Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A napokban elemeztük, hogy az Európai Unió jelenlegi tagállamai összességében az utolsó 25 évben negyedével csökkentették a széndioxid kibocsátást, ezzel élen járva a világ környezetvédelmében. Az egyik döntő tényező a szén égetésének beszüntetése volt, de Lengyelország továbbra is bőszen ontja a fekete füstöt.

Európa nagy része jószerével beszüntette a szénégetést, leginkább az áramtermelésben, de a fűtésben is lecsökkent a szerepe. Míg a szén égetésekor rengeteg széndioxid keletkezik, nem is beszélve a nagyobb porszemekről, melyek higanyt és egyéb mérgező anyagokat visznek a levegőbe, addig az olaj és a gáz esetében egy szénatomra 2-3 hidrogénatom is jut, melyek nagyobb hővel égnek, és végtermékként víz keletkezik.

Szilézia

Nem vitás tehát, hogy a legfontosabb lépés a szénerőművek leépítése. Ezt a lengyelek azonban nem tették meg, országok délnyugati részén, Sziléziában rengeteg szenet használnak a helyi készletekre alapozva. A WHO szerint az EU-ban az 50 legszennyezettebb levegőjű város kétharmada Lengyelországban található, főleg Felső-Sziléziában. A lengyel áramtermelés 90 százalékát szénerőművek adják.

Az ok, amiért nem változtatnak, elsősorban politikai: félnek a bányászoktól, pontosabban azok szakszervezeteitől. Eddig a 100 ezer bányászt képviselő szervezetek sikeresen meggátoltak minden próbálkozást, ami a szénerőművek visszaszorítására irányult, pedig egy 40 milliós országban nem olyan nagy dráma, ha 100 ezer embernek megszűnik a munkája, vagy más munkát kell a továbbiakban végezniük. Annak idején a most épp kiváló és esetleg széthulló Nagy-Britannia is szembenézett a problémával, mégpedig vaskézzel: az akkor miniszterelnök, Margaret Thatcher, a Vaslady elég bátor volt, hogy szembeszálljon a bányászokkal.

A megújulókba rúgtak egyet

Mindazonáltal az utóbbi években fellendült a szélturbinák telepítése Lengyelországban, de a nemrég hatalomra került Jog és Igazságosság Pártja májusban olyan törvényt hozott, mely szerint a lakott területektől a korábbiaknál sokkal távolabb lehet csak szélturbinát telepíteni, ami a fejlesztők szerint gyakorlatilag lehetetlenné teszi az iparág további bővítését.

A bezárás helyett most inkább kimentik a veszteségesen működő szénbányákat, a Bloomberg szerint a három legnagyobb közműszolgáltató az állam nyomására részesedést vásárol a Polska Grupa Gornicza nevű bányavállalatban. Öt bank és egy állami hitelező pedig a cég kötvényeit fogja megkapni az általuk nyújtott hitelek visszafizetése helyett. A bányavállalat a szénárak emelkedésére alapozza túlélési terveit, ami egy meglehetősen hazárd hozzáállás. A szénárak pont azért csökkennek, mert környezeti okokból a világnak be kell szüntetnie a szén égetését, de áremelkedésre építeni egy vállalati stratégiát amúgy is elég abszurd.

Nyeli a pénzt, ontja a szennyet

Egy varsói elemző szerint még a szén árának emelkedése sem biztosítaná a bányavállalat profitábilitását, és további tőkebevonásra lesz szükség. Ha pedig nem emelkedik az ár, a cég két éven belül csődbe megy, és akkor már beléphet a Malév-effektus: nincs a világon annyi pénz, amennyivel értelmesen tovább lehetne működtetni. A szakértő szerint elkerülhetetlen lesz a bányák bezárása mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból.

Egy szakszervezeti vezető elképesztő demagógiával reagált, mondván, a megújuló energia a gazdag országok úri hóbortja, és különben is Lengyelországban nem süt mindig a nap, nem fúj mindig a szél (mintha a szomszédos Németországban máshogy lenne, miközben ott már időnként csak megújulókból adják az áramot), és különben is, ha egy országnak van bőven szene, akkor azt miért ne használja el. Rémisztő ilyet hallani a 21. században.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A minimálbér elértéktelendik, a vakcinaútlevél kötelező lesz?
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 18:42
Nem elégedettek a szakszervezetek a minimálbér emelésével, szerintük az alacsony jövedelműek számára a tervezett 4 százalék nem elegendő. Többek között erről beszélt kollégánk a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Közeleg március 1.: a MOK megfogalmazta aggályait
Kormos Olga | 2021. január 25. 18:31
Alig egy hónap van hátra március 1-ig, e napon az eddig érvényben lévő egészségügyi közalkalmazotti szerződések és munkaviszonyok megszűnnek, helyettük – amennyiben a munkavállalók az új szerződéseket aláírják – az új, egészségügyi szolgálati munkaviszony lép életbe. A Magyar Orvosi Kamara megfogalmazta ezzel kapcsolatos aggályait.
Makro / Külgazdaság Növekedett a szakadék a szegények és gazdagok között a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 18:21
Az egyenlőtlenség vírusa nevet viselő dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a járvány csaknem az összes országban növelheti az egyenlőtlenséget, aminek következtében a szegénységben élőknek legalább 14-szer annyi időbe fog kerülni, hogy visszajussanak a járvány előtti szintre, mint az ezer leggazdagabb ember.
Makro / Külgazdaság Mely légitársaságok lehetnek a járvány győztesei?
F. Szabó Emese | 2021. január 25. 16:49
A légi közlekedésre hosszú hónapok óta enervált haldoklás jellemző. Alig van járat, senki sem tud semmit, senki sem repül sehova. Ehhez képest a Wizz Air és a Ryanair árfolyama az egekben van, mintha nem is lenne világjárvány. Az emberek megőrültek? Vagy ezek a cégek tudnak valamit, amit a versenytársak nem?
Makro / Külgazdaság A Covid-tartalékos katonák közel fele nem tért vissza a munkaerőpiacra
Tiszai Balázs | 2021. január 25. 16:31
December végén lezárult azon tartalékosok első turnusának a kiképzése, akik a kifejezetten a koronavírus miatt állásukat elvesztők számára létrehozott honvédségi programra jelentkeztek. Volt, aki idő közben munkát talált, és otthagyta a képzést, de a jelentkezők java része végigcsinálta, sőt, majdnem a felük egyelőre meg is maradt a honvédség kötelékében.
Makro / Külgazdaság Megvan a megállapodás: ennyi lesz a minimálbér
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 15:43
Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami 4 százalékos béremelést jelent. 
Makro / Külgazdaság Erdogan új kettős játszmája – mosoly a Nyugat felé, fokozódó elnyomás befelé
Káncz Csaba | 2021. január 25. 14:18
Trump távozása és a török gazdaság mélyrepülése kényszerítette Erdogan elnököt arra, hogy mosolyoffenzívát indítson a Nyugat felé. Ezen díszletek mögött viszont érezhetően nő az erőszak és az elnyomás az országban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orvostechnikai szektor: pozitívum a kórházak adósságrendezése
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 13:46
A magyarországi orvostechnikai szektor üdvözli, hogy a kormány 2020 decemberében biztosította a lejárt kórházi tartozásállomány rendezéséhez szükséges pénzügyi forrásokat.
Makro / Külgazdaság Üzent az operatív törzs a vendéglátósoknak - a kínai vakcináról is beszélt Müller Cecília
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 12:25
Az operatív törzs türelmet kér a vendéglátóhelyektől: ha lesz elég vakcina, rögtön szólnak a kormánynak, hogy lazítsanak. A második körös oltás hevesebb reakciókat válthat ki, folyik a tárgyalás a kínai vakcina beszerzéséről is - a hétfői tájékoztató legfontosabb információit szedjük csokorba.
Makro / Külgazdaság Itt egy lehetséges magyar oltási ütemterv
Kormos Olga | 2021. január 25. 12:03
A Takarékbank vezető elemzője hiánytpótló táblázatot tett fel Facebook-oldalára. Suppan Gergely a jelenlegi információk birtokában úgy saccol, hogy június végére akár teljesülhetne is a 70 százalékos átoltottság Magyarországon.
Friss
hírlevél