1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Visszaemelte Görögországot a korlátozott nem törlesztői kategóriából, és mélyen spekulatív, de mégsem csődhelyzeti új szuverén besorolást állapított meg a görög adósságra kedden a Fitch Ratings. A magánbefektetők részvételével (és masszív veszteségével) végrehajtott adósságcsere-program jelentősen javította Görögország adósságszolgálati profilját.

A legnagyobb európai hitelminősítő kedd este Londonban bejelentette, hogy Görögország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának osztályzatát a múlt pénteken megállapított, korlátozott mértékben nem törlesztői státust jelző "RD" - restricted default - szintről "B mínusz"-ra emelte, stabil kilátással. A Fitch ugyancsak "B mínusz" osztályzatot adott az adósságcsere során a magánbefektetőknek kibocsátott, görög jogi szabályozás hatálya alá eső új kötvényekre.

Csökkent az államadósság - így könnyű

A keddi minősítési lépés előzményeként - a Fitch Ratings ismertetése szerint - hivatalos megerősítést nyert, hogy a magánszektorbeli kötvénybefektetők 96 százaléka vett részt az értékvesztéssel végrehajtott adósságcserében - distressed debt exchange (DDE) -, és ennek során elsődlegesen 177 milliárd euró névértékű, görög jogi szabályozás hatálya alá eső állampapírt cseréltek át új kötvényre. Első körben a magánhitelezők 85,8 százaléka elfogadta a leírás és a csere feltételeit, ez az arány azonban lehetővé tette, hogy azokra is rákényszerítsék a kötvénycserét, akik nem akartak részt venni benne.

A hitelminősítő szerint az értékvesztéssel végrehajtott adósságcsere és a kötvénytulajdonosokra rótt veszteségek jelentősen javították Görögország adósságszolgálati profilját, és csökkentették annak kockázatát, hogy az új görög állampapírok esetében rövid távon ismét törlesztési nehézségek állnak elő.

A Fitch Ratings jelenleg a három globális hitelminősítő közül az egyetlen, amelyik nem csődközeli besorolást tart érvényben Görögországra. A Standard & Poor's március elején bejelentette, hogy a Görögországra érvényben tartott hosszú és rövid futamú szuverén adósbesorolásait az addigi "CC", illetve "C" szintről "SD"-re - selective default, vagyis szelektív nem törlesztő kategóriába - süllyesztette. A Moody's Investors Service nemrég az általa használt besorolási metodika lehetséges legrosszabb adóskockázati osztályzatára, "C"-re minősítette vissza a görög besorolást; a hitleminősítő saját definíciói alapján nemtörlesztőnek tekinti Görögországot az adósságcserébe bevont, görög jogi szabályozás alá eső államkötvény-hányad esetében.

A Fitch Ratings mindazonáltal úgy látja, hogy továbbra is komoly és érdemi a kockázata Görögország törlesztésképtelenné válásának, tekintettel a még mindig nagyon magas eladósodottságra és azokra a rendkívüli gazdasági kihívásokra, amelyekkel Görögország szembesül. Mindezt tükrözi a mélyen spekulatív "B mínusz" besorolás - áll a hitelminősítő kedd esti londoni elemzésében.

A Fitch becslése szerint az adósságcsere-program után kialakuló alacsonyabb kamatok és a további költségvetési konszolidációs intézkedések révén a hazai össztermékhez (GDP) mért görög államháztartási hiány a tavalyi 9,5 százalék körüli szintről az idén 4,5 százalékra csökken.

A hitelminősítő szerint elképzelhető egy olyan lefelé tartó közadósság-pálya, amelyet követve a GDP-arányos görög államadósság-ráta az EU és az IMF által célba vett 120 százalék környékére csökken 2020-ra, ám ez nagyon erősen függ a költségvetési takarékossági intézkedések végrehajtásával és a gazdasági növekedéssel kapcsolatos előzetes feltételezésektől.

Nem mindenki ilyen optimista

A Commerzbank közgazdászai befektetőknek összeállított, Londonban ismertetett helyzetértékelésükben közölték: az elmúlt két év tapasztalatai alapján kétlik, hogy az adósságátrendezés által nyert időt Görögország ki tudja használni a talpra állást akadályozó két fő probléma megoldására, vagyis "a túlméretezett, hatékonyság nélkül működő és részben korrupt" közszféra teljes körű reformjára, valamint a görög gazdaság versenyképességének helyreállítására.

A cég elemzői szerint még az is bizonytalan, hogy a heves ellenállás közepette a kormány egyáltalán be tudja-e vezetni ezeket a reformokat, emellett "teljesen nyitott kérdés" az is, hogy a hamarosan esedékes választások után meglesz-e a megígért reformokhoz szükséges politikai többség.

A Commerzbank szakelemzői mindezek alapján "meglehetősen valószínűtlennek" nevezték, hogy Görögország a 2020-as határidőig az IMF által követelt 120 százalék körüli szintre tudja csökkenteni GDP-arányos államadósság-rátáját.

A cég szerint az IMF "nagyon derűlátó" növekedési és hiány-feltételezésekre építette görög adósságfenntarthatósági elemzését. Ha ugyanis a görög gazdaság évente átlagosan csak 0,4 százalékkal növekszik a 2012-2020 közötti időszakban a hivatalosan feltételezett 0,9 százalék helyett, akkor a görög államadósság-ráta még 2020-ban is a GDP-érték 127 százaléka lesz. Ha pedig a kamatkötelezettségek teljesítése előtt számolt elsődleges államháztartási többletek átlaga 1,7 százalék lesz a tervezett 2,2 százalék helyett, akkor 2020-ban a görög államadósság-ráta 129 százalék lesz a Commerzbank elemzőinek számítási modellje szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG