<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ésszerű óvatosságnak tartja a büdzsé tételeinek zárolását Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács elnöke szerint vizsgálandó, miért nem tud csökkenni az államadósság, a devizahiteles kérdésben pedig a megoldás jövőre gyakorolt hatásainak bizonytalanságára hívja fel a figyelmet.

Az újonnan bejelentett zárolás is azt bizonyítja, hogy a kormány a figyelmeztetéseket komolyan veszi, és határozott abban, hogy a hiányt 3 százalék alatt tartsa - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács elnöke emlékeztetett: a 2,9 százalékos terv nagyon közel van a határértékhez, és a Költségvetési Tanács is jelezte, hogy itt nem árt az óvatosság. Arra a kérdésre, hogy csökkent-e az ország sérülékenysége, megjegyezte, ma már a pozitív kockázatok vannak többségben: nem romlik az európai környezet, van mozgástér és elkötelezettség a problémák megoldására.

Mi a fő ellenség?

A hiány 3 százalék alatt tartása ma megvalósítható; a jelen, kiegyensúlyozottabb körülmények között ez elsősorban elkötelezettség kérdése - mondja Kovács Árpád. Az Európai Bizottság szerint nem is a hiány, hanem az államadósság ad okot aggodalomra - az unióban érvényes, legalább egyszázalékos ütemű államadósság-csökkenést előíró szabályt 2017-től kell Magyarországnak is érvényesítenie, ekkortól ugyanis már nem csak a hiány mértéke számít a túlzottdeficit-eljárásban. Jelenleg úgy néz ki, hogy csak nagyon mérsékelt csökkentés lehetséges az elkövetkező években – de ez, ha kockázatokkal is, de elegendő lehet a cél teljesítéséhez.

Van amikor elmegy...

Nem mindegy, hogy milyen tényezők növelik az államadósságot, ennek a szempontnak a vizsgálatát a kritikusok szívesen elhagyják. Más a helyzet akkor, ha azért emelkedik a mutató, mert a gazdasági teljesítmény elmarad a várttól, és hitelt vesz fel az ország a költségvetési lyukak betömésére. És megint más a helyzet akkor, ha a kölcsönre azért van szükség, hogy értéket vásároljunk és teremtsünk; ez utóbbi elsősorban az energiacégekre és szolgáltatókra vonatkozik. Ha az eladósodás új lehetőségek teremtését szolgálja, Kovács nincs ellene. A mostani számítás szerint stagnálás, egytized százalékos mérséklődés várható 2013 végéhez képest.

Devizahiteles történet: a későbbi hatás a kérdés

A devizahiteles intézkedések kapcsán a Költségvetési Tanács elnöke azt mondja, hogy a rendelkezésre álló információk szerint a magyar bankrendszer ki fogja tudni fizetni a rájuk kiszabott terhet. Az idei költségvetésre a lépéseknek elég kicsi hatásuk lehet. Távlatilag természetesen lehetnek a gazdasági növekedéssel, a magánberuházások finanszírozásával és az adóval összefüggő következményei az intézkedéseknek. De a mai kockázatok között inkább az európai uniós pénzeknek a lehívását, az úgynevezett felülről nyitott előirányzatok túl-, és néhány adónem alulteljesülését említené meg, de az is egy nagy kérdés, hogy megmarad-e a pénzbőség a piacokon - az orosz-ukrán krízisnek is lehet hatása a pénzügyi folyamatokra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 116 milliárd eurónyi kárt okoztak 60 év alatt az invazív fajok Európában
MTI | 2021. július 30. 11:56
A patkány sem őshonos faj, a példányai 5,5 milliárd euró kárt okoztak az elmúlt hat évtizedben.
Makro / Külgazdaság A kormány elintézte: októberig bulizhat az ország 
Privátbankár.hu | 2021. július 30. 10:41
Több milliárd forintból koncertsorozatot hirdetettek. A rendezvények augusztól októberig tartanak. 
Makro / Külgazdaság Továbbra is lendületesen nőnek a bérek idehaza
MTI | 2021. július 30. 10:17
Májusban 8,2 százalékkal nőttek a keresetek az egy évvel korábbihoz képest. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 431 600 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 287 000 forint volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Csendben kúszik felfelé az új fertőzöttek száma, ismét van áldozata a koronavírusnak
Privátbankár.hu | 2021. július 30. 09:49
Második hete emelkedik lassú tempóban az új koronavírus-fertőzöttek száma - az elhunytak száma viszont szerencsére nem követi ezt a trendet. Az oltottak száma hetek óta ugyanabban a - meglehetősen lassú - tempóban emelkedik.
Makro / Külgazdaság 68 millió euró volt a májusi külkereskedelmi többlet
MTI | 2021. július 30. 09:25
19 millióval kevesebb, mint az egy évvel korábbi.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos