BUX
36 489.42
+1.55%
+558.00
OTP
11 210.00
+4.18%
+450.00
MOL
1 859.00
+0.05%
+1.00
RICHTER
6 820.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
2020. január 16. 09:49

A fiatal, tanult csoportok nagyarányú elvándorlása az uralkodó rezsimeknek esélyt kínál arra, hogy a hátramaradottakból egy újfajta népet gyúrjon ki. Oroszországban 10 éves csúcsra ugrott az országot elhagyni szándékozók száma, az ország népessége 2100-ra megfeleződhet. Káncz Csaba jegyzete.

Visszhangtalan maradt a magyar sajtóban egy minapi bécsi kerekasztal beszélgetés. A téma Közép- és Kelet-Európa rohamos népességvesztése volt, amely a kutatók szerint a demokráciát is veszélyezteti a térségben. Egy kutató a helyzetet már a kommunista NDK 1961 előtti állapotához hasonlította, amikor a tömeges elvándorlásra válaszul Kelet-Berlinnek falat kellett felhúznia.

Kihaló térségek, politikai esélyek

Ivan Krasztev bolgár kutató szerint a fiatal, tanult csoportok nagyarányú elvándorlása az uralkodó rezsimeknek esélyt kínál arra, hogy a hátramaradottakból egy újfajta népet gyúrjon ki. A rezsim ellenségeit már nem kell Szibériába küldeni, elég, ha kinyitják a határokat előttük – hangsúlyozta a Bécsben élő kutató.

Az eseményen Tim Judah, a The Economist újságírója a Világbank előrejelzéseire hivatkozva megdöbbentő statisztikai adatokat közölt. Ezek szerint Bulgáriának 2050-re 39 százalékkal kisebb lesz a lakossága, mint az 1989-es rendszerváltáskor. Bosznia-Hercegovina esetében ez a mutató 29 százalék, Szerbiában 24 százalék, Horvátországban 22 százalék, hazánkban 20 százalék, Albániában 18 százalék, Lengyelországban pedig 14 százalék. Kisebb, csupán 2-6 százalék közötti esés várható Görögország, Csehország, Észak-Macedónia, Montenegró és Szlovákia esetében.

Judah és több más kutató is párhuzamot vont a jelenlegi helyzet, valamint a 19. század folyamatai között. Akkor a falvakból vándoroltak a nagyobb városokba az emberek, most pedig a szegényebb Keletről a tehetősebb Nyugat felé. Óriási különbség azonban, hogy míg a 19. században a falvakban a magas népszaporulat még akkor kiegyenlítette a veszteséget, napjainkban Kelet-Európa egyes vidékei rohamosan néptelenednek el.

Akut munkaerőhiány

Kováts András, a Menedék Egyesület igazgatója arról számolt be, hogy a Visegrádi Négyek országaiból felgyorsult a kiáramlás az ezredforduló óta. Csupán Lengyelországot 4.4 millió polgára hagyta el, a teljes lakosság 11.7 százaléka. Őket követik a csehek (8.5 százalék), Magyarország (6.5 százalék) és Szlovákia (6.3 százalék).

Alida Vracic bosnyák szakértő szerint hazája eredeti népességének a fele már külföldön él és dolgozik. Vracic szerint a politikai kliensrendszer is hozzájárul a rohamos elvándorláshoz, ahogyan az ökológiai katasztrófa is. Szarajevó levegője például jóval szennyezettebb, mint Pekingé.

Arról szintén a napokban érkezett hír, hogy Bulgária az akut munkaerőhiány miatt kiterjeszti a rekrutálásra kijelölt országok körét. Az eddigi körben Moldova, Örményország, Grúzia, Belarusz és Ukrajna szerepelt – ez most kibővült Tadzsikisztánnal, Üzbegisztánnal, Kirgizisztánnal és Mongóliával.

Kilátástalan fiatalok

Hazánk esetében egy 2016-os felmérés szerint az érettségizettek 16, a diplomásoknak pedig 21 százaléka tervezi, hogy külföldre megy hosszabb-rövidebb időre. A tanulók körében ennél is sokkal súlyosabb a helyzet: 67 százalékuk menne el az országból.  „Az oktatási rendszer átalakítása szerepet játszhat a kivándorlási szándékban” – mondta el akkor Sik Endre, a Tárki vezető kutatója.

Oroszországban a friss kutatások szerint 10 éves csúcsra ugrott az országot elhagyni szándékozók száma. A 18 és 24 év közötti korosztály 53 százaléka (!), míg a 25-39 év közötti korosztály 30 százaléka szeretne hátat fordítani Oroszországnak. A teljes népesség 21 százaléka fejezte ki vágyát arra, hogy elhagyja hazáját.

A megnevezett okok között vezet a gyerekek jövőjéért érzett aggodalom, a gazdaság állapota, az orosz politikai helyzet és a külföldön fellelhető jobb egészségügyi ellátás. Az ENSZ előrejelzése szerint a demográfiai folyamatok és a kivándorlás miatt 2100-ra az orosz népesség megfeleződhet, 84 millió főre zuhanva.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyetlen nap alatt 8 ezer új koronavírusost azonosítottak Kaliforniában
MTI | 2020. július 7. 07:03
A legfrissebb adatok szerint a 8516 új fertőzöttel együtt 273 418-ra emelkedett a koronavírusos kaliforniaiak száma.
Makro / Külgazdaság Jó hírt akart közölni a szociális dolgozókkal Kásler Miklós, de a valóság inkább arcpirító
Székely Sarolta | 2020. július 7. 06:07
Az emberi erőforrások minisztere szerint nincs értelme vitázni a szociális dolgozók béréről. Pedig a számok épp az ellenkezőjét támasztják alá: a területen dolgozók fizetése arcpirítóan alacsony.
Makro / Külgazdaság A járvány után nálunk a legrosszabb a levegő Európában
Kormos Olga | 2020. július 6. 18:29
Budapest az egyetlen város Európában, ahol már most meghaladja a nitrogén-dioxid-szint a korlátozások előtti időszakét – erre jutott az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.
Makro / Külgazdaság Orbán és Trump alatt szétesik a magyar és az amerikai diplomácia
Káncz Csaba | 2020. július 6. 17:59
Az amerikai külügy morálja újabb mélypontot ütött a múlt hónapban, amikor Trump kirúgta a minisztérium pénzügyi főellenőrét. Hazánk érdekérvényesítését az euroatlanti térségben mára jelentősen legyengítette a diplomáciai finomság-, a kiszámíthatóság- és a megbízhatóság hiánya. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: százból öt spanyol kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 6. 17:24
Ez mintegy tízszer több a diagnosztizáltak számánál. Madridban minden tizedik ember átesett a fertőzésen.    
Makro / Külgazdaság Mikor zökken az élet az új kerékvágásba?
Privátbankár.hu | 2020. július 6. 15:59
Addig egészen biztosan nem, amíg nem lesz meg a vakcina, addig jóformán mindenki csak találgat. S persze nem kevesen vagyunk, akik abban bíznak, hogy a COVID-19 nemcsak negatív következményekkel jár, hanem hozzájárul ahhoz, hogy mindenki elgondolkodjon arról, a járvány miatti kényszerintézkedésekből mennyit lehet átmenteni a „békeidőkre”, hogy tisztább és élhetőbb legyen a világunk.
Makro / Külgazdaság Ha nem fehér vagy, könnyebben leszel áldozat – új vírusadatok sokkolják az USA-t
Wéber Balázs | 2020. július 6. 14:47
A latin származású és a fekete bőrű amerikaiak háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek koronavírus-fertőzöttek, mint a fehérek, és csaknem dupla akkora az esélyük, hogy a vírus áldozataivá válnak – derül ki egy új statisztikából. Ennek oka az lehet, hogy sok esetben otthonról nem végezhető munkájuk van, sokat használják a tömegközlekedést, zsúfolt lakásokban laknak és több tekintetben az átlagnál rosszabb az egészségi állapotuk.
Makro / Külgazdaság 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma májusban
MTI | 2020. július 6. 10:35
Több élelmiszert vettünk, de jelentősen kevesebbet tankoltunk.
Makro / Külgazdaság Közelíti a 11,5 milliót a koronavírus-fertőzöttek globális száma
MTI | 2020. július 6. 08:26
Az áldozatok száma több mint 533 ezer, a gyógyultaké meghaladta a 6,1 milliót.
Makro / Külgazdaság Jobbra szavaztak a horvátok
MTI | 2020. július 6. 08:16
Marad a jobboldali kormány Horvátországban a vasárnap megtartott előre hozott parlamenti választásokat követően, de koalíciós tárgyalások kezdődnek.
hírlevél