4p

Légvédelmi sziréna és rakétacsapás hangjára ébredt szombat reggel Bernadett és családja a közép-izraeli Petah Tikván. Most már veszélyben érzik magukat, a támadásokat lépcsőházban vagy éppen raktárakban vészelik át. Visszaköltözésen azonban továbbra sem gondolkoznak.

„Tegnap kimentem a boltba egy kis tejet és néhány apróságot venni. Épp akkor volt egy légiriadó. Mindenkit beküldtek a raktárba, mert ott a legbiztonságosabb” – mondja lapunknak Bernadett, amikor arról kérdezzük, hogy mennyire változtak meg a mindennapok Izraelben a Hamász szombati terrortámadása óta.

Sokkoló reggel

Bernadett a Tel-Aviv környéki Petah Tikván él férjével és három gyermekével – a kisváros légvonalban 60-70 kilométerre, Északra fekszik a palesztin szélsőségesek által uralt, 2007 óta blokád alatt álló Gázai övezettől. Több mint 15 éve költöztek ide Budapestről, és ez idő alatt már hozzászoktak a légiriadókhoz, már amennyire hozzá lehet szokni az ilyesmihez.

„Itt néhány évente történik valami, de ez a legsúlyosabb támadás. Eddig nem volt veszélyérzetünk. Most van” – magyarázza.

Lerombolt épület Tel-Avivban a Hamász rakétatámadása után 2023. október 8-án. Fotó: EPA/ABIR SULTAN
Lerombolt épület Tel-Avivban a Hamász rakétatámadása után 2023. október 8-án. Fotó: EPA/ABIR SULTAN

A szombati támadás, amely során a Hamász rakéták ezreit lőtte ki Izraelre, terroristái pedig a határkerítésen áttörve több száz civilt gyilkoltak meg a határmenti zsidó településeken és egy zenei fesztiválon, őt is teljesen váratlanul érte.

„6:34-kor arra ébredtünk, hogy becsapódott egy rakéta a szomszédos városban, Gane Tikván, nálunk pedig megszólalt a Tzeva Adom (vörös szín), a légiriadót jelző sziréna. Hirtelen azt sem tudtuk, hogy mi van. Aztán hallottuk a bummokat, ahogy a Vaskupola felfogja a rakétákat” – emlékszik vissza a támadás napjára.

Olyan sok rakéta érkezett azonban, hogy az izraeli légvédelmi rendszer nem tudta mindet kivédeni, mégha személyi sérülés nem is történt.

„A riadók alatt szomszédokkal együtt a lépcsőházban kerestünk menedéket, mert ilyenkor ott a legbiztonságosabb. A mi lakásunkban nincs biztonsági szoba” – teszi hozzá Bernadett. Ezt leszámítva otthon voltak, és a televízióban, interneten figyelték a híreket.

Elmondása szerint szombaton 3-4, hétfőn pedig 1 légiriadó volt, de ezeket a támadásokat a Vaskupola kivédte. „Ez Izrael központi része. A déli részt viszont folyamatosan lövik” – mondja.

Ez csak a kezdet

A megszokott élet azóta sem állt helyre. Egyelőre sem ő, sem férje nem jár be a munkahelyére, gyerekeik pedig távoktatásban tanulnak, miután országszerte zárva tartanak az iskolaépületek. Az izraeli kormány közlése szerint elhalasztották az egyéb iskolai programokat – kirándulásokat, túrákat – is, a megszokott tanítás pedig legkorábban szerdán indulhat újra.

A kormány a jelek szerint elhúzódó háborúra készül, és erre a civileket is próbálja felkészíteni.

„Hétfő este felszólították a lakosságot, hogy mindenki készítsen össze három napra elegendő élelmiszert, vizet, valamint lámpát” – árulja el Bernadett. 

Mindeközben az izraeli közösségi médiában felvételek terjednek arról, ahogy izraeli tankok vonulnak az utakon. Ez is arra utal, hogy hamarosan megindulhat a hadsereg szárazföldi offenzívája a Gázai övezetben. „Rengeteg tartalékost hívtak be. Mindenki próbál valahogy segíteni: élelmiszert, tisztálkodó szereket küldenek nekik”.

És hogyan tovább? Gondolkoznak-e az el- vagy visszaköltözésen a fokozódó terrorveszély miatt? – tesszük fel a kérdést végezetül.

„Néhány itteni magyar bizonytalan időre visszamegy Magyarországra a kimenekítő repülőgéppel, de szerintem nem valószínű, hogy végleg ott is maradnak” – válaszolja. –  „Mi nem gondolkoztunk a visszaköltözésen.”

Izraeli közlések szerint a Hamász támadásainak minimum 1000, palesztin közlések szerint az ezt követő izraeli légicsapásoknak minimum 770 halálos áldozata van. Elemzők egybehangzó véleménye szerint mindez csak a kezdet, és elhúzódó háborúra kell számítani.

A konfliktus politikai hátteréről itt olvashatnak:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Biden helyettese jó mélyen a zsebébe nyúlt
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 15:37
Kamala Harris amerikai alelnök hárommilliárd dollárt ajánlott fel a Zöld Klíma Alapnak.
Makro / Külgazdaság Sajátos sztrádaépítés: öt év alatt egy méter sem épült a szomszédban
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 13:22
Románia nem éppen a kiterjedt autópálya-hálózatáról ismert, de az Erdélyt és Moldvát összekötő sztráda megépítése az egész közép- és kelet-európai régió úthálózatában hoz jelentős bővülést.
Makro / Külgazdaság Magyarország most nem pendül egy húron Kínával és Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 12:31
A két nagyhatalom képviselőivel szemben ugyanis Novák Katalin aláírta a dubaji klímacsúcson az atomenergia bővítésére felszólító nyilatkozatot.
Makro / Külgazdaság „Nincs hova menni” - kesereg egy Gázából menekülő
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 11:48
Körülbelül 2 millió ember – csaknem Gáza teljes lakossága – zsúfolódott össze a terület déli részén.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnünk a kínai tüdőgyulladás rejtélyes hullámától?
Kormos Olga | 2023. december 2. 10:52
A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.
Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Több város lakossága veszett el az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 20:12
Hatalmas emberáldozatról számoltak be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Magyarországon továbbra is a távolságtartás a fő irány Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékai miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG