7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az orosz gazdaságot is megpróbálják a nyugati hatalmak nyomás alá helyezni, egyelőre azonban a több éve érvényben lévő szankciókon érdemben nem szigorítottak. Így Moszkva számára kettős helyzet alakult ki: a tőzsde és a rubel jelentősen gyengült, ám közben a magas nyersanyagárak jelentős bevételeket hoznak számára.

Az orosz-ukrán konfliktus kapcsán elsősorban a politikai kérdések kerülnek fókuszba. Kijev és nyugati szövetségei Ukrajna területi integritása miatt aggódnak, gátlástalan agresszornak beállítva Vlagyimir Putyint. Eközben Moszkva azt rója fel, hogy a NATO - az állítólagos korábbi megállapodásokkal szemben - folyamatosan Kelet felé terjeszkedik, és Ukrajna esetleges felvétele a nyugati katonai szövetségbe pont Oroszországra jelent komoly fenyegetést. A fentiek folyományaként jelentős orosz – és fehérorosz – haderő vonult fel az ukrán határ mentén, amire válaszul Kijev is mozgósított. Ráadásul Ukrajna Nyugatról számottevő hadianyagot kapott, ami növelte az ország védekező képességét. Ráadásul mind az ukrán politikusok, mind a hadsereg, de még a civilek nyilatkozatából is az derül ki, hogy orosz támadás esetén komoly ellenállást fognak tanúsítani és véres gerillaháború kezdődhet.

Erre aligha van szüksége az oroszoknak, akik Ukrajna megtámadásával többet veszítenének, mint amennyit nyerhetnek. Egy inváziónak ugyanis elsősorban belpolitikai haszna lenne, hiszen Vlagyimir Putyin be tudná bizonyítani, hogy Oroszország továbbra is a világpolitika nagyágyúja, amely képes akár fegyveresen is képviselni az érdekeit. Ám ezen túl jelentős nyereséggel nem járna egy háború. A mérleg másik serpenyőjében viszont számos negatívum kerülne. Az első, hogy egy háború nem olcsó dolog, Oroszország pedig, bár nagy, de egyáltalán nem gazdag ország. Amennyiben nem sikerül néhány napos támadás keretében meghódítani Ukrajnát, az az orosz gazdaságot is padlóra küldhetné. Arról nem beszélve, hogy a harcok mindkét oldalon emberáldozatokkal járnának, ami bizonyos számon túl már politikailag is nehezen magyarázható lenne.

Arról is érdemes szót ejteni, hogy az orosz hadsereg a szakértők szerint sem számszakilag, sem más szempontok alapján nem alkalmas arra, hogy megszállva tartson egy akkora méretű országot, mint Ukrajna. Arról nem is beszélve, hogy esetükben is egy szegény országról beszélünk, tehát gazdaságilag terhet jelentene, mintsem előnyt. Érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt években már a fehéroroszok korábbi bőkezű támogatásából is jelentősen visszavettek Putyinék, ami jelzésértékű az orosz gazdaság teherviselési képességét illetően. A gázt és a kőolajat ugyan még a piaci árnál jóval olcsóbban kapja Minszk, de egyéb anyagi segítségre nem számíthatnak Lukasenkáék.

Vlagyimir Putyin orosz elnök legerősebb szövetségesével Aljakszandr Lukasenkával  (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Voszkreszenszkij)
Vlagyimir Putyin orosz elnök legerősebb szövetségesével Aljakszandr Lukasenkával (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Voszkreszenszkij)

Arról nem beszélve, hogy orosz invázió esetén további szankciók jöhetnek, amelyek közül az egyik legfenyegetőbb, hogy Oroszországot lekapcsolják a nemzetközi pénzügyi rendszerről. Bár azóta visszakoztak a nyugati döntéshozók, decemberben azonban komolyan felmerült Oroszország kizárása a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési-üzenetküldő rendszerből. Ma a SWIFT a pénzügyi kommunikációs iparág egyik óriása, mivel könnyen használható, gyors és biztonságos. Segítségével a bankok kevesebb mint öt perc alatt teljesítik a határokon átnyúló fizetéseket. Az ügyfelekkel együtt a kezdőponttól a végpontig le tudják követni a tranzakciókat. A szakértők úgy gondolják, hogy miután Oroszország a nyersanyag exportja révén a nemzetközi külkereskedelemben aktív szereplő, így jelentős csapás lenne számukra is egy ilyen szankció. Emiatt ugyanis Oroszországnak egy ideig jelentős gazdasági zavarokkal kellene szembenéznie, különösen a határokon átnyúló fizetések terén. Más kérdés persze, hogy miután Európa számára is kulcsfontosságú az orosz gáz és olaj, a felek a gyors megoldásban lennének érdekeltek.

Mindenesetre az érvek és ellenérvek, a kölcsönös fenyegetések megtették az elmúlt hónapokban a hatásukat, a befektetők egy igen komoly konfliktust áraztak be. Ennek megfelelően: látványosan gyengült a rubel árfolyama és beszakadt a moszkvai tőzsde irányadó indexe, az RTS. Ugyanakkor a másik oldalon az energiaárak és számos alapanyag jelentősen drágul, ami jó hír Oroszország számára. Egyes szakértői becslések szerint csak az olaj esetében a mostani 90 dolláros szint az orosz gazdaság számára 65 milliárd dollár plusz bevételt jelent. Ha a feszültség megmarad, és 100 dollárra ugrana az olaj kurzusa, az már 80-90 milliárd dolláros pluszt jelentene éves szinten. Jellemző egyébként a helyzetre, hogy az utóbbi időszak kimagasló árainak köszönhetően januárban például az orosz fizetési mérleg 19 milliárd dolláros aktívumot mutatott. Ezzel párhuzamosan az orosz jegybank tartalékai is történelmi rekordot értek el, jelenleg 630 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkeznek.

Ennek megfelelően Moszkva számára a feszült helyzet fenntartása kifejezetten előnyös, hiszen a szénhidrogének és más termékek eladásával erősödnek a helyi vállalatok és duzzad a büdzsé is. Ez pedig végső soron akár bel-, akár külpolitikai színtéren is növeli Oroszország mozgásterét. A növekvő vállalati bevételek és a zuhanó részvényárak egyébként bizonyos szempontból paradox helyzetet eredményeztek, hiszen az orosz vállalatok értékelése felborult. A vállalatok bevételi és nyereségadatai alapján, a nagyobb piacokat figyelembe véve jelenleg a moszkvai tőzsde a legolcsóbb a világon, hiszen az ott jegyzett cégek átlagos P/E értéke 5 alatti, ami azt jelenti, hogy öt évnyi nyereségükkel teszik egyenértékűvé a vállalatokat. Összehasonlításként: az olcsónak tartott budapesti értéktőzsdén 9-10-es P/E-ről beszélhetünk, míg az amerikai tőzsde egyik legfontosabb mutatója, az S&P 500-ast felölelő cégeknél 25-30 a mutató átlagos értéke.

Éppen ezért számos szakértő van azon az állásponton, hogy jelenleg nincs még egy ennyire perspektivikus piac, mint az orosz, hiszen rövid távon magában hordozza a látványos emelkedés esélyét. Természetesen ehhez az kellene, hogy a mostani konfliktus ne durvuljon tovább. A legnagyobb kockázat per pillanat ugyanis a befektetők szempontjából ez, hiszen egy orosz invázió esetén biztosan szigorú szankciók lépnének életbe. Ezek pedig többféle módon jelenthetnek csapást az orosz tőzsdére: a nyugati lépések járhatnak az orosz gazdaság érezhető visszaesésével, de akár annak a lehetősége is fennáll, hogy a szankciók egyes kibocsátó cégeket érintenek, legyen szó a nyugati piacokról való kitiltásukról vagy egyes eszközeik lefoglalásáról, külföldi számláik befagyasztásáról. Arról nem is beszélve, hogy sok befektető számára az is elég erős visszatartó erő, hogy Oroszországot esetleg kizárják a nemzetközi pénzügyi vérkeringésből – ahogy azt fent részleteztük – és emiatt ők sem tudnak a pénzükhöz jutni.

Összességében úgy tűnik, hogy Moszkva számára a legoptimálisabb helyzet a mostani feszült helyzet fenntartása. Hiszen részben a kölcsönös fenyegetéseknek, a kardcsörtetésnek köszönhetően komoly „extraprofitot” hoznak a magas nyersanyagárak. Ennek hatására egyébként az orosz költségvetés és az adóssághelyzet is látványosan javult, jelenleg az ország devizatartaléka magasabb a külső adósságnál. Utóbbi pedig akár arra is lehetőséget ad, hogy az oroszok beavatkozzanak a rubel védelmében, így egyes vélemények szerint aligha fog megismétlődni az orosz fizetőeszköz 2014-eshez hasonló összeomlása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG