Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Szerintük nem az egész társadalmat kellene megvédeni, csak az időseket és a betegeket, és idővel majd kialakul a nyájimmunitás. Az ötlet persze nem új, a svédek nagyrészt ezt az utat követik. Számos érv szól mellette, de vannak ellenérvek is. 

A koronavírus-járvánnyal szemben eddig alkalmazott válságkezelési stratégia megváltoztatására szólították fel a világ országainak kormányait neves amerikai és angol egyetemek tudósai.

Egy üzlet tulajdonosa élvezi a napfényt Stockholm belvárosában 2020. július 22-én. EPA/Ali LorestaniEgy üzlet tulajdonosa élvezi a napfényt Stockholm belvárosában 2020. július 22-én. EPA/Ali Lorestani

Pusztító hatás

Sunetra Gupta (Oxfordi Egyetem), Jay Bhattacharya (Stanford Egyetem) és Martin Kulldorff (Harvard  Egyetem) deklarációjukban, amelyet a Guardian idézett, azt írják, hogy

a járvány terjedésének megakadályozására elrendelt karanténnak és korlátozásoknak pusztító hatásuk van a közegészségügyre az általános ellátás megszakítása és a lelki egészség károsítása által.

Ráadásul a negatív következmények főleg a hátrányos helyzetű társadalmi rétegeket érik.

Ezt is figyelembe véve a trió azt javasolja, hogy az időseket és más, veszélyeztetett csoportokat meg kell védeni,

a fiatal és egészséges emberek számára ugyanakkor azonnal lehetővé kell tenni a megszokott életük folytatását.

Úgy vélik, hogy  a koronavírus ezerszer halálosabb az idősek és betegek körében a fiatalokhoz képest, a gyerekekre nézve pedig veszélytelenebb, mint például az influenza.          

A deklarációban (The Great Barrington Declaration), amelyet mostanáig több mint 2600 tudós írt alá, azzal is érvelnek, hogy

ha engedik terjedni a vírust a csak kis mértékben veszélyeztetett csoportok körében, akkor elérhetővé válhat a nyájimmunitás.

Ez azt jelenti, hogy a közösség jelentős része, becslések szerint 60-70 százaléka védetté válik a vírussal szemben védőoltás vagy a vírusból való kigyógyulás révén – a koronavírus ellen egyelőre nincs védőoltás, ezért csak utóbbi verzió lehetséges –, többé nem fertőződhet meg és másokat sem fertőzhet meg. Így a járvány terjedése lelassul, egy idő után pedig le is áll. (Bár feljegyeztek olyan esetet is, amikor egy gyógyult személy újra megfertőzödött, szakértők egy része szerint ez ritka jelenség lehet, ráadásul a szóban forgó páciensnek második alkalommal nem voltak tünetei.) 

A deklaráció szerzői összességében azt javasolják, hogy az alapvető normákat – kézmosás, otthon maradás betegség esetén – mindenki tartsa be. Ugyanakkor ismét meg kell nyitni az iskolákat és az egyetemeket, az alacsony kockázatú csoportokba tartozó embereket vissza kell engedni  a munkahelyükre, nyitva kell tartani az éttermeket és üzleteket, valamint ismét lehetővé kell tenni a sport-, kulturális- és egyéb rendezvényeket.

A nyájimmunitás megvalósulásával végül az egész társadalom védetté válhat, áll a deklarációban.     

 

Vitatott terv

A Guardian szerint a nyilatkozatot ugyanakkor több kritika is érte.

Gregg Gonsalves, a Yale Egyetem epidemológusa szerint a korlátozások és karanténok szükségesek voltak a fertőzöttségi mutatók csökkentése érdekében,

ráadásul a népesség csaknem felének van olyan egészségügyi problémája, ami veszélyeztetté teszi a járvány szempontjából.

William Hanage, a Harvard Egyetem epidemológusának és társainak tanulmánya pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy 35 év felett a koronavírus már veszélyesebb az influenzánál, és a kockázat a korral exponenciálisan növekszik.

Ez pedig azt jelenti, hogy a népesség széles rétegei szorulnak védelemre.

A svédek már bevezették

A deklarációban felvetett javaslat persze nem új, Svédország például – a nyugati világ országai közül egyedüliként – nagyrészt ezt az utat követi. Azaz csak relatív enyhe korlátozásokat vezetett be és tart fenn a társadalmi-gazdasági élet biztosítása érdekében, és a társadalom egésze helyett a betegeket és az időseket próbálja megvédeni.

Svédország koronavírusos halálozási rátája jóval magasabb, mint a szomszédos országoké, ugyanakkor alacsonyabb, mint számos, szigorú karantént alkalmazó országé.

(Háttéranyagunk: A nagy svéd kísérlet – bejött-e a karanténmentes válságkezelés?)

A legfrissebb adatok pedig azt mutatják, hogy miközben Európa jelentős része – köztük Magyarország is – a fertőzés második hullámával küzd, addig Svédországban karantén nélkül is visszaszorult a járvány. Az új halálesetek száma továbbra is minimális szinten van:

A napi koronavírusos halálesetek száma Svédországban. (Forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek száma Svédországban. (Forrás: Our World In Data)

Európában a legtöbben, 42,5 ezren az Egyesült Királyságban haltak meg a koronavírus miatt, Olaszországban 36 ezren, Franciaországban és Spanyolországban több mint 32 ezren vesztették életüket.

Svédországban eddig 5883-an hunytak el a járvánnyal összefüggésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bejelentették: a kormány meghosszabbítja a korlátozásokat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:08
A harmadik hullám itt van, a következő egy-két hét durva lesz.
Makro / Külgazdaság Nagy meglepetés a béradatokban: jó nagy jutalmakat osztogattak Magyarországon az év végén
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 10:12
Decemberben a bruttó és nettó bérek is 10 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - az egész éves reálbéremelkedés 6,2 százalék lett a KSH friss adatai szerint. A szakértő szerint a decemberi bérnövekedés mértéke rendkívül meglepő - a járvánnyal sújtott év végén nagyobb jutalmakat osztogattak, mint 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Már a tesztek 17 százaléka pozitív, több száz magyar került kórházba egy nap alatt
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:52
Hónapok óta nem látott szintre ugrott a fertőzöttek és a kórházban ápoltak számának napi növekedése, a tesztek több mint 17 százaléka pozitív lett. Oltásból viszont még sosem sikerült egy nap alatt ennyit beadni.
Makro / Külgazdaság Fogy a magyar: sokkal kevesebb gyermek született és sokkal többen haltak meg
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:00
Jóval többen haltak meg idén januárban, mint egy éve, de a KSH szerint nem csak a koronavírus áll a háttérben - a tavalyi kiemelkedően alacsony számok is torzítják a képet.
Makro / Külgazdaság Ausztrália elfogadta az új médiatörvényt miután már nincs vitájuk a Facebookkal
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 08:41
Megszavazta az ausztrál parlament csütörtökön azt az új médiatörvényt, amely előírja a közösségi médiának és az internetes keresőmotoroknak, hogy csak a hírportálokkal való megegyezés alapján közölhetik híreiket, vagyis egyes esetekben az előbbieknek fizetniük kell a hírtartalom megjelentetéséért - jelentette be Josh Frydenberg pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Gyorsan elbukhatnak a magyar olimpiarendezési tervek
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 08:11
A Nemzeti Olimpiai Bizottság (NOB) előzetes felmérései alapján Brisbane-t preferálja a 2032-es játékok házigazdájaként.
Makro / Külgazdaság A Nemzeti Oltóanyaggyár nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű lett
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 06:26
A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet. 
Makro / Külgazdaság Oltások tömegét adják be a britek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:09
A brit egészségügyi minisztérium szerdai ismertetése szerint meghaladta a 18 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Már nagyon nyitnának a szállodák, napról napra nő a foglalások száma is
Vég Márton | 2021. február 24. 17:35
Folyamatosan gyűlnek a foglalások a hazai szállodákban, a SZÉP kártyák is tömve vannak, így rohamra számítanak a belföldi turizmusban. Több szálloda kinyit március 1-vel, de csak üzleti vendégeket fogadnak.
Makro / Külgazdaság Jövő héten közelebb juthatunk egy újabb vakcinához
Wéber Balázs | 2021. február 24. 16:57
A NovaVax lehet a hetedik gyógyszergyártó, amellyel megállapodást ír alá az EU koronavírus elleni oltóanyag szállításáról.
Friss
hírlevél