<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.

Globális minimumadó: a magyar fordulat hátterében a brüsszeli tárgyalások állnak?

Uniós tisztviselők szerint vannak jelei annak, hogy Budapesten az utóbbi időben megváltozott a hangulat, miután a kétszámjegyű inflációval és zuhanó devizával küzdő gazdaság támogatásához egyre nagyobb szükség lenne a befagyasztott uniós pénzekre is - írja a Financial Times.

Felmerült az is, hogy

Magyarország a múlt hónapban azért vonta vissza hirtelen a globális minimális társasági adókulcs támogatását, hogy a Brüsszellel folytatott, a helyreállítási alapról szóló tárgyalások során némi helyzeti előnyt szerezzen.

Mindenesetre a hivatalos magyar álláspont szerint a versenyképesség megőrzése a célja a kormánynak, nem pedig a jobb alkupozíció elérése.

Tekintettel azonban arra, hogy Magyarországon a jogállamisággal kapcsolatos kérdések köre jóval szélesebb, mint Lengyelországban (ahol a tárgyalások középpontjában az igazságszolgáltatás függetlensége áll), a Brüsszel és Budapest közötti tárgyalások jóval hosszabbak és rázósabbak lehetnek a várakozások szerint - írja a lap.

Egy, a Daniel Freund zöldpárti európai parlamenti képviselő által a napokban benyújtott jogi vélemény szerint

Brüsszelnek egyenesen be kellene fagyasztania a Magyarországnak nyújtott uniós kifizetések 100 százalékát, tekintettel a jogállamiság megsértésének mértékére.

Az elemzés azután született, hogy a Bizottság áprilisban levelet küldött Budapestnek, amely elindította azt a hivatalos eljárást, amely az uniós pénzek visszatartásához vezethet.

Lengyelország és Magyarország is az úgynevezett 7. cikk szerinti eljárás alatt áll, amely szankciókkal vagy akár a szavazati jog felfüggesztésével is végződhet - ehhez azonban az is kell, hogy Varsó és Budapest egymás ellen szavazzon.

A zöldpárti EP-képviselők azt szorgalmazzák, hogy az Európai Parlament által először 2018-ban kezdeményezett 7. cikkely szerinti eljárásról készüljön frissített jelentés, tekintettel arra, hogy a Magyarország jogállamisági jogsértéseiről szóló első jelentés óta mennyi minden változott. A témák között szeretnék megvizsgálni a médiaszabadság korlátozását és azt, hogy a CEU 2019-ben távozni kényszerült az országból.

Sokáig megy majd a huzavona a jogállamiság körül. Fotó: DepositphotosSokáig megy majd a huzavona a jogállamiság körül. Fotó: Depositphotos

A frakciók közötti egyeztetések még zajlanak, de parlamenti tisztviselők arra számítanak, hogy széles körű támogatásra talál az elképzelés, amelyről a Zöldek reményei szerint ősszel szavazhatnak is.

Lengyelország belement az alkuba, de még nem kapták meg a pénzt

Bár Lengyelország megegyezett az Európai Bizottsággal a vitás kérdésekben annak érdekében, hogy elfogadják a lengyel helyreállítási tervet, de a közel 24 milliárd eurós támogatást és 11,5 milliárd eurós hitelt csak akkor kaphatják meg ténylegesen, ha az EU által kért változtatások megtörténnek az igazságügyi szabályozásban. 

"A bizottság megállapítja, hogy a Lengyelország által elfogadott új törvény, amely eltörli a fegyelmi tanács intézményét, nem helyezte hatályon kívül a bírói karról szóló törvény vitatott rendelkezéseit" - mondta hétfőn Christian Wigand bizottsági szóvivő. "Nevezetesen, nem szüntette meg az illetékes bíróságok előtt álló akadályokat, hogy ellenőrizzék (...) egy másik bíró függetlenségét" - mondta, hozzátéve, hogy a bizottság megosztotta észrevételeit Varsóval, és hogy a végleges jóváhagyás még várat magára.

Tegnap Strasbourgban több európai parlamenti képviselő jelezte: a Bizottság elveszítené hitelességét a jogállamiság tekintetében, ha megkezdené a helyreállítási pénzek kifizetését Lengyelországnak. Egyes képviselők a Financial Times összefoglalója szerint még arról is beszéltek, hogy

bizalmatlansági szavazást kezdeményeznek, ami a Bizottságot lemondásra kényszerítené, ha az Európai Bíróság feltételeinek teljesítése nélkül fizetik ki a pénzt Lengyelországnak.

Az egyik képviselő hangsúlyozta, hogy ez a lépés egyfajta "nukleáris opcióként" továbbra is benne van az eszköztárban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Christiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
Makro / Külgazdaság Rengetegen jönnek át Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 08:14
Az ukrán-magyar határszakaszon 7588 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8193-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Kiderült, ki engedélyezte a házkutatást Donald Trumpnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:08
Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást - közölte maga Merrick Garland csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban, ami az első hivatalos bejelentés a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét elején történt intézkedése óta.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG