<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

50 éve az ugandai puccsot végrehajtó Idi Amin politikai ellenfeleit a krokodilok elé vetette, vagy személyesen verte őket agyon egy kalapáccsal. A két hete lezajlott elnökválasztáson az ellenzék vezérét háziőrizetbe helyezték, több tucat tüntetőt lelőttek. Káncz Csaba jegyzete.

Január 25-én volt 50 éve, hogy Idi Amin, az ugandai hadsereg főparancsnoka puccsot hajtott végre Milton Obote elnök ellen, mialatt az utóbbi egy Szingapúrban zajló brit Nemzetközösség konferencián vett részt. Obote ezután Tanzániában élt száműzetésben és csak 1979-ben térhetett vissza szétdúlt és kifosztott hazájába.

Egy szörnyeteg szocializációja

Idi Amin egy ugandai varázslónő gyerekeként 1925-ben, Koboko városában látta meg a napvilágot. Fiatalemberként a kelet-afrikai ország brit alapítású hadseregében lett tiszt. A második világháborúban a szövetségesek oldalán szolgált az ázsiai fronton.

Az 1950-es években Kenyában, a Brit Birodalmi Haderő oldalán harcolt a Mau-Mau mozgalom leveréséért. 1961-ben bennszülött létére elsőként kapott hadnagyi rangot.

Uganda 1962-es függetlenné válása után az ország hadseregének főtisztje, majd 1966-ban főparancsnoka lett. Az 1960-as évek közepén még saját kérésére Izraelben képezték ki ejtőernyősnek. Később azonban a zsidó állam ország ellen fordult, amikor elmaradtak Tel-Aviv fegyverszállításai és inkább az arab államok támogatását szerezte meg.

A rémuralom hétköznapjai

Az 1971-es puccs után önmagát nevezte ki az ország örökös elnökének. Nyolc évig tartó uralma alatt a becslések szerint 3-500 ezer embert végeztek ki politikai okokból, 70 ezren pedig elmenekültek az országból.

Idi Amin, az utolsó skót királyIdi Amin, az utolsó skót király

Amin egyik kedvenc időtöltése az volt, hogy különféle címeket talált ki magának ("A Brit Birodalom Hódítója", "Skócia Királya"), de kitüntette magát Viktória- és Katonai-kereszttel is. Megszállottan hitte, hogy hatalma egyenlő – vagy még nagyobb – II. Erzsébetével, s azt bizonygatta, hogy a brit uralkodóval ellentétben neki kellene lennie a brit Nemzetközösség vezetőjének.

Olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint politikai ellenfeleinek fejét egy arra kijelölt hűtőben őrzi, bár ezt nem sikerült bizonyítani. Arra egyébként több szem- és fültanú is volt, mikor ebéd közben megfenyegette tanácsadóját: "A szívedet akarom. Meg akarom enni a gyerekeidet". Aminnak öt felesége, s több tucat gyereke volt, akik a diktátor kívánságára "Big Daddynek" szólították őt.

Az ázsiaiak kifosztása

Amin a rémuralma alatt elrendelte az ugandai állampolgársággal nem, viszont „túl nagy gazdasági befolyással” rendelkező, tevékenységükkel a „korrupciót erősítő” ázsiai (főként indiai, pakisztáni és bangladesi származású) személyek kitoloncolását az országból. A mintegy 80 ezres ázsiai származású populációból végül csak 4 ezren maradtak Ugandában.

Amin egykori egészségügyi minisztere az Ugandából 1977-ben elmenekülő, s a diktátor véres uralmát visszaemlékezéseiben megörökítő Henry Kyemba szerint "1973 végére bevett gyakorlattá vált a vezető tisztviselők és miniszterek körében, hogy bármelyik olyan [korábban ázsiaiak által lakott] ingatlanba beköltöztek, amely megtetszett nekik".

A javarészt valamilyen üzleti tevékenységet folytató ázsiaiak vállalkozásait Amin hívei vették kezelésbe. A kereskedelmi és ipari vállalatok többségét rövid idő alatt lezüllesztették, és a csőd közelébe sodorták az országgal együtt.

Politikai ellenfeleit sokszor a krokodilok elé vetette, vagy személyesen verte őket agyon egy kalapáccsal. Az Egyesült Államok 1972-ben leállította az országba irányuló segélyeit, tiltakozásul Amin nyílt rémuralma ellen.

Rendszerét végül a tanzániai hadsereg és az ugandai ellenzék döntötte meg 1979-ben. A diktátor családja az ugandaiak bosszúja elől először Líbiába, majd Irakba menekült, végül azonban a szaúdi kormány adott neki menedékjogot azzal a feltétellel, hogy nem politizál soha többé. A véreskezű diktátor 2003-ban hunyt el, 78 éves korában.

Uganda napjainkban

Az országot 35 éve irányítja elnökként Yoweri Museveni. A két hete lezajlott elnökválasztás kampányában legfőbb kihívóját, Bobi Wine-t a hadsereg házi őrizetbe helyezte. Az internetet az egész országban kikapcsolták, a kampány során a hadsereg és a rendőrség több tucat tüntetőt ölt meg.

Yoweri Museveni 35 éve áll Uganda élén (Forrás: Youtube.com)Yoweri Museveni 35 éve áll Uganda élén (Forrás: Youtube.com)

Az amerikai külügyminisztérium súlyos nyugtalanságának adott hangot az elnökjelöltek elleni folyamatos támadások miatt és felszólította a kormányt a felelősök felkutatására. Ehhez képest az EU ugandai vezető diplomatája, Atillio Pacifici "nagyszerűen megszervezett választást" látott, amely "nagyon békésen zajlott le".

Pacifici szavai óriási felháborodást keltettek és az Európai Tanács pár nappal később már leszögezte: "Az EU üdvözli, hogy nem jelentettek a választások napján elkövetett erőszakos incidenseket, ugyanakkor sajnálatának ad hangot azzal kapcsolatban, hogy a biztonsági erőket aránytalan szereppel ruházták fel, ami a választásokat megelőző időszakban erőszakos fellépésekhez, az ellenzéki vezetők zaklatásához, a civil társadalom szereplői és a média elnyomásához, valamint a belföldi megfigyelők egyik irodája elleni támadáshoz vezetett."

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG