<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai árampiacon 2008 óta nem látott magasságba emelkedtek az árak, miután az idei hideg tél mindenkit váratlanul ért. Régebben gyakran előfordultak ilyen telek, de Európa elszokott ettől az utóbbi 1-2 évtizedben, így az energiaszektort is felkészületlenül érte a zord idő és a nagy kereslet.

Az európai elektromos áram piac régóta jól működik: másnapra lehet rajta adni-venni, attól függően, hol keletkezik hiány, vagy hol van többlet. Az utóbbi években inkább a túlkínálat volt jellemző: a német szélerőművek olyan mennyiséget termeltek, amennyire egyszerűen nem volt igény a kontinensen, vagy ha igen, az távol jelentkezett, és a nagy mennyiségű áram odajuttatása okozott gondot. Ennek megfelelően az árak is alacsonyan, megawattóránként 20-30 euró körül alakultak.

Senki nem várta

A hideg tél lehetőségére már egyre kevésbé gondoltak a résztvevők, miután 5 éve nem volt ilyen, és akkor is csak rövid ideig tartott a zord idő. Az előrejelzések sem mutatták decemberben, hogy sor kerülhetne ilyesmire, így mindenkit váratlanul ért a január elején indult, és múlni nem akaró hideg. A Bloomberg adatai szerint jelenleg is 4-5 fokkal hidegebb az idő a kontinens nyugati felén, mint az elmúlt 10 év átlaga, a kontinens keleti felén talán még nagyobb is volt eddig az eltérés, és a hónap hátralévő része sem kecsegtet sok jóval.

Több tényező

Kétségtelen, hogy az utóbbi 10-20 évben jóval enyhébben a telek, mint korábban, amit a globális felmelegedés hatásának tudtak be a meteorológusok. Igen ám, de ha az átlag emelkedik is, egy-egy szélsőséges év akkor is lehet, anélkül, hogy megzavarná a trendet. Európában csak egy módon tud létrejönni rendkívül hideg téli idő: ha a Szibériában erősen lehűlt levegő a kontinensre tud áramlani. Ez viszonylag ritkán történik meg, mert a kontinensen a nyugatról keletre haladó légtömegek a meghatározóak, de előfordul, hogy magasnyomású folyosó nyílik  Szibéria felől esetenként egészen az Azori-szigeteknél található magas nyomású zónáig, és ezen keresztül áramlik Európa fölé a hideg levegő.

Idén ezt a jelenséget sikerült kifognunk, ráadásul Franciaországban és Svájcban 1959 óta a legszárazabb december volt, így a vízerőművek alig szolgáltatnak áramot. Emellett a francia erőművekben sztrájk is zajlik, az 58-ból 6 atomreaktor pedig karbantartás miatt ki van kapcsolva. A francia elektromos hálózatot működtető cég már novemberben figyelmeztetett, hogy extrém hideg esetén csökkenteni kell a keresletet, végső esetben akár időleges áramszünetek beiktatásával is.

Befagynak a folyók, elszállnak az árak

A német piacon a következő napi áram ára megawattóránként 110 euróra emelkedett, a belga ár 110 euró, ez az árszint utoljára 2008-ban fordult elő, amikor még sokkal kisebb volt a megújulók szerepe. A német helyzetet az is rontja, hogy a Duna-Rajna-Majna csatorna befagyott, így a az energiahordozók hajóval való szállítása akadozik. Ugyanez a probléma más országokban is felmerül, Romániában nem tudnak az olajszállító hajók a Dunán közlekedni.

Ami a földgázt illeti, a piac még kevésbé készült fel a hiány lehetőségére. A piacot évek óta túlkínálat jellemzi: Norvégia és Oroszország rekord mennyiséget exportált, és a kínálatot fokozta a piacon megjelenő cseppfolyósított gáz is. Mindemellett az időjárás-előrejelzések szerint unalmas tél ígérkezett, így a tárolókat sem igyekeztek túlzottan feltölteni. Decemberben aztán már meredek áremelkedés következett, miután a kontinens egyes részein már akkor szokatlanul hideg lett az idő. Törökországban az erőművek gázellátását korlátozni kellett, miután Isztambult beborította a hó, így a fűtési célú gázkereslet megugrott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos