4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Felmérték, mit vár Nagy-Britanniától a 27 tagállam az Unióból való kilépése után, mégpedig nem együtt, hanem külön-külön. Theresa May brit kormányfőnöknek követelmény-özönnel kell szembenéznie, persze a tárgyalások során nem a 27 tagállammal, hanem azok összehangolt véleményével fog szembekerülni.

A felméréseket a Bloomberg szervezte, és azok minisztériumi válaszokon és kormányhivatalnokok nyilatkozatain alapulnak. Ezekből kiderül, kinek mi a fontos, és hogy várhatólag a 27 ország összehangolt álláspontjában mik lehetnek azok a döntő feltételek, melyekből a brit kormányfő nehezen érhet el engedményeket.

Munkaerő áramlás

Sok van a nemzetállami követelmények között, melyek teljesen ellentétesek a brit szándékkal, kezdve a halászattól, Gibraltár szuverenitásán át a munkaerő szabad áramlásáig. A legkényesebb kérdés az utóbbi: a legtöbb ország ragaszkodik hozzá, élen Németországgal, Portugáliával és Csehországgal, csak ennek fejében fogadnák el Nagy-Britannia hozzáférését az áruk és szolgáltatások egységes piacához.

Van ugyanakkor 3 tagállam, amelyik nem erőlteti a dolgot: Dánia, Ausztria és Bulgária. Franciaország viszont olyannyira ragaszkodik ehhez a feltételhez, hogy követeléseivel még jóval túl is megy a többieken. A munkaerő áramlás korlátozása esetén a franciák megvonnák a brit pénzügyi szektortól a jogot, hogy a mostani módon, teljesen szabadon nyújthasson szolgáltatásokat az EU-ban.

Brit befizetés

A következő kérdés a szigetország hozzájárulása az EU költségvetéséhez. Ezt különösen a kelet-európai országok és Görögország, vagyis a haszonélvezők követelik, érthető módon. A kilépéspártiak ugyanakkor azzal kampányoltak, hogy Britanniának megmarad majd heti 350 millió fontja, amit most befizet a közös kasszába, igaz, hogy ebből az ígéretből gyorsan kihátráltak.

Az egymás országaiban élők jogai

Általános kérdés a már most is az Egyesült Királyságban élő EU polgárok jogai, vagyis további maradásuk lehetősége, ezt mindenki követeli. Valószínűleg ezzel lesz a legkevesebb gond, hisz cserébe csak annyit kérnek a britek, hogy az EU-ban élő polgáraik jogai ugyanígy csorbítatlanok maradjanak, és ezzel nagyjából egyet is ért mindenki.

Csak egy-két elvakult kilépéspárti szavazó hitte azt, hogy ha nyer a szavazáson, akkor másnap csomagol a lengyel szomszéd. A lengyelek egy része egyébként mindentől függetlenül menni fog, de nem azért, mert elűzik, hanem mert Lengyelországban nagy ütemben emelkednek a bérek, emellett a font gyengül, a zloty erősödik, vagyis a piac megoldja a kérdést.

Egyedi kérdések

Ezeken kívül vannak egyedibb, inkább egy-egy országra jellemző követelések. Írország teljesen jogosan azt akarja, hogy nyitott maradjon a határ közte és elszakított nemzetteste, Észak-Írország között. Spanyolország a Gibraltár feletti közös szuverenitást szorgalmazza, ugyanakkor a brit kilépés következtében esetleg megvalósuló skót függetlenség miatt félti Katalóniát. Ugyanez az aggodalom a belgáknál is, ahol a vallonok (franciák) nyugtalankodnak, hogy a gazdagabb flamandok (hollandok) kiválnának. Franciaország és Dánia azt szeretné, ha továbbra is halászhatnának a brit vizeken.

Egységes piac, turizmus

Mindazonáltal sok ország nem szeretné, ha Nagy-Britannia kiszorulna az egységes piacról. Írország kereskedelme jelentős részét folytatja a szomszédos szigetországgal, és nem szeretne vámtarifákat, különösen magasakat nem. Németországnak is fontos a brit piac: tavaly 51 milliárd eurós kereskedelmi többletet ért el ott.

Ciprus és Görögország amiatt aggódik, hogy elmaradhatnak a brit turisták, részben a font leértékelődése miatt. Ez azonban indokolatlan aggodalom lehet, miután a britek továbbra is vágyni fognak a napfényre, és más kontinensre utazni sokkal drágább, így ugyanúgy az európai mediterrán országokban fognak nyaralni, legyen egy euró 1,30 vagy 1,10 font, legfeljebb valamivel kevesebbet költenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG