4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az IMF és az oligarchák által űzött ukrán miniszterelnöknek egy éves kormányzással sikerült egy százalékos népszerűségi szintre leküzdenie magát. Hrojszman az elkövetkező hetekben beáldozhatja energiaügyi, infrastrukturális és egészségügyi minisztereit, hogy elkerülje a bizalmatlansági szavazást. Amerikai híradások Putyin új stratégiájáról számolnak be Kelet-Ukrajnával kapcsolatban.
Volodimir Hrojszman - Fotó: EPA/Sergey Dolzhenko

Volodimir Hrojszman egy éve Porosenkó elnök kívánságára került a kormány élére. A 39 éves miniszterelnök aztán 12 hónapos kormányzás után mára Ukrajna legelutasítottabb politikusa lett. Az egekbe szökő árak és a tomboló korrupció teljesen elhiteltelenítették őt és kormányzatát.

Az IMF és az oligarchák szorításában

A közvéleménykutatások szerint Hrojszman jelenleg a lakosság egy (!) százalékának támogatását élvezi. Ez még annál is kevesebb, mint amelyet közutálatnak örvendő elődje, Arszenij Jacenyuk elért, amikor tavaly áprilisban megbukott. A folyamatos villany- és gázáremeléseket az IMF által követelt energiapiaci dereguláció hozza magával és bár ezek közgazdaságilag jogos lépések, folyamatosan ássák alá a politikai osztály iránti bizalmat.

Bár az ukrán szociális miniszter a nyugdíjkorhatár emelését már több alkalommal is kizárta, de pontosan erre lesz szükség, ha Kijev meg akarja kapni a fizetőképességének fenntartásához szükséges IMF folyósításokat. Ide tartozik még a termékeny ukrán termőföldek kereskedelmének felszabadítása és az eddig akadozó állami üzemek privatizációjának felgyorsítása is. Ezek a tervek különösen a nacionalista pártokat háborítják föl.

Elkerülni a bizalmatlansági szavazást

Több közülük eddig még nem tudott bekerülni a törvényhozásba. De az egy éves bizalmatlansági indítványmentes kegyelmi időszak lejárta után, amit Hrojszman eredetileg konszenzussal kapott, most újra nőnek az előrehozott választások esélyei. Hrojszman és Porosenkó nagy ellenfele ezekben a napokban Julija Timosenkó, egykori kormányfő és egyben a 2004-es ’narancs-forradalom’ vezetője. Az áremelések elleni folyamatos populista tüntetéseivel elérte azt, hogy Ukrajna legkedveltebb politikusa lett a maga 20 százalékos támogatottságával. Ő továbbra is Washington látókörében van, ezért is találkozott vele Trump még februárban.

Kijevi politikai megfigyelők szerint Hrojszman az elkövetkező hetekben beáldozhatja energiaügyi, infrastruktúrális és egészségügyi minisztereit, hogy elkerülje az azonnali bizalmatlansági szavazást. Mindenesetre világos, hogy az elkövetkező hetek Hrojszman és egész Ukrajna számára döntő fontosságúak lesznek, különösen, mivel a Donbaszban továbbra is szólnak a fegyverek – ami ráadásul többek számára kiváló üzlet.

Már az EBESZ is veszélyeztetett

Március közepén Kijev betiltotta az áruszállítást vasúton és közúton egyaránt a kelet-ukrajnai frontvonalon keresztül. A lépést a kijevi vezetés indoklása szerint a szakadár területeken működő, ukrán tulajdonú vállalatok elfoglalása, valamint a térségben zajló fegyveres konfliktus, az "Ukrajnával szembeni orosz agresszió" felerősödése tette szükségessé.

Múlt vasárnap pedig Luhanszk megye szakadár ellenőrzésű részén aknára futott és felrobbant az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek egy autója. A tragédiában egy amerikai megfigyelő életét vesztette, egy német és egy cseh pedig megsebesült. A több mint három éve tartó kelet-ukrajnai konfliktus alatt eddig ez volt a legsúlyosabb incidens, amely az EBESZ megfigyelőivel történt a Donyec-medencében, most először vesztette életét a misszió egy tagja küldetés közben. A történteket Kijev terrorcselekménynek, az orosz külügyminisztérium pedig „provokációnak” minősítette.

Befagyasztani a konfliktust

Káncz Csaba

Amerikai híradások Putyin új stratégiájáról számolnak be. Ezek szerint Moszkva le akarja választani a térséget Ukrajnáról, mégpedig úgy, hogy formálisan nem ismerik el, illetve nem annektálják a gyakorlatilag Ukrajnától már független régiót – ahogyan ezt látjuk Tansznyisztria és Dél-Oszétia esetében is. Lépésről lépésre haladnak a cél elérése felé: a Donbaszban tevékenykedő oroszbarát szeparatisták hatalmát kihasználva fokozatosan erősítik Oroszország és a térség gazdasági kapcsolatait.

A múlt héten az orosz államvasutak jelentősen csökkentette a lázadók kezén lévő területre irányuló szén- és vasércszállítás tarifáit, miután ezeken a részeken a fémfeldolgozó ipar a legnagyobb munkaadó. Korábban a kijevi vezetés leállította a nyersanyagszállításokat, hogy nyomást gyakoroljon a szeparatistákra, ám Moszkva ezzel a lépésével megoldja ezt a problémájukat.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG