BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 8. 17:11

A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.

Februárban az élelmiszereknél még 7 százalékos éves emelkedést jelentett a KSH, ez márciusra 7,3 százalékra emelkedett. Ezen belül a sertéshús ára 27,4, a párizsi, kolbászé 20,8, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,2, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 11,9, a cukoré 10,1, a tejé 9,1, a kenyér ára 8,4 százalékkal lett magasabb. Akkor sem jobb a helyzet, ha nem a statisztikákra támaszkodunk, hanem a piacokat látogatjuk. Ahogy arról az mfor.hu elsőként beszámolt a járvány hatására meginduló felvásárlási roham hatására pillanatok alatt kilőttek az árak a nagybani piacon. Ennek hatására egyes zöldségek 25 százalékkal drágultak, de volt aminek az ára 55 százalékkal nőtt. Mindez a fogyasztói piacok áraiba is továbbgyűrűzött és átlagosan 15-27 százalékos áremelkedéseket eredményezett. Ráadásul később hiába szelídültek a nagybanin az árak, a piacok standjain ez nem érzékelhető.

Nagyot drágult a rizs

Rossz hír, hogy a világpiacon a gabonafélék ára kisebb-nagyobb mértékben emelkedett, és félő, hogy mindez tovább fog gyűrűzni. A legdurvább változás a rizs piacán van, ami Ázsiában a legfontosabb alapélelmiszer, itt hétéves csúcsra ugrottak az árak. A rizs egyébként közel egy éve folyamatosan drágul, az áremelkedés azonban február eleje óta gyorsult. A Thai Rizs Exportőrök Szövetsége szerint például a referenciaterméknek számító 5 százalékos törött fehér rizs ára 12 százalékkal emelkedett március 25-től április 1-ig.

Sokat drágultak a gabonák (Forrás: depositphotos.com) Sokat drágultak a gabonák (Forrás: depositphotos.com)

A folyamatok hátterében a szakértők szerint a világkereskedelem bukdácsolása mellett az is szerepet játszik, hogy számos nagy rizstermelő ország, így India és Vietnám is leállította az exportot. Emiatt a thaiföldi termés iránt megugrott a kereslet. Érdekesség, hogy a szakértők egyértelműen a járványt teszik felelőssé a drágulásért, mert a készletek bőségesek, és az időjárás is kedvez a termésnek, és ez alapján az idei egy jó évnek ígérkezik. Problémát jelent ugyanakkor Thaiföldön is a munkaerőhiány, a kambodzsai munkások ugyanis hazamennek az országos karantén miatt.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mostani tartalékok, és a jó termés sem biztosítja, hogy a jövőben ne legyenek ellátási gondok. A rizs vetésénél ugyanis számos országban nehézséget okozott a járvány. A szakértők szerint Kínában, az Egyesült Államokban és Európában is a korábbinál kisebb területen termelnek idén rizst. Így könnyen lehet, hogy a drágulás akár a jövő évi termésig folytatódhat.

Felfele indult a búza ára

A rizs drágulását nem tudja überelni, ám az elmúlt egy hónapban a búza piacán is hasonló folyamatokat láthattuk. A nyugati világ fő gabonája március első feléhez képest 10 százalékos áremelkedést mutat az árutőzsdéken, ám még mindig olcsóbb, mint egy éve. A gabonaféle drágulása mögött a szakértők itt is azt említik fő okként, hogy számos ország korlátozza az exportot, így azok az államok és piaci szereplők, amelyek importra szorulnak a normál piaci helyzethez képest jóval kisebb kínálattal találkoznak.

Az agráriumra szakosodott Fitch Solutions arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínálat jelenleg szűkül a koronavírus-járványnak a keresletre és a kereskedelemre gyakorolt hatása miatt. Súlyosbítja a helyzetet, hogy kulcsfontosságú termelő régiókban a kedvezőtlen időjárás miatt (súlyos aszály Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában) a szokásosnál gyengébb termés várható.

Lesz-e elég munkaerő?

Nem megnyugtatóak az idényjellegű termékek esetében zajló folyamatok sem. Számos európai zöldség- és gyümölcstermelő országban ugyanis arról panaszkodnak a gazdák, hogy nem tudják pótolni a kelet-európai idénymunkásokat. A járvány miatti munkaerő-áramlás problémájára felmerült, hogy más szektorokból csábítsanak át munkanélkülivé válókat a mezőgazdaságba. A Trenkwalder szakértői azonban úgy látják az itthon vagy Nyugat-Európában elbocsátott alkalmazottak többsége számára nem reális alternatíva a mezőgazdasági idénymunka, legfeljebb olyanok tudnak így elhelyezkedni, akik korábban már dolgoztak a szektorban. A munkaerő mezőgazdaságba átáramlásának egyik fontos korlátja, hogy ezek a munkák sok esetben nehéz fizikai terheléssel, nagyfokú monotonitással, és az időjárásnak való fokozott kitettséggel járnak. Emiatt irodában vagy vendéglátó-helyen foglalkoztatott munkavállalók vélhetőleg csak a legvégső esetben mennek el ilyen területre dolgozni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Friss
hírlevél