<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Szerintük nem az egész társadalmat kellene megvédeni, csak az időseket és a betegeket, és idővel majd kialakul a nyájimmunitás. Az ötlet persze nem új, a svédek nagyrészt ezt az utat követik. Számos érv szól mellette, de vannak ellenérvek is. 

A koronavírus-járvánnyal szemben eddig alkalmazott válságkezelési stratégia megváltoztatására szólították fel a világ országainak kormányait neves amerikai és angol egyetemek tudósai.

Egy üzlet tulajdonosa élvezi a napfényt Stockholm belvárosában 2020. július 22-én. EPA/Ali LorestaniEgy üzlet tulajdonosa élvezi a napfényt Stockholm belvárosában 2020. július 22-én. EPA/Ali Lorestani

Pusztító hatás

Sunetra Gupta (Oxfordi Egyetem), Jay Bhattacharya (Stanford Egyetem) és Martin Kulldorff (Harvard  Egyetem) deklarációjukban, amelyet a Guardian idézett, azt írják, hogy

a járvány terjedésének megakadályozására elrendelt karanténnak és korlátozásoknak pusztító hatásuk van a közegészségügyre az általános ellátás megszakítása és a lelki egészség károsítása által.

Ráadásul a negatív következmények főleg a hátrányos helyzetű társadalmi rétegeket érik.

Ezt is figyelembe véve a trió azt javasolja, hogy az időseket és más, veszélyeztetett csoportokat meg kell védeni,

a fiatal és egészséges emberek számára ugyanakkor azonnal lehetővé kell tenni a megszokott életük folytatását.

Úgy vélik, hogy  a koronavírus ezerszer halálosabb az idősek és betegek körében a fiatalokhoz képest, a gyerekekre nézve pedig veszélytelenebb, mint például az influenza.          

A deklarációban (The Great Barrington Declaration), amelyet mostanáig több mint 2600 tudós írt alá, azzal is érvelnek, hogy

ha engedik terjedni a vírust a csak kis mértékben veszélyeztetett csoportok körében, akkor elérhetővé válhat a nyájimmunitás.

Ez azt jelenti, hogy a közösség jelentős része, becslések szerint 60-70 százaléka védetté válik a vírussal szemben védőoltás vagy a vírusból való kigyógyulás révén – a koronavírus ellen egyelőre nincs védőoltás, ezért csak utóbbi verzió lehetséges –, többé nem fertőződhet meg és másokat sem fertőzhet meg. Így a járvány terjedése lelassul, egy idő után pedig le is áll. (Bár feljegyeztek olyan esetet is, amikor egy gyógyult személy újra megfertőzödött, szakértők egy része szerint ez ritka jelenség lehet, ráadásul a szóban forgó páciensnek második alkalommal nem voltak tünetei.) 

A deklaráció szerzői összességében azt javasolják, hogy az alapvető normákat – kézmosás, otthon maradás betegség esetén – mindenki tartsa be. Ugyanakkor ismét meg kell nyitni az iskolákat és az egyetemeket, az alacsony kockázatú csoportokba tartozó embereket vissza kell engedni  a munkahelyükre, nyitva kell tartani az éttermeket és üzleteket, valamint ismét lehetővé kell tenni a sport-, kulturális- és egyéb rendezvényeket.

A nyájimmunitás megvalósulásával végül az egész társadalom védetté válhat, áll a deklarációban.     

 

Vitatott terv

A Guardian szerint a nyilatkozatot ugyanakkor több kritika is érte.

Gregg Gonsalves, a Yale Egyetem epidemológusa szerint a korlátozások és karanténok szükségesek voltak a fertőzöttségi mutatók csökkentése érdekében,

ráadásul a népesség csaknem felének van olyan egészségügyi problémája, ami veszélyeztetté teszi a járvány szempontjából.

William Hanage, a Harvard Egyetem epidemológusának és társainak tanulmánya pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy 35 év felett a koronavírus már veszélyesebb az influenzánál, és a kockázat a korral exponenciálisan növekszik.

Ez pedig azt jelenti, hogy a népesség széles rétegei szorulnak védelemre.

A svédek már bevezették

A deklarációban felvetett javaslat persze nem új, Svédország például – a nyugati világ országai közül egyedüliként – nagyrészt ezt az utat követi. Azaz csak relatív enyhe korlátozásokat vezetett be és tart fenn a társadalmi-gazdasági élet biztosítása érdekében, és a társadalom egésze helyett a betegeket és az időseket próbálja megvédeni.

Svédország koronavírusos halálozási rátája jóval magasabb, mint a szomszédos országoké, ugyanakkor alacsonyabb, mint számos, szigorú karantént alkalmazó országé.

(Háttéranyagunk: A nagy svéd kísérlet – bejött-e a karanténmentes válságkezelés?)

A legfrissebb adatok pedig azt mutatják, hogy miközben Európa jelentős része – köztük Magyarország is – a fertőzés második hullámával küzd, addig Svédországban karantén nélkül is visszaszorult a járvány. Az új halálesetek száma továbbra is minimális szinten van:

A napi koronavírusos halálesetek száma Svédországban. (Forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek száma Svédországban. (Forrás: Our World In Data)

Európában a legtöbben, 42,5 ezren az Egyesült Királyságban haltak meg a koronavírus miatt, Olaszországban 36 ezren, Franciaországban és Spanyolországban több mint 32 ezren vesztették életüket.

Svédországban eddig 5883-an hunytak el a járvánnyal összefüggésben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
Makro / Külgazdaság Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:44
Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a "Baa2" szintű, befektetési ajánlású osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására.
Makro / Külgazdaság Újabb törvényjavaslatok az EU-s pénzekért: új hatóságot javasol a kormány a korrupció ellen
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:17
Péntek este benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a törvénymódosítások második csomagját is, a hétfőn beterjesztett első csomagját követően, amivel az Európai Bizottság követelményeinek próbál eleget tenni, hogy megkaphassa az uniós költségvetésből járó eurómilliárdokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG