TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Míg a nemzetközi közösség a harcok befejezésére szólított fel, Törökország és Pakisztán azonnal Azerbajdzsán pártjára állt. Az örmény miniszterelnök vasárnap telefonon tájékoztatta Putyin elnököt a kitört konfliktusról. Káncz Csaba jegyzete.

A török kormányzó párt idén kéthavonta kreált újabb és újabb nemzetközi válságot. A szíriai Idlib tartományban februárban és márciusban, Líbiában áprilisban és májusban, bombázta Irakot júniusban és júliusban, aztán belobbantotta a Kelet-Mediterráneumot augusztusban és szeptemberben. Mindezek részben elterelték a választók figyelmét a hazai gazdasági depresszióról – na jó, csak részben, mivel tegnap az azeri-örmény harcokba azonnal hangosan beleálló Törökország devizája újabb történelmi mélypontra zuhant.

Szír milicisták bevetésen

Ankara egyben az ágrólszakadt szír menekültek közül zsoldosokat soroz be, akiknek többek között török állampolgárságot ígér. Teljesen beleillett a képbe tehát, amikor a mostani azeri-örmény összecsapás előtt pár nappal arról érkeztek hírek, miszerint Ankara szír zsoldosokat dob át Bakuba. Ezek között harcedzett milicisták is vannak, beleértve a Hamza-csoportot és a türkmén kontingenst (Sultan Murat Division). Az örmény külügyminisztérium tegnap már azt állította, hogy török katonai szakértők szolgálnak az azeri csapatok oldalán, amelyek török drónokat és vadászgépeket vetnek be.

Erdogan elnök már az augusztusi örmény-azeri határvillongás kitörésekor azonnal Baku mellé állt, és török F-16-os vadászgépek érkeztek Azerbajdzsánba, hogy részt vegyenek a “Turkish-Azerbaijani Eagle 2020” nevű hadgyakorlaton. A német állami sajtó jelentése szerint több jel is arra mutat, hogy Ankara egy állandó katonai bázist szeretne létrehozni Azerbajdzsánban. A 2010-ben ratifikált török-azeri katonai paktum egyébként közös katonai fellépést követel meg, bármelyik országot érne támadás egy harmadik fél részéről.

Az örmény piros ász

Azerbajdzsán katonai költségvetése tavaly 1,8 milliárd dollárt tett ki, míg Örményországé közel 650 millió dollárt – ami a szegény ország GDP-jének közel 5 százaléka! Ennek ellenére az utóbbi 3 évtizedben az örmények rendre felülkerekedtek katonailag. A szovjet időkben ugyanis Moszkva az örményeket „nyugati” nemzetnek tartotta, akik a szovjet fegyveres erőknél teljes értékű kiképzést kaptak; a Vörös Hadseregnek számos örmény származású tábornoka volt, akik komoly hadászati eredményekkel büszkélkedhettek a második világháborúban.

Azeri katonák az örmény fegyveres erőkkel vívott összecsapás közben Hegyi-Karabahban 2020. szeptember 27-én. (Fotó: MTI/AP/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtóirodája) Azeri katonák az örmény fegyveres erőkkel vívott összecsapás közben Hegyi-Karabahban 2020. szeptember 27-én. (Fotó: MTI/AP/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtóirodája)

Ezzel szemben az azeriek „keletinek” (vagyis ki nem mondottan bár, de megbízhatatlannak) minősültek, ami (többek között) azzal járt együtt, hogy sorozás és bevonulás után főleg munkaszázadoknál, építkezéseknél és más, nem-kombattáns alakulatnál szolgáltak.

De Törökországon kívül milyen külső szereplők játszanak még érdemi szerepet ebben a konfliktusban?

Oroszország

Örményország tagja a Moszkva vezette Kollektív Biztonsági Megállapodás Szervezetének (ODKB), amelyből Azerbajdzsán már 1999-ben kilépett. Erdogan agresszív fellépése Azerbajdzsán mellett az elmúlt hónapokban természetesen nem kerülte el Putyin elnök figyelmét, aki július 31-én váratlanul két, Azerbajdzsánnal határos körzetben (Volgográd és Rosztov) és Örményország területén rendelt el katonai gyakorló műveleteket. A 2010-ben meghosszabbított, az orosz erők örményországi állomásoztatását lehetővé tevő szerződés értelmében 2044-ig biztosított a közvetlen orosz katonai jelenlét a török határ mellett fekvő Gjumriban és Erebuniban.

Az örmény miniszterelnök vasárnap telefonon tájékoztatta Putyin elnököt a kitört konfliktusról. Tegnap a Moszkvába akkreditált örmény nagykövet kijelentette, hogy a harcok még nem eszkalálódtak olyan szintre, hogy Jereván kérje Moszkva katonai segítségét.

Szerbia

Július végén a szerb kereskedelmi miniszter megerősítette, hogy Belgrád gránátvetőket szállított Jerevánnak. Az azeri külügyminisztérium bekérette a szerb nagykövetet az eset kapcsán.

Izrael

Tel-Aviv forradalmasította az utóbbi években az azeri drón-flottát. Kevéssé ismert szélesebb körben, hogy hazánk stratégiai partnere, Azerbajdzsán már most is engedélyezi az izraeli hírszerző ügynökségeknek Irán-elleni műveletek végrehajtását a saját területéről.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mégsem vizsgálódnak Netanjahu ellen a német tengeralattjáró-bizniszben
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 18:49
A gyanú szerint többen is kenőpénzt kaptak egy német hajóépítő cégtől a több milliárd sékeles haditengerészeti közbeszerzésekért.
Makro / Külgazdaság Ki fogja kezelni az idősotthonok lélegeztetőgépeit?
Kormos Olga | 2020. október 21. 17:47
Már több, mint 50 szociális otthonban van jelen a koronavírus, ezért múlt héten Kásler Miklós miniszter azt az utasítást adta ki, hogy a 200 főnél több lakóval működő idősotthonokban kötelező biztosítani a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket. De azért maradt itt pár kérdés, ami válaszra szorul ezügyben.  
Makro / Külgazdaság Csaknem 700 ezer forintba kerül fejenként a rossz budapesti levegő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 17:40
Ennyi pénzt visznek el az erre visszavezethető betegségek és halálesetek.
Makro / Külgazdaság Saját orvosait kérdezi az orvoskamara az új kérdőívben
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 16:35
A Magyar Orvosi Kamara kérdőívet küldött körbe a tagságnak, hogy reális képet kaphasson a valós támogatottságukról. A kérdőív kitöltése őszinteséget kíván, hiszen a jövedelmekre és a hálapénz nagyságára is rákérdez, természetesen anonim módon. De csak így lehet reális képet alkotni az orvostársadalom jelenlegi helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Friss
hírlevél