<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.

Februárban az élelmiszereknél még 7 százalékos éves emelkedést jelentett a KSH, ez márciusra 7,3 százalékra emelkedett. Ezen belül a sertéshús ára 27,4, a párizsi, kolbászé 20,8, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,2, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 11,9, a cukoré 10,1, a tejé 9,1, a kenyér ára 8,4 százalékkal lett magasabb. Akkor sem jobb a helyzet, ha nem a statisztikákra támaszkodunk, hanem a piacokat látogatjuk. Ahogy arról az mfor.hu elsőként beszámolt a járvány hatására meginduló felvásárlási roham hatására pillanatok alatt kilőttek az árak a nagybani piacon. Ennek hatására egyes zöldségek 25 százalékkal drágultak, de volt aminek az ára 55 százalékkal nőtt. Mindez a fogyasztói piacok áraiba is továbbgyűrűzött és átlagosan 15-27 százalékos áremelkedéseket eredményezett. Ráadásul később hiába szelídültek a nagybanin az árak, a piacok standjain ez nem érzékelhető.

Nagyot drágult a rizs

Rossz hír, hogy a világpiacon a gabonafélék ára kisebb-nagyobb mértékben emelkedett, és félő, hogy mindez tovább fog gyűrűzni. A legdurvább változás a rizs piacán van, ami Ázsiában a legfontosabb alapélelmiszer, itt hétéves csúcsra ugrottak az árak. A rizs egyébként közel egy éve folyamatosan drágul, az áremelkedés azonban február eleje óta gyorsult. A Thai Rizs Exportőrök Szövetsége szerint például a referenciaterméknek számító 5 százalékos törött fehér rizs ára 12 százalékkal emelkedett március 25-től április 1-ig.

Sokat drágultak a gabonák (Forrás: depositphotos.com)Sokat drágultak a gabonák (Forrás: depositphotos.com)

A folyamatok hátterében a szakértők szerint a világkereskedelem bukdácsolása mellett az is szerepet játszik, hogy számos nagy rizstermelő ország, így India és Vietnám is leállította az exportot. Emiatt a thaiföldi termés iránt megugrott a kereslet. Érdekesség, hogy a szakértők egyértelműen a járványt teszik felelőssé a drágulásért, mert a készletek bőségesek, és az időjárás is kedvez a termésnek, és ez alapján az idei egy jó évnek ígérkezik. Problémát jelent ugyanakkor Thaiföldön is a munkaerőhiány, a kambodzsai munkások ugyanis hazamennek az országos karantén miatt.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mostani tartalékok, és a jó termés sem biztosítja, hogy a jövőben ne legyenek ellátási gondok. A rizs vetésénél ugyanis számos országban nehézséget okozott a járvány. A szakértők szerint Kínában, az Egyesült Államokban és Európában is a korábbinál kisebb területen termelnek idén rizst. Így könnyen lehet, hogy a drágulás akár a jövő évi termésig folytatódhat.

Felfele indult a búza ára

A rizs drágulását nem tudja überelni, ám az elmúlt egy hónapban a búza piacán is hasonló folyamatokat láthattuk. A nyugati világ fő gabonája március első feléhez képest 10 százalékos áremelkedést mutat az árutőzsdéken, ám még mindig olcsóbb, mint egy éve. A gabonaféle drágulása mögött a szakértők itt is azt említik fő okként, hogy számos ország korlátozza az exportot, így azok az államok és piaci szereplők, amelyek importra szorulnak a normál piaci helyzethez képest jóval kisebb kínálattal találkoznak.

Az agráriumra szakosodott Fitch Solutions arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínálat jelenleg szűkül a koronavírus-járványnak a keresletre és a kereskedelemre gyakorolt hatása miatt. Súlyosbítja a helyzetet, hogy kulcsfontosságú termelő régiókban a kedvezőtlen időjárás miatt (súlyos aszály Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában) a szokásosnál gyengébb termés várható.

Lesz-e elég munkaerő?

Nem megnyugtatóak az idényjellegű termékek esetében zajló folyamatok sem. Számos európai zöldség- és gyümölcstermelő országban ugyanis arról panaszkodnak a gazdák, hogy nem tudják pótolni a kelet-európai idénymunkásokat. A járvány miatti munkaerő-áramlás problémájára felmerült, hogy más szektorokból csábítsanak át munkanélkülivé válókat a mezőgazdaságba. A Trenkwalder szakértői azonban úgy látják az itthon vagy Nyugat-Európában elbocsátott alkalmazottak többsége számára nem reális alternatíva a mezőgazdasági idénymunka, legfeljebb olyanok tudnak így elhelyezkedni, akik korábban már dolgoztak a szektorban. A munkaerő mezőgazdaságba átáramlásának egyik fontos korlátja, hogy ezek a munkák sok esetben nehéz fizikai terheléssel, nagyfokú monotonitással, és az időjárásnak való fokozott kitettséggel járnak. Emiatt irodában vagy vendéglátó-helyen foglalkoztatott munkavállalók vélhetőleg csak a legvégső esetben mennek el ilyen területre dolgozni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétéves mélyponton a gazdasági hangulat az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:59
A vártnál nagyobb mértékben romlott és két éves mélypontot ért el a gazdasági hangulat szeptemberben az euróövezetben.
Makro / Külgazdaság Mianmarban Aung Szan Szú Kjí újabb három évet kapott
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 10:49
A katonai vezetésű Mianmar bírósága csütörtökön újabb büntetőügyben találta bűnösnek és 3 éves börtönbüntetéssel sújtotta Aung Szan Szú Kjí volt vezetőt szolgálati titoktartási törvény megsértése címén. Tanácsadóját, Sean Turnell ausztrál közgazdászt szintén három év börtönre ítélték.
Makro / Külgazdaság Akár 3 százalékot is dobhat az infláción a rezsiárak emelkedése
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 10:01
A jegybank úgy számol, 2,5-3 százalékpontot is dobhat az infláción a rezsicsökkentés csökkentése idehaza, emellett a rendkívüli aszály még 1 százalékpontot tehet hozzá a fogyasztó árindexhez.
Makro / Külgazdaság Csökkenéssel nyitott a gázár csütörtökön, de ismét elindult felfelé
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:44
A szerda esti záróértéke 207,2 euró volt, csütörtökön reggel 198-ért adták a gázt.
Makro / Külgazdaság Újabb szivárgást találtak az Északi Áramlat gázvezetéken
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:21
A svéd parti őrség újabb szivárgást talált, miután a hét elején három helyen is megsérültek az Oroszországból Németországba tartó gázvezetékek. Az újabb sérülést az Északi Áramlat-2-nél fedezték fel.
Makro / Külgazdaság Ratatics Péter lett az INA Igazgatótanácsának új elnöke
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 08:35
Öt további tagot is megválasztottak.
Makro / Külgazdaság Oroszországot terrorista állammá kell nyilvánítani
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:08
Az Északi Áramlat feltételezett felrobbantása a hibrid hadviselés új szakaszát jelentheti. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 218. napjának legfontosabb eseményeiről.
Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG