<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több százmillió eurós hitelt vett fel Magyarország, a későbbi tervekben pedig egy V4-ek közötti villamos vonal kiépítése is helyet kaphat.
Varga Mihály pénzügyminiszter és Vazil Hudák, az EIB alelnöke Fotó: MTI/ Mónus Márton

A kormány 225 millió euró értékű hitelszerződést kötött az Európai Beruházási Bankkal (EIB). Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte: a hitelösszeg része annak az 1 milliárd eurós hitelkeretnek, amelyről 2015-ben állapodtak meg az uniós pénzintézettel. Az átszámítva 73 milliárd forintos hitelt a következő három évben uniós programok társfinanszírozására költheti el Magyarország, közlekedés fejlesztési programokra, környezetvédelmi és energiahatékonysági célokra és az Európát összekötő hálózatok fejlesztésére.

A tárcavezető ismertette: többe közt a budapesti ivóvíz-szolgáltatás fejlesztésére, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér vasúti összeköttetésének megteremtésére, illetve több autópálya és autóút, többek között az M4, M6, M8 és M30 országhatárig tartó szakaszának építésére fordítanák a hitelt. Az EIB kedvező feltételekkel nyújtott forrásokat Magyarországra versenyképességet javító programokhoz, a megállapodás pedig ahhoz hozzájárul, hogy az ország nagyobb arányban legyen képes lehívni az európai uniós forrásokat.

Az EIB 1990 óta helyez ki hiteleket Magyarországon, 2004 óta pedig már részvényesként működik együtt az ország a bankkal. Az első 500 millió euró felhasználásáról a hitelkeretből 2015-ben kötött megállapodást az ország: ebből fedezték az új révkomáromi híd építését, az M15-ös autópálya felújítását és kiszélesítését a szlovák határig, valamint a Kelenföld-Százhalombatta vasúti vonalszakasz felújítását.

Az első vállalati hitel Magyarországon

Vázil Hudák, az EIB alelnöke elmondta: a Bank korábban már aláírt az MVM-el, egy 100 millió eurós hosszú lejáratú hitelszerződést – ez az első vállalattal kötött szerződés Magyarországon. A finanszírozással az EIB 15 éves lejáratú hitelt nyújt az MVM csoportnak a 2018-2022-es időszak beruházásaihoz. A mostani az első olyan finanszírozási tranzakció, amely az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által garantált forrásból valósul meg vállalati szektorban Magyarországon – tette hozzá.

A forrásból a Mavir Zrt. átviteli hálózati beruházásait finanszírozzák, a projektek között a magyar-szlovák átviteli hálózat bővítése, alállomások, távvezetékek létesítése és felújítása szerepel. A növekvő hazai áramfogyasztás mellett hosszú távon is biztosítható lesz a magyarországi átviteli hálózat üzembiztos működése – mondta az MVM elnök-vezérigazgatója. Kóbor György hozzátette: a fejlesztés pozitív hatással lesz a közép-kelet európai regionális hálózatra és a határkeresztező kapacitásokra is.

Közös V4-es villamos vonal?

Elmondták: az Magyar Fejlesztési Bankkal való tárgyalások témája a régiós országok – főként a V4-ek – közötti kohézió erősítése, amely egy Visegrádi országok közötti villamos vonal kiépítésére is kiterjed. Az EIB és az MFB megállapodása alapján segítik a banknál egy külön tanácsadási részleg kialakítását, amely támogatja a magyar ügyfeleket a beruházási tervek elkészítése és végrehajtása során. Ehhez az Európai Beruházási Tanácsadó Platform (EBTP), az európai beruházási terv (Juncker-terv) tanácsadási pillére nyújt támogatást.

A Juncker-terv

Az Európai Bizottság tájékoztatása alapján az európai beruházási terv (az ún. Juncker-terv) 3 fő célt szolgál. Arra irányul, hogy: felszámolja a beruházások útjában álló akadályokat, nagyobb láthatóságot biztosítson a beruházási projekteknek és technikai segítséget nyújtson a megvalósításukhoz, gondoskodjon a pénzügyi források átgondoltabb felhasználásáról.

Ennek három pilléreként az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA), uniós garanciát biztosít a magánberuházások mobilizálásához, míg technikai segítségnyújtás és a beruházási lehetőségek láthatóbbá tétele révén biztosítják, hogy a beruházási projektek ténylegesen megvalósuljanak. A harmadik pillért a beruházások útjában álló szabályozási akadályok felszámolása, s ezáltal az üzleti környezet javítása jelenti, nemzeti és uniós szinten egyaránt.

A nemzetközi bank továbbá 50 millió eurós hitelt nyújt a Diákhitel Központnak, illetve 25 millió eurót a Budapest Banknak, hogy növelje a kkv-k, valamint a közepes piaci tőkeértékű vállalatok számára nyújtott hitelezés volumenét, különösen a vidéki területeken. A Juncker-terv segíti az uniós kohéziót, a tagállamok és a régiók gyorsabb növekedését és egymáshoz való közeledését – tette hozzá Corina Cretu regionális politikájáért felelős biztos.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Makro / Külgazdaság Megvan, mely vidéki városokban lehet a legdrágábban lakást venni
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:19
A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult.
Makro / Külgazdaság Uniós csapás Varsóra: napi egymillió eurós bírságot kapott Lengyelország
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:46
A pénzbüntetést az uniós bíróság szabta ki, mivel a lengyel kormány nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.
Makro / Külgazdaság Digitális irattárcákat szeretne Brüsszel
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 12:51
Európa-szerte nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését azonban még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos