3p
Ésszerű óvatosságnak tartja a büdzsé tételeinek zárolását Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács elnöke szerint vizsgálandó, miért nem tud csökkenni az államadósság, a devizahiteles kérdésben pedig a megoldás jövőre gyakorolt hatásainak bizonytalanságára hívja fel a figyelmet.

Az újonnan bejelentett zárolás is azt bizonyítja, hogy a kormány a figyelmeztetéseket komolyan veszi, és határozott abban, hogy a hiányt 3 százalék alatt tartsa - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács elnöke emlékeztetett: a 2,9 százalékos terv nagyon közel van a határértékhez, és a Költségvetési Tanács is jelezte, hogy itt nem árt az óvatosság. Arra a kérdésre, hogy csökkent-e az ország sérülékenysége, megjegyezte, ma már a pozitív kockázatok vannak többségben: nem romlik az európai környezet, van mozgástér és elkötelezettség a problémák megoldására.

Mi a fő ellenség?

A hiány 3 százalék alatt tartása ma megvalósítható; a jelen, kiegyensúlyozottabb körülmények között ez elsősorban elkötelezettség kérdése - mondja Kovács Árpád. Az Európai Bizottság szerint nem is a hiány, hanem az államadósság ad okot aggodalomra - az unióban érvényes, legalább egyszázalékos ütemű államadósság-csökkenést előíró szabályt 2017-től kell Magyarországnak is érvényesítenie, ekkortól ugyanis már nem csak a hiány mértéke számít a túlzottdeficit-eljárásban. Jelenleg úgy néz ki, hogy csak nagyon mérsékelt csökkentés lehetséges az elkövetkező években – de ez, ha kockázatokkal is, de elegendő lehet a cél teljesítéséhez.

Van amikor elmegy...

Nem mindegy, hogy milyen tényezők növelik az államadósságot, ennek a szempontnak a vizsgálatát a kritikusok szívesen elhagyják. Más a helyzet akkor, ha azért emelkedik a mutató, mert a gazdasági teljesítmény elmarad a várttól, és hitelt vesz fel az ország a költségvetési lyukak betömésére. És megint más a helyzet akkor, ha a kölcsönre azért van szükség, hogy értéket vásároljunk és teremtsünk; ez utóbbi elsősorban az energiacégekre és szolgáltatókra vonatkozik. Ha az eladósodás új lehetőségek teremtését szolgálja, Kovács nincs ellene. A mostani számítás szerint stagnálás, egytized százalékos mérséklődés várható 2013 végéhez képest.

Devizahiteles történet: a későbbi hatás a kérdés

A devizahiteles intézkedések kapcsán a Költségvetési Tanács elnöke azt mondja, hogy a rendelkezésre álló információk szerint a magyar bankrendszer ki fogja tudni fizetni a rájuk kiszabott terhet. Az idei költségvetésre a lépéseknek elég kicsi hatásuk lehet. Távlatilag természetesen lehetnek a gazdasági növekedéssel, a magánberuházások finanszírozásával és az adóval összefüggő következményei az intézkedéseknek. De a mai kockázatok között inkább az európai uniós pénzeknek a lehívását, az úgynevezett felülről nyitott előirányzatok túl-, és néhány adónem alulteljesülését említené meg, de az is egy nagy kérdés, hogy megmarad-e a pénzbőség a piacokon - az orosz-ukrán krízisnek is lehet hatása a pénzügyi folyamatokra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Diadalmenet vagy csúfos bukás vár Magyar Péterre júniusban? Szavazzon Ön is!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 09:12
Most már biztos, hogy megméretteti magát Magyar Péter régi-új pártja az EP-választáson. De vajon hogy fog teljesíteni. Ön is véleményt nyilváníthat!
Makro / Külgazdaság A feldolgozóipari termelés februárban már növekedett
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:32
2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett. 
Makro / Külgazdaság Hogyan indulhat Magyarország következő 20 éve az EU-ban? Erről is kérdezzük Medgyessy Pétert a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 10:54
Ezt is megkérdezzük hazánk 2002 májusa és 2004 szeptembere között regnált miniszterelnökétől a Klasszis Média Lapcsoport következő, április 22-én, kivételesen hétfőn délután sorra kerülő online adásában. Vendégünkkel azonban nemcsak vissza-, hanem előre is tekintünk, átbeszéljük, mi várható a június 9-én sorra kerülő európai parlamenti és önkormányzati választásokon, valamint a július 1-jétől esedékes EU-s elnökségünktől. S mivel Medgyessy Péternek nemcsak kormányfői tisztségében volt közvetlen rálátása a gazdaságra, hanem közgazdász végzettsége okán is – kétszer is volt pénzügyminiszter, továbbá bankelnök – természetesen az infláció, a gazdasági növekedés, az államadósság és az európai uniós források is terítékre kerülnek. Meg természetesen azok a kérdések, amelyekre olvasóink kíváncsiak.
Makro / Külgazdaság Infláció: drága a cukor, de olcsó a tojás
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 08:30
2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, a telefon- és internetszolgáltatás 10,8 százalékkal drágult - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Joe Biden is elborzadt: rossz hír jött Amerikából
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:18
Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben gyorsult az infláció márciusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG