5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ukrajnában a pilóta nélküli fegyverrendszerek egyre fontosabbá válnak a háborúban. Közben elképesztő tudású drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete

A robotika és a mesterséges intelligencia (AI) területének fejlődése az elmúlt években jelentős változásokat hozott az élet számos területén – de az egyik legmeghatározóbb változás a hadviselés területén következik be. A drónok technológiai sajátosságai (elsősorban pilóta nélküliségük) csökkentik a direkt fizikai veszélyt a támadó szempontjából, valamint csökkentik az esetleges sikertelen kimenetelű műveletekből fakadó politikai költségeket.

Az ukrán hadszíntér

Ukrajnában az orosz invázió kezdete óta látható, hogy a pilóta nélküli fegyverrendszerek egyre fontosabbá válnak a háborúban. Mindkét fél ezrével használ drónokat – ellenséges pozíciók felderítésére, bombák ledobására, és egyre gyakrabban kamikaze hadműveletekre.

Minden ország szabadon dönthet arról, hogy mikor és hol repülnek a drónok. Fotó: Depositphotos
Minden ország szabadon dönthet arról, hogy mikor és hol repülnek a drónok. Fotó: Depositphotos

Május 30-án kora reggel legalább nyolc dróncsapás érte Moszkvát, több épületet megrongálva és civileket is megsebesítve. Oroszország a maga részéről hetek óta folytatja dróntámadásait lakóépületek ellen Ukrajnában, civilek halálát okozva. Valóban, keleti szomszédunknál már több, mint egy éve az égboltot borító drónokkeltenek napi szinten nyugtalanságot és okoznak valódi károkat.

Égbe szökő eladások

A drónok globális értékesítése 57 százalákkal nőtt 2021 és 2022 között. A drónvásárlások számának az elmúlt néhány évben tapasztalt exponenciális növekedése miatt kevés kényszer áll a vásárlók előtt, ami az ellenőrizetlen hozzáférés és használat Vadnyugatát hozza létre.

Minden ország szabadon dönthet arról, hogy mikor és hol repülnek a drónok, anélkül, hogy válaszolnia kellene bármely más országnak vagy a drónokat irányító nemzetközi hatóságnak. Ezzel egyidőben kevés a földi útmutatás az ég szabályairól.

Különböző célokra

Minden országnak egyedi érdeke van a drónok használatában.

A török ​​hadsereg rendelkezik egy rendkívül kifinomult drónnal, a Bayraktar TB2-vel, amely képes lézerrel vezérelt bombák szállítására, és elég kicsi ahhoz, hogy egy platós teherautón elférjen. Ezt már értékesítette Ukrajnának és közös gyártást is terveznek Ukrajna területén.

Kína egyre gyakrabban használ kifinomult drónokat titkos megfigyelésre, különösen nemzetközi vizeken a Dél-kínai-tenger vitatott szigeteinek járőrözésére. Bővülő drónprogramja más országokat, például az Egyesült Államokat is arra késztetett, hogy többet fektessenek be a technológiába.

A Kelet-kínai-tenger határkonfliktusai miatt a japán parti őrség tavaly üzembe helyezett egy rendkívül kifinomult, amerikai gyártású drónt, a General Atomics Aeronautical Systems által gyártott „MQ-9B SeaGuardian” típusú drónt. Ez akár 40 órát is képes repülni bármilyen időjárási viszonyok között, ami elegendő a teljes japán kizárólagos gazdasági övezet megfigyelésére.

Dél-Korea egy speciális drónegység beindítását fontolgatja, miután nem tudott reagálni egy nemrégiben történt észak-koreai drónbetörésre. Amikor tavaly decemberben Észak-Korea öt drónt irányított déli szomszédja felé, Dél-Koreának a vadászgépeit kellett bevetnie, hogy figyelmeztető lövéseket adjanak le.

India két éve mutatta be a „Combat Air Teaming System” (CATS) nevű Loyal Wingman rendszerét.  Ez képes lopakodó üzemmódban áthatolni az ellenséges légvédelmi rendszereken és csapást végrehajtani 700 kilométeres mélységben.

Nincsenek szabályok

A felfegyverzett drónokkal rendelkező országok egyénileg navigálnak a saját szabályaik szerint a nemzetközi megállapodás szerinti szabályozás helyett. A nemzetközi jog tiltja a fegyveres erő alkalmazását, kivéve, ha az ENSz Biztonsági Tanácsa engedélyezi a támadást, vagy önvédelem esetén.

Ám a teljes háború megindításától eltekintve a drónokat legálisan be lehet vetni terrorellenes műveletekre, megfigyelésre és egyéb, nem önvédelmi célokra, ami már könnyen elvezethet katonai konfliktushoz. A szakértők 20 éven keresztül próbáltak nemzetközi fegyverkezési megállapodásokat kötni a drónokra – és néhány ország támogatta az ENSZ 2016-os informális megállapodását, amely azt javasolja az országoknak, hogy dokumentálják a pilóta nélküli légi járművek importját és exportját.

De ezek az erőfeszítések soha nem fejlődtek komoly, átfogó szabványokká és törvényekké, amelyek lépést tartottak volna a technológia forradalmi változásával. Ennek több oka is van. Egyrészt a nemzeti szuverenitásuk védelme érdekében a kormányok nem akarnak drónadatokat kiadni. Másrészt el akarják kerülni technológiájuk lekoppintását, és meg akarják tartani piaci részesedésüket a drónkereskedelemben.

Az árnyoldalak

A Pentagonhoz köthető RAND Corporation nevű agytröszt friss jelentésébenmindenesetre figyelmeztet az árnyoldalakra. A RAND szerint az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a statégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor pattanásig feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Különösen igaz ez Washington és Peking viszonylatára, ahol ezen a területen már kimondott fegyverkezési verseny alakult ki.  

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez a válasz a kemény ukrán csapásokra - Problémák az orosz elit alakulnál?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 08:25
Az ukrán hadsereg a Krímen lévő orosz katonai bázisok elleni sikeres csapásai ellenére nem készül a félsziget megtámadására. A fő cél a Fekete-tenger nyugati medencéje feletti ellenőrzés megszerzése. 
Makro / Külgazdaság “Néha elkapják a karomat az utcán” – sokkoló eredményeket hozott egy brit tinédzserfelmérés
Wéber Balázs | 2023. szeptember 24. 05:54
A brit tinédzserlányok csaknem fele nem érzi magát biztonságban az utcán, több mint negyedüket pedig már zaklatták szexuálisan, derül ki egy friss brit felmérésből. Félelemről számolt be a tizenéves fiúk negyede is. A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, a késes támadások magas száma.
Makro / Külgazdaság Sokan aggódnak a bimbódzó orosz és észak-koreai barátság miatt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 17:46
A Norvégiában menedékjogot kért volt Wagner parancsnok állítólag vissza akart térni Oroszországba, Navalnij Vilniusba tett át alapítványa központját. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Új emberi fajt fedeztek fel?
Kormos Olga | 2023. szeptember 23. 17:13
Rejtély övezi azt a 300 ezer éves kövületet, amelyet Kelet-Kínában fedeztek fel. Az áll nélküli állcsont, amely modern és archaikus vonásokat is mutat, az emberi családfa új ágát képviselheti.
Makro / Külgazdaság Vajon milyen titkokról tárgyalt Zelenszkij és a szudáni vezető?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 16:18
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy rögtönzött találkozót tartott a Szudáni Szuverén Tanács vezetőjével, Abdel Fattah al-Burhannal az ír Shannon repülőtéren, ahol megvitatták az Oroszország által finanszírozott fegyveres csoportokat.
Makro / Külgazdaság Méregbe gurult Salvini a Berlinből érkező migránstámogatásra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 14:34
Az olasz belpolitikába való súlyos beavatkozásként értékelte a Matteo Salvini vezette Liga jobboldali párt szombaton a bejelentést, miszerint az olaszországi partokra migránsokat szállító SOS Humanity civilszervezet tevékenységét a berlini kormány támogatja.
Makro / Külgazdaság "Kisfiú egy nagy játékban": letartóztatták Norvégiában a volt Wagner-főnököt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 13:02
A norvég rendőrség letartóztatta a Wagner zsoldoscsoport volt parancsnokát, akit azzal gyanúsítanak, hogy megpróbált illegálisan visszatérni Oroszországba, miután az év elején menedékjogot kért Norvégiában.
Makro / Külgazdaság Akár tíz év börtön is várhat Marine Le Pen-re
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 12:35
A párizsi ügyészség azt javasolja, hogy Marine Le Pent, valamint pártjának huszonhárom tagját idézzék bíróság elé az uniós forrásokkal való visszaélési ügyben. A Nemzeti Tömörülés tagadja a vádakat.
Makro / Külgazdaság Olaszország tényleg visszatér az atomenergia-termeléshez
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 11:21
Olaszország hét hónapon belül ütemtervet kíván előterjeszteni az atomenergia használatához való esetleges visszatérésről a lehetséges források és a szükséges intézkedések felsorolásával, valamint az egyéb kapcsolódó beruházásokra vonatkozó ajánlásokkal és az időkeret lefektetésével - jelentette be szombaton az olasz kormány.
Makro / Külgazdaság Az Európai Unió nem akarja leválasztani magát Kínáról
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 09:21
Csak stratégiai függőségét kívánja enyhíteni kiegyensúlyozottabb kereskedelmi kapcsolatok kiépítésével - mondta Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa szombaton a sanghaji Bund Summit éves konferenciáján tartott beszédében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG