2p

A német ellenzék változást szeretne a menekültügyi politikában.

Azonnali fordulatot sürget a menekültügyi politikában a német kormánytól a legnagyobb ellenzéki erő, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, szigorításokat tartalmazó indítványát pénteken vitatták meg a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A CDU/CSU a kancellár, Olaf Scholz szeptember elején bemutatott kezdeményezésére, az ország modernizációját szolgáló "Németország-paktum" pártpolitikai oldalakat átívelő egységben tervezett kidolgozásáról szóló javaslatára utalva "Németország-paktum a migrációs politikában - állítsuk meg az irreguláris migrációt" címmel nyújtott be indítványt, amelyben mindenekelőtt a határigazgatás átalakítását sürgeti.

Az elképzelés szerint a bajor-osztrák határszakasz mellett a Csehországgal, Lengyelországgal és Svájccal közös határszakaszon is vissza kell állítani az átkelők állandó ellenőrzését, és intenzívebben kell folytatni az úgynevezett mélységi ellenőrzést a határ térségében.

Változtatnának a németek. Fotó: Pixabay
Változtatnának a németek. Fotó: Pixabay

Ezzel együtt a Németországnak a legtöbb terhet jelentő úgynevezett másodlagos migráció - menedékkérők EU-n belüli vándorlásának - visszaszorítása érdekében a kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy egyértelművé váljon az európai uniós jogrendben a tagállamok azon lehetősége, hogy megtagadhatják a belépést mindenkitől, aki valamely társországban menedékjogért folyamodott és kérelme elbírálás alatt van vagy elutasításban részesült.

Ugyancsak a másodlagos migráció letörése érdekében a szövetségi kormánynak küzdenie kell azért is, hogy az EU-ban harmonizálják a menedékkérők, menekültek vagy más menekültügyi jogállás révén védelemben részesített emberek állami, szociális ellátására vonatkozó normákat, mert csak így lehet megoldani azt a gondot, hogy a viszonylag magas szintű ellátás Németország felé vonzó erőt fejt ki. Az európai jogban azt is tisztázni kell, hogy a szociális ellátások a menekültügyi eljárás lezárása után is csak az eljárás lefolytatására illetékes tagállamban vehetők igénybe - sürgeti a CDU/CSU.

Számos további elemből álló csomagja tartalmazza azt is, hogy az úgynevezett biztonságos származási országok közé kell sorolni Grúziát, Moldovát és Indiát, valamint az észak-afrikai Tunéziát, Algériát és Marokkót.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még Putyin is meglepődött, hány külföldi cég jelent meg az orosz piacon
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 17:24
Közel másfélezerrel nőtt az Oroszországban működő külföldi vállalatok száma 2022 március elejétől idén novemberig - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön a VTB bank Oroszország hív! elnevezésű moszkvai fórumán.
Makro / Külgazdaság Dánia rábólintott a Korán elégetését is betiltó törvényjavaslatra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 16:06
Dániában a parlament csütörtökön jóváhagyta a fontos vallási tartalommal bíró szövegek - köztük az iszlám szent könyv, a Korán - meggyalázását tiltó törvényjavaslatot.
Makro / Külgazdaság Durván kifakadtak az EP-képviselők Orbán Viktorra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:38
Kifakadtak, és nem tettek lakatot a szájukra az EP-képviselők, amikor megbírálták Orbán Viktort. 
Makro / Külgazdaság Ausztria nem talált Hamász-érintettséget a palesztinoknak nyújtott segélyeinél
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:16
Ausztria azt közölte, hogy véget vet a palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésének, mivel a felülvizsgálat nem talált arra utaló jelet, hogy a pénzeszközöket terrorizmus finanszírozására vagy előmozdítására használták volna fel.
Makro / Külgazdaság Visszasettenkedett az orosz piacra az Adidas
Elek Lenke | 2023. december 7. 15:01
A nyugati márkák fokozatosan visszatérnek a moszkvai áruházak polcaira – erről már több helyütt lehetett olvasni a világsajtóban. Most arról ad hírt az egyik legtekintélyesebb orosz gazdasági online napilap, a Kommerszant, hogy az Adidas és a Reebok egy másik forgalmazón keresztül talált utat Oroszországba.
Makro / Külgazdaság Aggódhat Zelenszkij, minden eddiginél kevesebben támogatnák a kijevi kormányt
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 14:18
Az ukrajnai háború 2022-es kitörése óta minden eddiginél kevesebb ígéret született a nyugati államok részéről a kijevi kormány további támogatására - jelentette be a németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet (IFW Kiel) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ukrajna: már közel 20 000 ukrán gyermeket deportáltak
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 13:37
Az ukrán parlament emberi jogi biztosa azt mondta, hogy az Oroszország által kitoloncolt ukrán gyermekek hivatalosan megerősített száma már meghaladja a 19 540-et.
Makro / Külgazdaság Európa élmezőnyében találta magát a magyar GDP
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 12:45
Csökkent negyedéves bázison az euróövezeti bruttó hazai termék (GDP) az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált végleges adatai alapján.
Makro / Külgazdaság Brutális csata folyik Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 11:20
Izrael a Gázai övezet számos pontján harcol a Hamász palesztin terrorszervezettel az ellenük folytatott háború hatvanegyedik napján - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Putyin kezdhet izgulni, hamarosan döntenek a sorsáról
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 09:58
A moszkvai felsőház 2024. március 17-re tűzte ki az orosz elnökválasztást – írja az MTI.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG