BUX
36 183.81
+2.23%
+789.00
OTP
11 000.00
+1.38%
+150.00
MOL
1 863.00
+2.31%
+42.00
RICHTER
6 785.00
+3.98%
+260.00
MTELEKOM
381.00
+0.93%
+3.00
 
2017. április 28. 09:03

Az IMF és az oligarchák által űzött ukrán miniszterelnöknek egy éves kormányzással sikerült egy százalékos népszerűségi szintre leküzdenie magát. Hrojszman az elkövetkező hetekben beáldozhatja energiaügyi, infrastrukturális és egészségügyi minisztereit, hogy elkerülje a bizalmatlansági szavazást. Amerikai híradások Putyin új stratégiájáról számolnak be Kelet-Ukrajnával kapcsolatban.

Volodimir Hrojszman - Fotó: EPA/Sergey Dolzhenko

Volodimir Hrojszman egy éve Porosenkó elnök kívánságára került a kormány élére. A 39 éves miniszterelnök aztán 12 hónapos kormányzás után mára Ukrajna legelutasítottabb politikusa lett. Az egekbe szökő árak és a tomboló korrupció teljesen elhiteltelenítették őt és kormányzatát.

Az IMF és az oligarchák szorításában

A közvéleménykutatások szerint Hrojszman jelenleg a lakosság egy (!) százalékának támogatását élvezi. Ez még annál is kevesebb, mint amelyet közutálatnak örvendő elődje, Arszenij Jacenyuk elért, amikor tavaly áprilisban megbukott. A folyamatos villany- és gázáremeléseket az IMF által követelt energiapiaci dereguláció hozza magával és bár ezek közgazdaságilag jogos lépések, folyamatosan ássák alá a politikai osztály iránti bizalmat.

Bár az ukrán szociális miniszter a nyugdíjkorhatár emelését már több alkalommal is kizárta, de pontosan erre lesz szükség, ha Kijev meg akarja kapni a fizetőképességének fenntartásához szükséges IMF folyósításokat. Ide tartozik még a termékeny ukrán termőföldek kereskedelmének felszabadítása és az eddig akadozó állami üzemek privatizációjának felgyorsítása is. Ezek a tervek különösen a nacionalista pártokat háborítják föl.

Elkerülni a bizalmatlansági szavazást

Több közülük eddig még nem tudott bekerülni a törvényhozásba. De az egy éves bizalmatlansági indítványmentes kegyelmi időszak lejárta után, amit Hrojszman eredetileg konszenzussal kapott, most újra nőnek az előrehozott választások esélyei. Hrojszman és Porosenkó nagy ellenfele ezekben a napokban Julija Timosenkó, egykori kormányfő és egyben a 2004-es ’narancs-forradalom’ vezetője. Az áremelések elleni folyamatos populista tüntetéseivel elérte azt, hogy Ukrajna legkedveltebb politikusa lett a maga 20 százalékos támogatottságával. Ő továbbra is Washington látókörében van, ezért is találkozott vele Trump még februárban.

Kijevi politikai megfigyelők szerint Hrojszman az elkövetkező hetekben beáldozhatja energiaügyi, infrastruktúrális és egészségügyi minisztereit, hogy elkerülje az azonnali bizalmatlansági szavazást. Mindenesetre világos, hogy az elkövetkező hetek Hrojszman és egész Ukrajna számára döntő fontosságúak lesznek, különösen, mivel a Donbaszban továbbra is szólnak a fegyverek – ami ráadásul többek számára kiváló üzlet.

Már az EBESZ is veszélyeztetett

Március közepén Kijev betiltotta az áruszállítást vasúton és közúton egyaránt a kelet-ukrajnai frontvonalon keresztül. A lépést a kijevi vezetés indoklása szerint a szakadár területeken működő, ukrán tulajdonú vállalatok elfoglalása, valamint a térségben zajló fegyveres konfliktus, az "Ukrajnával szembeni orosz agresszió" felerősödése tette szükségessé.

Múlt vasárnap pedig Luhanszk megye szakadár ellenőrzésű részén aknára futott és felrobbant az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek egy autója. A tragédiában egy amerikai megfigyelő életét vesztette, egy német és egy cseh pedig megsebesült. A több mint három éve tartó kelet-ukrajnai konfliktus alatt eddig ez volt a legsúlyosabb incidens, amely az EBESZ megfigyelőivel történt a Donyec-medencében, most először vesztette életét a misszió egy tagja küldetés közben. A történteket Kijev terrorcselekménynek, az orosz külügyminisztérium pedig „provokációnak” minősítette.

Befagyasztani a konfliktust

Káncz Csaba

Amerikai híradások Putyin új stratégiájáról számolnak be. Ezek szerint Moszkva le akarja választani a térséget Ukrajnáról, mégpedig úgy, hogy formálisan nem ismerik el, illetve nem annektálják a gyakorlatilag Ukrajnától már független régiót – ahogyan ezt látjuk Tansznyisztria és Dél-Oszétia esetében is. Lépésről lépésre haladnak a cél elérése felé: a Donbaszban tevékenykedő oroszbarát szeparatisták hatalmát kihasználva fokozatosan erősítik Oroszország és a térség gazdasági kapcsolatait.

A múlt héten az orosz államvasutak jelentősen csökkentette a lázadók kezén lévő területre irányuló szén- és vasércszállítás tarifáit, miután ezeken a részeken a fémfeldolgozó ipar a legnagyobb munkaadó. Korábban a kijevi vezetés leállította a nyersanyagszállításokat, hogy nyomást gyakoroljon a szeparatistákra, ám Moszkva ezzel a lépésével megoldja ezt a problémájukat.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Joe Bidennek drukkol az Európai Néppárt elnöke
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 2. 13:36
Donald Tusk szerint jól ismeri Trumpot, ezért inkább a demokratapárti jelölt mögé áll be.
Makro / Külgazdaság A világ legnagyobb biznisze – Londontól Tokióig azonnal lecsaptak a kiváló hongkongi szakemberekre
Káncz Csaba | 2020. július 2. 11:30
Az USA, az Egyesült Királyság, Japán és Tajvan azonnal lecsapott a jól képzett, gazdag hongkongiakra. Japán egyenesen globális pénzügyi központtá szeretné magát fejleszteni a Hongkongból menekülő cégekkel és szakemberekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nő a baj: újabb csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma az USA-ban
MTI | 2020. július 2. 07:01
Az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában csaknem 53 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez napi rekordnak számít - közölte a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház helyi idő szerint szerda este.
Makro / Külgazdaság Azonnal kell 7,3 milliárd a budapesti kézicsarnokra
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 06:43
A pénzügyminiszternek azonnali hatállyal kell a szükséges összeget átcsoportosítania.
Makro / Külgazdaság Tízezres leépítések: kőkemény évük lesz a Magyarországon is érdekelt német cégeknek
Wéber Balázs | 2020. július 2. 06:11
Jelentős elbocsátásokra készül több, magyar érdekeltséggel is rendelkező német nagyvállalat a vírusválság miatt. Komoly árbevétel- és eredmény-visszaeséssel számolnak – van olyan cég, amelynek az idei lehet a második veszteséges éve a II. világháború óta. Ugyanakkor sok a bizonytalansági tényező.
Makro / Külgazdaság Hévízi luxusban pihen tovább a médiahatóság
Vég Márton | 2020. július 1. 20:12
Nincs jobb a visszatérő vendégnél: még 3 évig egy hévízi luxusszállodában pihenhetnek kedvezményes áron az NMHH dolgozói. A hotelt pedig állami félmilliárdból újíthatják fel.
Makro / Külgazdaság Magyarország szeretne a járvány egyik nyertese lenni
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 1. 17:52
A magyar gazdaságot is érzékenyen érinti a koronavírus-járvány, a döntéshozók azonban bíznak abban, hogy végül szerencsésen kerülünk ki a válságból. Ennek egy lehetséges módja, ha a rövidebbé váló értékláncokban nagyobb szerepet kapnak az itteni cégek. A magyar politika rástartolt erre.
Makro / Külgazdaság Tarkón lőtt miniszterelnökök - senki sem vette félvállról az orosz nagykövetség figyelmeztetését
Káncz Csaba | 2020. július 1. 17:33
Két óriás által határolva Mongólia számára a geopolitika a mindennapok rideg valósága. A szovjetek két mongol miniszterelnököt is tarkón lőttek, így mindenki összerezzent, amikor a múlt héten az ulánbátori orosz nagykövetség dörgedelmes üzenetet tett közzé. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vidéken is alacsony a COVID-19 fertőzöttség a szennyvizekben
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 15:37
Hétről-hétre bevizsgálják Budapest három pontján a szennyvíz koronavírus-fertőzés koncentrációját, az utolsó mérések szerint ez továbbra is alacsony. Most viszont Pakson, Szekszárdon és Szolnokon is mértek, és úgy tűnik, a vidéki adatok is megegyeznek a fővároséval, azaz a következő egy-két hétben nem várható nagyobb fertőzési hullám Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Óvatosság váltotta a pánikot a cégeknél
Király Béla | 2020. július 1. 12:58
Úgy tűnik, hogy a márciusi mélypont után lassan helyre kerülnek a dolgok, ugyanakkor optimistának semmiképp sem nevezhetőek a vállalatok.
hírlevél