<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Míg a nemzetközi közösség a harcok befejezésére szólított fel, Törökország és Pakisztán azonnal Azerbajdzsán pártjára állt. Az örmény miniszterelnök vasárnap telefonon tájékoztatta Putyin elnököt a kitört konfliktusról. Káncz Csaba jegyzete.

A török kormányzó párt idén kéthavonta kreált újabb és újabb nemzetközi válságot. A szíriai Idlib tartományban februárban és márciusban, Líbiában áprilisban és májusban, bombázta Irakot júniusban és júliusban, aztán belobbantotta a Kelet-Mediterráneumot augusztusban és szeptemberben. Mindezek részben elterelték a választók figyelmét a hazai gazdasági depresszióról – na jó, csak részben, mivel tegnap az azeri-örmény harcokba azonnal hangosan beleálló Törökország devizája újabb történelmi mélypontra zuhant.

Szír milicisták bevetésen

Ankara egyben az ágrólszakadt szír menekültek közül zsoldosokat soroz be, akiknek többek között török állampolgárságot ígér. Teljesen beleillett a képbe tehát, amikor a mostani azeri-örmény összecsapás előtt pár nappal arról érkeztek hírek, miszerint Ankara szír zsoldosokat dob át Bakuba. Ezek között harcedzett milicisták is vannak, beleértve a Hamza-csoportot és a türkmén kontingenst (Sultan Murat Division). Az örmény külügyminisztérium tegnap már azt állította, hogy török katonai szakértők szolgálnak az azeri csapatok oldalán, amelyek török drónokat és vadászgépeket vetnek be.

Erdogan elnök már az augusztusi örmény-azeri határvillongás kitörésekor azonnal Baku mellé állt, és török F-16-os vadászgépek érkeztek Azerbajdzsánba, hogy részt vegyenek a “Turkish-Azerbaijani Eagle 2020” nevű hadgyakorlaton. A német állami sajtó jelentése szerint több jel is arra mutat, hogy Ankara egy állandó katonai bázist szeretne létrehozni Azerbajdzsánban. A 2010-ben ratifikált török-azeri katonai paktum egyébként közös katonai fellépést követel meg, bármelyik országot érne támadás egy harmadik fél részéről.

Az örmény piros ász

Azerbajdzsán katonai költségvetése tavaly 1,8 milliárd dollárt tett ki, míg Örményországé közel 650 millió dollárt – ami a szegény ország GDP-jének közel 5 százaléka! Ennek ellenére az utóbbi 3 évtizedben az örmények rendre felülkerekedtek katonailag. A szovjet időkben ugyanis Moszkva az örményeket „nyugati” nemzetnek tartotta, akik a szovjet fegyveres erőknél teljes értékű kiképzést kaptak; a Vörös Hadseregnek számos örmény származású tábornoka volt, akik komoly hadászati eredményekkel büszkélkedhettek a második világháborúban.

Azeri katonák az örmény fegyveres erőkkel vívott összecsapás közben Hegyi-Karabahban 2020. szeptember 27-én. (Fotó: MTI/AP/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtóirodája)Azeri katonák az örmény fegyveres erőkkel vívott összecsapás közben Hegyi-Karabahban 2020. szeptember 27-én. (Fotó: MTI/AP/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtóirodája)

Ezzel szemben az azeriek „keletinek” (vagyis ki nem mondottan bár, de megbízhatatlannak) minősültek, ami (többek között) azzal járt együtt, hogy sorozás és bevonulás után főleg munkaszázadoknál, építkezéseknél és más, nem-kombattáns alakulatnál szolgáltak.

De Törökországon kívül milyen külső szereplők játszanak még érdemi szerepet ebben a konfliktusban?

Oroszország

Örményország tagja a Moszkva vezette Kollektív Biztonsági Megállapodás Szervezetének (ODKB), amelyből Azerbajdzsán már 1999-ben kilépett. Erdogan agresszív fellépése Azerbajdzsán mellett az elmúlt hónapokban természetesen nem kerülte el Putyin elnök figyelmét, aki július 31-én váratlanul két, Azerbajdzsánnal határos körzetben (Volgográd és Rosztov) és Örményország területén rendelt el katonai gyakorló műveleteket. A 2010-ben meghosszabbított, az orosz erők örményországi állomásoztatását lehetővé tevő szerződés értelmében 2044-ig biztosított a közvetlen orosz katonai jelenlét a török határ mellett fekvő Gjumriban és Erebuniban.

Az örmény miniszterelnök vasárnap telefonon tájékoztatta Putyin elnököt a kitört konfliktusról. Tegnap a Moszkvába akkreditált örmény nagykövet kijelentette, hogy a harcok még nem eszkalálódtak olyan szintre, hogy Jereván kérje Moszkva katonai segítségét.

Szerbia

Július végén a szerb kereskedelmi miniszter megerősítette, hogy Belgrád gránátvetőket szállított Jerevánnak. Az azeri külügyminisztérium bekérette a szerb nagykövetet az eset kapcsán.

Izrael

Tel-Aviv forradalmasította az utóbbi években az azeri drón-flottát. Kevéssé ismert szélesebb körben, hogy hazánk stratégiai partnere, Azerbajdzsán már most is engedélyezi az izraeli hírszerző ügynökségeknek Irán-elleni műveletek végrehajtását a saját területéről.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor „sötét lova” a francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2021. október 17. 17:42
Eric Zemmour jelenleg kétségtelenül Franciaország legnagyobb politikai szenzációja és személye a jövő évi elnökválasztás “sötét lova”. Ahogyan Trump kampánya mögött ott állt a Fox News televíziós csatorna, úgy Zemmournak most támaszt ad a CNews TV csatorna. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Javában számolják, ki lehet Orbán Viktor ellenfele
Privátbankár.hu | 2021. október 17. 13:14
Fél 3-tól jöhetnek az első részeredmények az ellenzéki előválasztás szombat este lezárult második fordulójáról. Az viszont már ismert, hogy 662 ezren szavaztak.
Makro / Külgazdaság Szerbiából kaphat ajánlatot Paks 2-re Orbán Viktor
Varga Szilveszter | 2021. október 17. 12:11
Az energiaválság volt az egyik fő témája annak az interjúnak, amelyet a szerb elnök péntek este adott a belgrádi Prva Televízónak. Aleksandar Vučić az interjú jelentős részét az energiaválságnak szentelte, ezzel kapcsolatban jelentette be, hogy Szerbia szeretne beszállni a Paks 2 atomerőmű megépítésébe. Ennek előzménye is volt: a szerb elnök a napokban arról beszélt, hogy Szerbia nem épít atomerőművet, mert nincs rá pénze - mutat rá a BALK.
Makro / Külgazdaság Várólistára kerülhetnek az új autót vásárlók
MTI | 2021. október 17. 10:40
Több mint 250 ezerrel kevesebb személyautót gyártanak az idén a chipek hiánya miatt Csehországban, ez a cseh autóipar számára mintegy 200 milliárd koronás (2800 milliárd forint) veszteséget jelent - közölte a cseh autóipari szövetség vasárnap.
Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
hírlevél
depositphotos