Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Míg 2007-ben, az összeomlás előestéjén az ír háztartások adósságállománya 100 százalékon állt a GDP arányában, ez a mutató jelenleg 120 százalék Ausztráliában. A kanadai háztartások adósságállománya mára meghaladta a GDP 100 százalékát, ezzel a legmagasabb arányt érve el a G7 országok között. Káncz Csaba jegyzete.
Scott Morrison ausztrál miniszterelnök. EPA/RICHARD WAINWRIGHT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Ezeken a hasábokon 2017 júniusában mutattunk rá először Ausztrália és Kanada pénzügyi kártyavárára.  Kiemeltük, hogy az ingatlanpiaci buborék előrejelzett kipukkanása alapjaiban rázhatja meg az ausztrál és kanadai pénzügyi- és bankrendszert. Nos, 21 hónap után térjünk vissza a két színhelyre.

Ausztrália, mint első dominó

A kenguruk földjén négy negyedév óta folyamatosan esnek az ingatlanárak. Ez az ausztrál háztartásoknál az elmúlt hét év legnagyobb vagyonvesztéséhez vezetett.  Melbourne-ben a 2017-es csúcs óta 9,6 százalékkal csökkentek a lakásárak, Sydney-ben pedig 13,2 százalékkal, miközben az új építésekre kiadott engedélyek száma közel 40 százalékkal zuhant. Csupán emlékeztetőül tesszük hozzá, hogy a 2016-os év során a teljes ausztrál gazdasági növekedés 67 százaléka Sydney és Melbourne városainak ingatlanpiacáról jött, ahol a szövetségi kormányzatok mindent meg is tettek, hogy tovább fűtsék a robbanás szélén álló kazánt.

Káncz Csaba

John Adams korábbi kormányzati tanácsadó 10 napja jelentette ki, hogy Ausztrália lehet az első dominó, amely eldől a globális gazdasági válságban.  Adams párhuzamot vont a mai ausztrál és a 2007-es ír ingatlanválsággal, amely akkor egy teljes körű pénzügyi válságba torkollott. De míg 2007-ben az ír háztartások adósságállománya a GDP arányában 100 százalékon állt, ez az arány jelenleg 120 százalék Ausztráliában. 2007-ben az ír háztartások adóssága a rendelkezésre álló jövedelem arányában durván 200 százalékon állt, ez a mutató jelenleg Ausztráliában 188 százalék. Az ausztrál háztartások nettó vagyonának jelenleg mintegy kétharmada fekszik ingatlanban, ez az összeomlás előtt az írországi háztartásoknál 83 százalékon állt.

Valójában már jelenleg 400 ezer olyan ausztrál ingatlan-tulajdonos van, akik több jelzáloggal tartoznak, mint amennyi a házuk értéke. Más szóval, hiába is adnák el a házukat, akkor se tudnának a teljes adósságuktól megszabadulni.

Az LF Economics ingatlanár elemzői szerint idén további 15-25 százalékos zuhanásra van kilátás az ausztrál ingatlan piacon. Nem véletlen tehát, hogy az OECD tavaly decemberben felszólította a kormányt, hogy készítsen vészforgatókönyveket az ingatlanpiac „súlyos összeomlására” felkészülve.

Későn kapkod a kanadai jegybank

A kanadai háztartások adósságállománya mára elérte a GDP 100,2 százalékát, ezzel a legmagasabb arányt mutatva a G7 országok között.   Míg egy évtizede a háztartások adóssága a rendelkezésre álló jövedelmek arányában 148 százalékon állt, ez a tavalyi negyedik negyedévben már 174 százalékra ugrott.   A kanadai jegybank 2017 óta már ötször emelt kamatot – a jelenlegi 1,75 százalékos szintre –, így az ingatanárak esésnek is indultak. Ilyen jelenséget három évtizede nem tapasztaltak Kanadában.

Van honnan esni az áraknak, hiszen az elmúlt 15 évben az ország ingatlanárai átlagosan 337 százalékkal ugrottak meg, azon belül különösen Vancouver árai törtek az egekbe a kínai oligarchák és a felső középosztály pénzkimenekítése miatt. Tavaly azonban már Vancouverben is egyharmaddal estek a tranzakciók, az árak pedig közel 10 százalékkal kerültek lejjebb. A kanadai jegybank friss jelentése szerint a jelzáloghitelek növekedése 22 éves mélypontra esett az országban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kormány meggondolta magát, mégsem kell kerekíteni a gépjárműadót
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 20:30
Benyújtották az adócsomagot, az újkeletű alapítványok az adózásban is rendkívüli kivételeket fognak élvezni. Indulhat a vagyonkimentés?
Makro / Külgazdaság Trump áll nyerésre a republikánus párt polgárháborújában
Káncz Csaba | 2021. május 11. 18:17
A republikánus párt mély belső megosztottsága egyre inkább akadályozza a párt azon képességét, hogy koherens szakpolitikai stratégiát dolgozzon ki. Márpedig Trump nem hajlandó pártbeli alkukra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Három hónap után láttak újra külföldi vendéget a Balatonnál
Vég Márton | 2021. május 11. 17:01
A minimális belföldi turizmuson kívül német, ukrán és román üzletemberek, vendégmunkások tartották életben a hazai szálláshelyeket, de a visszaesés így is 70 százalékos tavaly márciushoz képest, amikor már regisztálták az első koronavírusos betegeket.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: folytatódnak az adókönnyítések
MTI | 2021. május 11. 16:33
A pénzügyminiszter több könnyítést is bejelentett. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sikeresen megosztotta az ellenzéki önkormányzatokat
Vég Márton | 2021. május 11. 16:02
Több ellenzéki város polgármestere is részben vagy teljesen elégedett a kormány által adott önkormányzati kompenzáció mértékével. Ugyanakkor megint Budapest a legnagyobb vesztes.
Makro / Külgazdaság Ahogy megírtuk: az étolaj drágult a legdurvábban a boltokban
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 13:55
Tavaly nyáron volt utoljára ilyen drága a nyugdíjasok élete, mint áprilisban.
Makro / Külgazdaság Elszabadultak az árak – közel egy évtizede nem volt ekkora infláció
Király Béla | 2021. május 11. 10:03
Az optimistának nem nevezhető elemzői várakozásokat is meghaladta a fogyasztói árindex áprilisi emelkedése. A havi inflációs mutató 2012 óta nem volt ilyen magas, a KSH jelentése szerint 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel száz újabb áldozat, de sokan kaptak oltást
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 09:50
Újra felpörgött az oltakozás, viszont alig van tesztelés.
Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával
MTI | 2021. május 11. 07:30
Engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).
Makro / Külgazdaság A Balaton élővilága is miniszteri biztost kapott
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 06:41
Sok dolga lesz az új balatoni miniszteri biztosnak.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.