljesítse ezt a célt, minden évben a GDP 2,5 százalékát kell a gazdaság átalakítására fordítani, míg szerinte Hollandiában például csak 0,5 százalékát.

Magyarország készen áll arra, hogy 2050-re karbonsemleges gazdasága legyen, de

szeretnénk látni ennek a finanszírozási forrását igazságos alapon a(z uniós) költségvetésben

– fogalmazott a miniszterelnök.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Óriásit zuhant az ásványvíz- és üdítőforgalom, amikor betört az országba a koronavírus
MTI | 2020. augusztus 11. 07:33
Egészen addig csak nőttek az eladások, aztán jött a hirtelen zuhanás.
Makro / Külgazdaság Tömeges erőszak Chicagóban, megugrott a gyilkosságok száma az USA-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 11. 07:31
Most Chicagóban lövöldöztek és fosztogattak. Az 50 legnagyobb amerikai városban csaknem negyedével nőtt a gyilkosságok száma idén.
Makro / Külgazdaság Lövöldöztek a Fehér Háznál, félbeszakadt Trump sajtótájékoztatója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 06:45
Az amerikai elnöknek ideiglenesen távoznia kellett a teremből.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok eldugott vadászházára is adott 7 millió forintot az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 11. 06:07
Csányi Sándor OTP-vezérrel szoros üzleti kapcsolatokat ápoló milliárdos és az Erste Group volt bankvezérének közös cége is kapott 7 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást egy lovászpatonai szálláshely fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság Ez a titokzatos személy lehet Szerbia új kormányfője
Varga Szilveszter | 2020. augusztus 10. 19:04
Egy csendes szombat este egyszer csak megjelent a képernyőn egy "titokzatos személy". Kint áll szerencsétlen a legnagyobb hőségben, egy kukoricatábla mellett, és sok éve nem tapasztalt sikerekről beszél, elvégre átlag felett termett a búza, jut belőle kivitelre is bőven. A gyanútlan tévénéző aligha sejti, hogy ezzel megkezdődött az egyik “titokzatos személy” felfuttatása a médiában, mert lehet, hogy ő lesz az új miniszterelnök, és az mégsem járja, hogy senki ne ismerje az országban.
Makro / Külgazdaság Végre elárulta Orbán Viktor, mennyi pénzt kapunk Brüsszelből
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 17:03
Magyarország az uniós mentőcsomagból és költségvetésből összesen mintegy 40,7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, továbbá 10 milliárd euró hitelt vehet fel. Szerinte nincsenek veszélyben az uniós forrásaink.
Makro / Külgazdaság Megalapíthatták a céget, amelyik átmenti az indexeseket egy új portálhoz
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 15:44
A Van Másik Kft.-t a napokban jegyeztette be a szerkesztőség egyik munkatársa.
Makro / Külgazdaság Kína tajtékzik – a TikTok és az amerikai nemzetbiztonság
Káncz Csaba | 2020. augusztus 10. 15:14
A TikTok tulajdonosa már holnap beperli a Trump-kormányzatot az elnöki rendelet miatt. A CIA szerint semmifajta bizonyíték nincs arra, hogy Peking valaha is hozzáfért volna a felhasználói adatokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A magyar uniós biztos is beolvasott a belorusz elnöknek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 14:44
Várhelyi Olivér aránytalannak és elfogadhatatlannak nevezte a tüntetők elleni erőszakot a fehérorosz elnökválasztások éjszakáján. Ötven civil és 39 rendőr megsérült, háromezer embert letartóztattak.
Makro / Külgazdaság Vírus: újabb szomorú rekordok dőltek meg Amerikában
Wéber Balázs | 2020. augusztus 10. 09:52
Brazíliában átlépte a 100 ezret a koronavírussal összefüggő halálesetek száma, és hivatalosan már több mint hárommillióan kapták el a fertőzést. Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma már az ötmilliót is meghaladta.
Friss
hírlevél