3p

Hollandia nem szállíthat többé alkatrészeket az izraeli hadsereg F-35-ös vadászgépeinek.

Erről egy holland bíróság döntött, adta hírül a The Guardian a Reutersre hivatkozva. A bíróság arra utasította a holland kormányt, hogy hét napon belül minden F35-ösbe való alkatrész exportját állítsa le.

„Kétségbe vonhatatlanul egyértelmű kockázata van annak, hogy az exportált alkatrészeket a nemzetközi emberi jogok súlyos megsértésére használják fel” – indokolta a bíróság az ítéletét.

A holland kormány jelezte, hogy nem fogadja le és megtámadja az ítéletet.

A rafahi menekülttábor a Gázai övezet déli részén egy izraeli légicsapás után 2024. február 12-én. Fotó: EPA/HAITHAM IMAD
A rafahi menekülttábor a Gázai övezet déli részén egy izraeli légicsapás után 2024. február 12-én. Fotó: EPA/HAITHAM IMAD

Az amerikai tulajdonban lévő alkatrészeket egy hollandiai áruházban tárolják, ahonnan számos országba – köztük Izraelbe – szállítják őket tovább az exportegyezményeknek megfelelően. Az ügyet a bíróság elő vivő emberi jogi csoportok szerint Hollandia ezzel „hozzájárul az emberi jogok súlyos megsértéséhez” a gázai háborúban.

Mindezzel párhuzamosan Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője hétfőn burkoltan azt üzente az Egyesült Államoknak, Izrael első számú szövetségesének, hogy a civil áldozatok óriási száma miatt érdemes lenne újragondolnia az országnak nyújtott katonai támogatást.

Megjegyezte azt is, hogy ezen a nemzetközi közösség is elgondolkodhatna.

Izraelt Dél-Afrika már beperelte a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) népirtás vádjával. Az ICJ előzetes ítéletében arra szólította fel a zsidó államot, hogy tegyen meg mindent a népirtás megelőzése, a gázai humanitárius helyzet javítása, valamint a népirtásra felbujtás megelőzése és büntetése érdekében. Tűzszünetre ugyanakkor nem hívott fel. Végleges döntés csak néhány év múlva várható.         

A holland bíróság ítéletének aktualitást ad az is, hogy az izraeli hadsereg szárazföldi offenzívára készül Rafah városa és a palesztin Hamász ottani egységei ellen.

Az izraeli kormány hétfőn felszólította az ENSZ segélyszervezeteit, hogy segítsenek a civilek evakuálásában. Szakértők szerint ugyanakkor ez lehetetlen, hiszen a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határnál lévő Rafahban mintegy 1,5 millió menekült zsúfolódott össze, akik innen már nem tudnak hova menni. Eközben nyugati országok is egymás után fejezik ki ellenkezésüket a támadással szemben a civil lakosság megkímélése érdekében.

Gázai közlések szerint a legutóbbi izraeli légicsapásokban minimum 67-en vesztették életüket Rafahban, így az izraeli hadművelet gázai áldozatainak a száma 28 340-re nőtt. Mintegy kétharmaduk nő és gyerek. A Hamász tavaly október 7-i terrortámadásaiban mintegy 1200-an haltak meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG