3p

Hollandia nem szállíthat többé alkatrészeket az izraeli hadsereg F-35-ös vadászgépeinek.

Erről egy holland bíróság döntött, adta hírül a The Guardian a Reutersre hivatkozva. A bíróság arra utasította a holland kormányt, hogy hét napon belül minden F35-ösbe való alkatrész exportját állítsa le.

„Kétségbe vonhatatlanul egyértelmű kockázata van annak, hogy az exportált alkatrészeket a nemzetközi emberi jogok súlyos megsértésére használják fel” – indokolta a bíróság az ítéletét.

A holland kormány jelezte, hogy nem fogadja le és megtámadja az ítéletet.

A rafahi menekülttábor a Gázai övezet déli részén egy izraeli légicsapás után 2024. február 12-én. Fotó: EPA/HAITHAM IMAD
A rafahi menekülttábor a Gázai övezet déli részén egy izraeli légicsapás után 2024. február 12-én. Fotó: EPA/HAITHAM IMAD

Az amerikai tulajdonban lévő alkatrészeket egy hollandiai áruházban tárolják, ahonnan számos országba – köztük Izraelbe – szállítják őket tovább az exportegyezményeknek megfelelően. Az ügyet a bíróság elő vivő emberi jogi csoportok szerint Hollandia ezzel „hozzájárul az emberi jogok súlyos megsértéséhez” a gázai háborúban.

Mindezzel párhuzamosan Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője hétfőn burkoltan azt üzente az Egyesült Államoknak, Izrael első számú szövetségesének, hogy a civil áldozatok óriási száma miatt érdemes lenne újragondolnia az országnak nyújtott katonai támogatást.

Megjegyezte azt is, hogy ezen a nemzetközi közösség is elgondolkodhatna.

Izraelt Dél-Afrika már beperelte a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) népirtás vádjával. Az ICJ előzetes ítéletében arra szólította fel a zsidó államot, hogy tegyen meg mindent a népirtás megelőzése, a gázai humanitárius helyzet javítása, valamint a népirtásra felbujtás megelőzése és büntetése érdekében. Tűzszünetre ugyanakkor nem hívott fel. Végleges döntés csak néhány év múlva várható.         

A holland bíróság ítéletének aktualitást ad az is, hogy az izraeli hadsereg szárazföldi offenzívára készül Rafah városa és a palesztin Hamász ottani egységei ellen.

Az izraeli kormány hétfőn felszólította az ENSZ segélyszervezeteit, hogy segítsenek a civilek evakuálásában. Szakértők szerint ugyanakkor ez lehetetlen, hiszen a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határnál lévő Rafahban mintegy 1,5 millió menekült zsúfolódott össze, akik innen már nem tudnak hova menni. Eközben nyugati országok is egymás után fejezik ki ellenkezésüket a támadással szemben a civil lakosság megkímélése érdekében.

Gázai közlések szerint a legutóbbi izraeli légicsapásokban minimum 67-en vesztették életüket Rafahban, így az izraeli hadművelet gázai áldozatainak a száma 28 340-re nőtt. Mintegy kétharmaduk nő és gyerek. A Hamász tavaly október 7-i terrortámadásaiban mintegy 1200-an haltak meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Emmanuel Macron: "Minden egyes szavam megfontolt és átgondolt"
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 16:52
Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön kijelentette, hogy az ukrajnai háborúban javasolt nyugati részvétellel kapcsolatos "minden egyes szava kimért, átgondolt és megfontolt" volt.
Makro / Külgazdaság Megfenyegették Navalnij halottszállítóit
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:53
Az Európai Parlament csütörtökön kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tehet mind bűnügyileg, mint politikailag Alekszej Navalnij ellenzéki vezető haláláról, amiért felelősségre kell vonni. Holnap temetik Navalnijt.
Makro / Külgazdaság 137 milliárd euró uniós forrás érkezik Lengyelországnak
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:29
Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is jóváhagyta korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak.
Makro / Külgazdaság Lengyelország saját szankciót vethet be Oroszország ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:02
Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését - jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Egyiptom és Jordánia közleményt adott ki Izrael ma reggeli pusztító incidense után
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 14:45
Egyiptom és Jordánia elítéli a segélykérő palesztinok „szégyenletes bűntényének” és „brutális célba vételének” minősített eseményeket.
Makro / Külgazdaság Sri Lanka döntött az orosz és ukrán bevándorlókról
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 13:40
Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek.
Makro / Külgazdaság Izraeli–palesztin konfliktus: felelősségre vonást sürget az ENSZ-főbiztos
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 12:58
A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék valakinek nagyon a tyúkszemére léptek
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 10:27
A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.
Makro / Külgazdaság Varsó kiutat mutat az elszigetelődött Budapest számára
Káncz Csaba | 2024. február 29. 09:31
A Varsóval kapcsolatos EU-s döntés fontos figyelmeztetés a blokk más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tragikusak a demográfiai adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 09:06
2024 januárjában több mint 5 ezer fővel csökkent hazánk népessége a Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint. A halálozások száma 1,1 százalékkal, a születéseké viszont 12 százalékkal esett vissza egy év alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG