4p
A török elnök a horribilis események visszafogott politikai tálalásával a Közel-Kelet geopolitikai erőterében a Nyugat számára elfogadhatóbb partner képét mutatja - a regionális ellenfél Szaúd-Arábia kárára. A törökök Kuvaitban, Ománban és Jordániában is visszaszorítják a szaúdi befolyást.
Forrás: Fidelity

A világon kevés országnak van olyan kedvező geopolitikai pozíciója, mint Törökországnak. Ellenőrzi a mozgását Oroszország egyetlen meleg tengeri kikötőjének a Fekete-tengeren, miközben rálátással és komoly befolyással bír a Balkánra, a Kaukázusra és a Közel-Keletre. Erdogan elnöknek azonban az utóbbi években nem igazán sikerült ezen páratlan előnyöket kihasználnia, elég, ha csak a szíriai esetlenkedéseire utalunk.

Az új, profi Erdogan

A szaúdi újságíró isztambuli meggyilkolását (az abszolút monarchiát kritizáló Dzsamál Hasogdzsit október elején ölték meg az isztambuli szaúdi főkonzulátuson - a szerk.) azonban eddig nem látott szintű higgadtsággal és politikai profizmussal kezeli. A török elnök az események visszafogott politikai tálalásával a Közel-Kelet geopolitikai erőterében a korábbinál pozitívabb, a Nyugat számára elfogadhatóbb, egyúttal komolyabb partner képét mutatja - a regionális ellenfél Szaúd-Arábia kárára.

Nem véletlen, hogy a törökök éppen mostanra időzítették a terrorizmus gyanújával letartóztatott amerikai lelkipásztor, Andrew Brunson szabadon bocsátását, amitől azt remélik, hogy rendeződik a viszony Washingtonnal. A török hatóságok szintén engedték, hogy a szaúdi főkonzul elmeneküljön az országból.

Káncz Csaba

Bár Erdogan a „meztelen igazság” feltárását ígérte a brutális gyilkosságról, egyelőre csak részletekről számolt be a kormánypárt (AKP) parlamenti frakciója előtt. Ez azt mutatja, hogy Ankara a színfalak mögött akarja még inkább sarokba szorítani Rijádot és kiterjeszteni befolyását a Közel-Keleten. Ennek keretében a törökök nemrégen aláírtak egy katonai együttműködési megállapodást Kuvaittal és Ománnal.

Szintén több mint feltűnő ebben a vonatkozásban, hogy a hétvégén II. Abdullah jordán király bejelentette: nem hosszabbítja meg az 1994-es jordán-izraeli békeszerződés egyik záradékát, amely lehetővé tette két kis mezőgazdasági terület bérbeadását Izraelnek Arava és Naharajim régiókban. Helyi megfigyelők szerint Jordánia elégedetlenül figyeli Rijád és Tel-Aviv bizalmas kapcsolatát, és közelebb akar húzódni Törökországhoz.

Ezen fejlemények tükrében már nem számított meglepetésnek, hogy hétfőn a jordániai központú Királyi Iszlám Stratégiai Tanulmányi Központ Erdogan elnököt nevezte meg a világ legbefolyásosabb muszlim vezetőjének.

Valóban, az elmúlt időszakban az iszlám világon belül talán Erdogan emelte fel a leghangosabban a hangját az ellen, hogy az amerikaiak Jeruzsálembe költöztették az izraeli nagykövetségüket, illetve felszólalt a Mianmarból elűzött muszlim rohingyák védelmében is.

A szaúdiak a saját kárukon tanulnak

A szaúdiak csak a gyilkosság óta eltelt három hét során döbbentek rá arra, hogy a profi megfigyelő-rendszerek és a szociális média korában a tagadás és az ellentámadás csak növeli a problémák súlyát. Mi több, a globalizált üzleti- és információs környezetben egy elszúrt taktikai művelet (ez esetben egy államilag megrendelt gyilkosság) messzemenő negatív stratégiai következményekkel jár az egész országra nézve.

Erdogan tehát a színfalak mögött sorozza meg a szaúdi koronaherceget, de nyilvános politikai reakciói mérsékeltek. A török líra mélyrepülése és a gazdasági növekedés lassulása közepette Ankara nem engedheti meg magának, hogy még a szaúdi pénzt is elveszítse - sőt, nem is csak azt, hiszen Rijádnak óriási befolyása van az Öböl Menti Együttműködési Tanácsra (GCC), így még több forog kockán.

Török becslések szerint a GCC-ből összesen 19 milliárd dollár áramlott Törökországba, ezzel a britek és hollandok után ők a harmadik legnagyobb külföldi befektetők. A tőzsde 5-7 százaléka van a kezükben (ebből szaúdi 2 százalék), az ingatlanpiac jelentős részét uralják, évi 750 ezer turistát küldenek, a termékforgalmuk pedig már két éve is elérte a 16 milliárd dollárt (ezen belül Szaúd-Arábiára 5 milliárd dollár jut).

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG