<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Zelenszkij mindig is azt vallotta, hogy az ukrajnai háborúnak a Krím felszabadításával kell véget érnie. Egy hete viszont Medvegyev volt orosz elnök figyelmeztetett, hogy Moszkva „mindenféle fegyvert” bevetne, ha Ukrajna megpróbálná visszafoglalni a stratégiai fontosságú félszigetet. Káncz Csaba jegyzete.

A Krím stratégiai szinten hihetetlenül jelentős a Kreml számára. Ez egy bázis az orosz Fekete-tengeri Flotta számára, és kritikus hozzáférést biztosít a kereskedelemhez olyan kikötőkön keresztül, mint például Szevasztopol. Ami a konfliktus narratíváját illeti, Putyin és szövetségesei ráadásul beleszőtték a Krímet az orosz nemzeti mítoszba, és a nemzet létfontosságú részeként fogalmazták meg. A régió elvesztése súlyosan megalázó és borzasztóan költséges lenne a rezsim számára.

Kijev és a Nyugat szándéka

Éveken keresztül távolinak tűnt a gondolat, hogy Ukrajna visszaszerezze a Krímet. A 2022-es év végén elért kijevi katonai sikerek azonban azóta megváltoztatták ezt a felfogást, és Herszon szeptemberi visszafoglalása ütős távolságba helyezte Ukrajnát.

A nukleáris válaszlépéssel való fenyegetés eddig blöffnek bizonyult, annak ellenére, hogy Ukrajna sorozatosan támadta meg az ottani orosz katonai létesítményeket. Közben nemzetközi támogatást nyert Kijev narratívája, miszerint fel kell szabadítania az Oroszország által 2014 óta megszállt összes területet. A déli irányú tavaszi ukrán offenzíva tényként került megerősítésre azzal a céllal, hogy elvágják a Krímet az orosz támogatástól.

Egyesek, mint például Ben Hodges nyugalmazott tábornok, lazán elutasítják azt a fenyegetést, hogy Putyin valaha is atomfegyvert használna. Hodges februárban azt mondta, hogy ennek az esélye „szinte nem is létezik”, és azt szorgalmazta, hogy a Nyugat hagyja figyelmen kívül Putyin minden figyelmeztetését, és nagy hatótávolságú rakétákkal és támadásokkal lépjen tovább a Krím visszafoglalása érdekében.

Nyikolaj Patrusev, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára viszont hétfőn az egyik legközvetlenebb ellenvetését fejezte ki Hodges elutasító állításaival kapcsolatban. Patrusev leszögezte, hogy Oroszországnak „egyedülálló fegyvere” van, amely képes „megsemmisíteni bármely ellenfelet, főleg az Egyesült Államokat, ha veszély fenyegeti Oroszország létét”.

„Az amerikai politikusok bizonyossága, hogy Oroszország nem tud válaszolni” az Oroszországot érő egzisztenciális fenyegetésre, „rövidlátó és veszélyes ostobaság” – tette hozzá.

Oroszország 2014-es kezdeti megszállása óta folyamatosan militarizálta a területet, újabban pedig megkétszerezte a védelmet minden alkalommal, amikor az ukrán erők közelebb húzódnak. Ennek eredményeként mind a keskeny szárazföldi híd, mind a Szivas-öböl szomszédos partvidékének védelme jelentősen meg lett erősítve. A megmaradt civilek kényszerű evakuálásáról szóló híresztelésekkel együtt kijelenthető, hogy Oroszország arra készül: valami bizony történni fog a térségben.

Miért számít a Krím?

Zelenszkij mindig is azt vallotta, hogy az ukrajnai háborúnak a Krím felszabadításával kell véget érnie. Tavaly nyáron kijelentette:

„Oroszország Európa egyik legveszélyesebb helyévé változtatta félszigetünket, amely mindig is Európa egyik legjobb helye volt és lesz is. Oroszország nagyszabású elnyomást, környezeti problémákat, gazdasági kilátástalanságot és háborút hozott a Krím-félszigetre.”

Ennek megfelelően ez kemény retorikát váltott ki Moszkvából – egy hete éppen Dmitrij Medvegyev volt orosz elnöktől - aki arra figyelmeztetett, hogy Moszkva „mindenféle fegyvert” bevetne, ha Ukrajna megpróbálná visszafoglalni a félszigetet – amit sokan nukleáris fegyverként értelmeznek. De a Krímért folyó csata még messze van. Jelentős előkészítő munkát kell végezni, mielőtt bármilyen közvetlen támadásra sor kerülhet. Mindazonáltal egy korábban lehetetlennek tűnő műveletet most mindkét fél komolyan veszi.

Katonai műveleti részletek

Ha katonai műveletre kerül a sor, a Krím nem lesz egy könnyű harc. Az olyan lehetőségek, mint a kétéltű- vagy légi támadás, túl kockázatosak, tekintve, hogy Oroszországnak még mindig vannak használható haditengerészeti és légvédelmi eszközei.

Érdemes a Krímért? Fotó: Depositphotos
Érdemes a Krímért? Fotó: Depositphotos

Mire Ukrajna megindítja ellentámadását délen, a valóságnak másként kell kinéznie a helyszínen. Oroszország téli-tavaszi offenzívája a Donyeck és Luhanszk megyékben akadozik, és az inváziós erők jelentős veszteségeket szenvedtek el a hónapokon át tartó heves Bahmutban folytatott harcokban. Az orosz katonai morál állítólag közel jár a törésponthoz, mivel a jelentések folyamatos súrlódásokról szólnak a reguláris hadsereg és a Wagner-csoport zsoldosai között.

Az ukrán déli offenzíva első célja az lenne, hogy a félszigetet teljesen elszigeteljék az utánpótlástól. A Kercsi híd - a Krím és Oroszország közötti egyetlen közúti összekötő – a javítás ellenére is sérülékenynek bizonyult, és újbóli bezárása azt jelentené, hogy Oroszországnak tengeri vagy légi úton kell utánpótlást szereznie, ami hosszú ideig fenntarthatatlan. Ha a félszigetet elvágják, az orosz jelenlét a Krímben fenntarthatatlanná válik.

A hírek szerint egy esetleges ukrán támadás előtt készülő erődítmények azt mutatják, hogy Moszkva legalábbis komolyan veszi ezt a kilátást. De nagyon sok múlik azon, hogy Kijev megfelelő mennyiségű kiváló fegyvert kap-e a támadás megindításához.

Washington dilemmája

A Nyugat részéről tény az, hogy a háborús felsülés eredményeképpen Oroszország fegyveres erői jelentősen leépültek, gazdasága súlyos megrázkódtatást szenvedett el, és sok évre – esetleg évtizedekre – lesz szüksége ahhoz, hogy teljesen visszaálljon a 2022 előtti szintre. Ha Oroszország meggyengítése volt a stratégiai cél, akkor ez már megvalósult.

Nagy kérdés, hogy érdemes-e élesben tesztelni Moszkva nukleáris vörös vonalát a Krímmel kapcsolatban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Makro / Külgazdaság Itt a török elnökválasztás eredménye
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 18:45
A választás második fordulójában 85,41 százalékos volt a részvétel, a voksok 91,55 százalékát pedig már össze is számolták magyar idő szerint este fél 7-ig.
Makro / Külgazdaság A londoni orosz követ feltételeket szabna a békekötéshez
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 17:38
Ilyen volt az orosz–ukrán háború pünkösdvasárnapi napja.
Makro / Külgazdaság Ezt üzente Ferenc pápa pünkösd ünnepén
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 16:33
A katolikus egyházfő a megosztottság ellen emelte fel szavát pünkösdi szentbeszédében.
Makro / Külgazdaság Szomorú rekordhoz közelít a Mount Everesten elhunyt hegymászók száma
Wéber Balázs | 2023. május 28. 15:52
Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  
Makro / Külgazdaság Nem Magyarország: érdemi tárgyalások a pedagógusok és a kormányzat között
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 14:56
Romániában május végén és június elején is folytatódni fog az oktatásban dolgozók sztrájkja annak ellenére, hogy a Ciucă-kabinet érdemi béremelési javaslattal állt elő.
Makro / Külgazdaság Szomália demokratizálódik?
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 13:17
Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.
Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG