TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Szerintük nem az egész társadalmat kellene megvédeni, csak az időseket és a betegeket, és idővel majd kialakul a nyájimmunitás. Az ötlet persze nem új, a svédek nagyrészt ezt az utat követik. Számos érv szól mellette, de vannak ellenérvek is. 

A koronavírus-járvánnyal szemben eddig alkalmazott válságkezelési stratégia megváltoztatására szólították fel a világ országainak kormányait neves amerikai és angol egyetemek tudósai.

Egy üzlet tulajdonosa élvezi a napfényt Stockholm belvárosában 2020. július 22-én. EPA/Ali Lorestani Egy üzlet tulajdonosa élvezi a napfényt Stockholm belvárosában 2020. július 22-én. EPA/Ali Lorestani

Pusztító hatás

Sunetra Gupta (Oxfordi Egyetem), Jay Bhattacharya (Stanford Egyetem) és Martin Kulldorff (Harvard  Egyetem) deklarációjukban, amelyet a Guardian idézett, azt írják, hogy

a járvány terjedésének megakadályozására elrendelt karanténnak és korlátozásoknak pusztító hatásuk van a közegészségügyre az általános ellátás megszakítása és a lelki egészség károsítása által.

Ráadásul a negatív következmények főleg a hátrányos helyzetű társadalmi rétegeket érik.

Ezt is figyelembe véve a trió azt javasolja, hogy az időseket és más, veszélyeztetett csoportokat meg kell védeni,

a fiatal és egészséges emberek számára ugyanakkor azonnal lehetővé kell tenni a megszokott életük folytatását.

Úgy vélik, hogy  a koronavírus ezerszer halálosabb az idősek és betegek körében a fiatalokhoz képest, a gyerekekre nézve pedig veszélytelenebb, mint például az influenza.          

A deklarációban (The Great Barrington Declaration), amelyet mostanáig több mint 2600 tudós írt alá, azzal is érvelnek, hogy

ha engedik terjedni a vírust a csak kis mértékben veszélyeztetett csoportok körében, akkor elérhetővé válhat a nyájimmunitás.

Ez azt jelenti, hogy a közösség jelentős része, becslések szerint 60-70 százaléka védetté válik a vírussal szemben védőoltás vagy a vírusból való kigyógyulás révén – a koronavírus ellen egyelőre nincs védőoltás, ezért csak utóbbi verzió lehetséges –, többé nem fertőződhet meg és másokat sem fertőzhet meg. Így a járvány terjedése lelassul, egy idő után pedig le is áll. (Bár feljegyeztek olyan esetet is, amikor egy gyógyult személy újra megfertőzödött, szakértők egy része szerint ez ritka jelenség lehet, ráadásul a szóban forgó páciensnek második alkalommal nem voltak tünetei.) 

A deklaráció szerzői összességében azt javasolják, hogy az alapvető normákat – kézmosás, otthon maradás betegség esetén – mindenki tartsa be. Ugyanakkor ismét meg kell nyitni az iskolákat és az egyetemeket, az alacsony kockázatú csoportokba tartozó embereket vissza kell engedni  a munkahelyükre, nyitva kell tartani az éttermeket és üzleteket, valamint ismét lehetővé kell tenni a sport-, kulturális- és egyéb rendezvényeket.

A nyájimmunitás megvalósulásával végül az egész társadalom védetté válhat, áll a deklarációban.     

 

Vitatott terv

A Guardian szerint a nyilatkozatot ugyanakkor több kritika is érte.

Gregg Gonsalves, a Yale Egyetem epidemológusa szerint a korlátozások és karanténok szükségesek voltak a fertőzöttségi mutatók csökkentése érdekében,

ráadásul a népesség csaknem felének van olyan egészségügyi problémája, ami veszélyeztetté teszi a járvány szempontjából.

William Hanage, a Harvard Egyetem epidemológusának és társainak tanulmánya pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy 35 év felett a koronavírus már veszélyesebb az influenzánál, és a kockázat a korral exponenciálisan növekszik.

Ez pedig azt jelenti, hogy a népesség széles rétegei szorulnak védelemre.

A svédek már bevezették

A deklarációban felvetett javaslat persze nem új, Svédország például – a nyugati világ országai közül egyedüliként – nagyrészt ezt az utat követi. Azaz csak relatív enyhe korlátozásokat vezetett be és tart fenn a társadalmi-gazdasági élet biztosítása érdekében, és a társadalom egésze helyett a betegeket és az időseket próbálja megvédeni.

Svédország koronavírusos halálozási rátája jóval magasabb, mint a szomszédos országoké, ugyanakkor alacsonyabb, mint számos, szigorú karantént alkalmazó országé.

(Háttéranyagunk: A nagy svéd kísérlet – bejött-e a karanténmentes válságkezelés?)

A legfrissebb adatok pedig azt mutatják, hogy miközben Európa jelentős része – köztük Magyarország is – a fertőzés második hullámával küzd, addig Svédországban karantén nélkül is visszaszorult a járvány. Az új halálesetek száma továbbra is minimális szinten van:

A napi koronavírusos halálesetek száma Svédországban. (Forrás: Our World In Data) A napi koronavírusos halálesetek száma Svédországban. (Forrás: Our World In Data)

Európában a legtöbben, 42,5 ezren az Egyesült Királyságban haltak meg a koronavírus miatt, Olaszországban 36 ezren, Franciaországban és Spanyolországban több mint 32 ezren vesztették életüket.

Svédországban eddig 5883-an hunytak el a járvánnyal összefüggésben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél