<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nemrég Amerikában óriási botrány volt abból, hogy egy fertőzött beteget kezelő nővér átrepült a fél országon, mondván: rengeteg embert sodort veszélybe ezzel. Minden nagyobb járvány kirobbanásakor számolni kell a pánikfaktorral, a bbc.com annak járt utána, hogy ebből mi a reális félelem, és mi tömeghisztéria.

A címben feltett kérdés, nagyon egyszerűen megválaszolható – minimális. Ennek ellenére persze meg lehet érteni azokat az utazókat is, akik teljes klinikai védőruhában repkednek a világban, mivel a repülők szűk, zárt helyek, amikben naponta akár több száz ember is megfordulhat.

Amber Vinson, a második amerikai fertőzött Clevelandből Dallasba repült, és az amerikai Járványkezelő Központ most 132 embert vár ellenőrzésre, gyakorlatilag mindenkit, aki érintkezett a nővel. Innen gyorsan felmerül a kérdés:

De akkor most meg lehet fertőződni a repülőn?

Nos, a Vanderbilt Gyógyszerészeti Egyetem fertőzőbetegség-specialistája úgy véli, hogy nem valószínű. William Schaffner bár megérti az aggodalmat, azért arra is emlékeztet, hogy a nővér egy ebolás beteget kezelt, meg is érintve azt. Ez a vírus nem az influenza, nem terjed levegőben, szóval hiába vagyunk összezárva egy fertőzöttel, ameddig nem érintjük meg, nem kell aggódnunk. Az Ebola-vírus csak tényleges fizikai érintkezéssel terjed, legyen szó itt nyálról, hányásról, vérről, vagy ürülékről - a vírus a bőrünkön lévő sérüléseken vagy nyálkahártyákon juthat be a szervezetbe.

Ha más izzadtságával találkozunk valahol - attól eltekintve, hogy undorító - biztos, hogy nem kell tőle tartanunk. Elméletben a nedves felületeken valamivel tovább marad életben a vírus, de egy karfa vagy éppen egy érintőképernyő még így sem jelenthet veszélyt.

Az ebola csak akkor lesz igazán fertőző, ha az áldozat már nagyon rosszul van. Bár a nővér már beteg volt, mikor elindult, a nála mért 37,5 fokos láz még egy korábbi fázisra utalt, így nagyon valószínűtlen, hogy utastársainak aggódnia kéne. A legtöbb ország repterének joga van arra, hogy egy súlyos, láthatóan rosszul lévő betegtől megtagadja a felszállás jogát, és értesítse a megfelelő egészségügyi hatóságot is.

Miért biztonságos a repülés így is?

Minden légitársaság utaskísérői ki vannak képezve arra, hogy mit tegyenek egy esetleges vírusos rosszullét esetén is. Ebbe beletartozik a fertőzött elkülönítése, gumikesztyűk és szájmaszkok használata, ráadásul fertőtlenítővel is jól el vannak látva. Azért sem kell aggódnunk, hogy a légi kiszolgáló személyzet fertőzött lehet, nekik kötelező a heti egészségügyi szűrés.

Ki mászkál egy ebolással védőruha nélkül? A járványügyes

A 444.hu találta a TheVerge sztoriját: egy videón az látszik, hogy az ebolás Amber Vinstont kísérő csapatban több vírusvédelmi ruhába öltözött szakember mellett egy ingben-nadrágban figyelő ember is van: bár sokan úgy gondolták, ez valami elképesztő felelőtlenség, az ingujjban sétálgató ember valójában épp a járványügy szakértője, aki a fertőzésveszély elkerülésére figyelt a szállítás során - ezt pedig védőruhában nehezebben tehette volna meg, és mivel egyébként nem érintkezett közvetlenül a beteggel, nem volt veszélyben.

Hogyan ússza meg az ebolát?

1. Semmiképpen se érjen egy fertőzött testnedveihez!

2. Használjon védőszemüveget, ha érintkeznie kell egy beteggel!

3. A vírust elkapó ember ruházatát és az orvosi szemetet el kell égetni, az orvosi eszközöket lefertőtleníteni.

4. Az ebolából felépülő betegek három hónapig ne létesítsenek szexuális kapcsolatot, vagy legalábbis használjanak óvszert - írja a BBC.

Nem a betegséggel van a legnagyobb baj, hanem a pánikkeltéssel?

Alapvetően a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a fejlett világban a legnagyobb probléma nem is a vírus, hanem a velejáró tömeghisztéria és pánikkeltés.

Nem véletlen, hogy az ÁNTSZ a napokban pánikkeltés miatt feljelentést tett egy internetes portál ellen, amelyik arról számolt be, hogy „lázzal, piros pöttyökkel a bőrén és más ebolás tünetekkel” szállítottak egy beteget a „pécsi kórházba”.

Az ÁNTSZ is felhívja a figyelmet: ömagában az a tény, hogy valaki az érintett területről érkezik és láza van még nem jelenti azt, hogy megfelel az Ebola-láz úgynevezett esetdefiníciójának. Az Ebola-láz gyanúja epidemiológiai szempontból csak akkor merül fel, ha az illető találkozott / érintkezett Ebola-lázban szenvedő beteggel. Csak és kizárólag a klinikai és epidemiológiai feltételek együttes teljesülése esetén beszélhetünk az Ebola-láz gyanújáról.

Papírpénzzel és az uszoda vizében sem lehet elkapni

Az Ebola-vírus nem terjed nyilvános helyeken, tünetmentes személyekkel való futólagos érintkezés útján. Ön nem fertőződhet meg papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy pl. egy uszoda medencéjében. Az Ebola-vírust szúnyogok sem terjesztik. Az Ebola-vírus – az Influenza-vírussal ellentétben – a levegőben sem terjed - írja az ÁNTSZ.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló