<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Jó hír, hogy az árvaellátás 2022. január 1-jétől a duplájára emelkedik, tehát a jelenlegi 24 250 forint helyett minimum 50 ezer forintot kapnak majd az egy vagy két szülő nélkül maradt gyerekek. Az viszont rossz hír, hogy a 16. életévük betöltése előtt álló érintettek segélyét indokolatlanul felfüggeszthetik.

Novák Katalin tárca nélküli miniszter áprilisban jelentette be a jövő évre tervezett árvaellátás emelését. Magyarországon 55 ezer árva vagy félárva gyermek jogosult a támogatásra, amelynek átlagos összege jelenleg havonta 41 ezer forint. A jogosultak közül 42 ezren kapnak 50 ezer forintnál kevesebb pénzt havonta.

A nyugdijguru.hu úgy számol, hogy az állam az emeléssel sem vállalja túl magát, hiszen a Nyugdíjbiztosítási Alap 2021. évi 3 915 milliárd forintos költségvetésében az árvaellátásra mindössze 28,5 milliárd forint, a kassza 0,7 százaléka jut.

A 16 évesek ellenőrzésre számíthatnak. Fotónk illusztráció, forrás: DepositphotosA 16 évesek ellenőrzésre számíthatnak. Fotónk illusztráció, forrás: Depositphotos

 

Az emelés ellenére üröm az örömben, hogy aki hamarosan betölti a tankötelezettségi korhatárt, tehát a 16. életévét, de nem adja le szélsebesen az iskolalátogatási papírját, miszerint továbbra is jogosult az összegre, akár több hónapra is eleshet a pénztől.

Az állam ugyanis a harmadik hullám csúcsán küldte ki a nemsokára 16 éves árvák-félárvák gondviselőinek, hogy azonnal küldjenek pecséttel ellátott iskolalátogatási papírt annak bizonyítására, hogy továbbra is részt vesznek a közoktatásban. Azokból a bezárt iskolákból kell(ett) beszerezni a dokumentumot, ahol a pandémia miatt digitális oktatásban tanulnak ősz óta a középiskolások.

Magyarországon 16 éves korig tart a tankötelezettség. Utána ugyan a legtöbben még tanulnak, ezért továbbra is jár nekik az árvaellátás, de természetesen vannak, akik nem maradnak az iskolapadban, így nekik nem jár. Egy szó, mint száz, ezért a továbbtanulóknak igazolniuk kell a tanulói jogviszonyukat.

Egy közigazgatásban dolgozó édesanya nagyobbik lánya május végén lesz 16 éves, ezért jött is az ellenőrzés márciusban – pandémia ide vagy oda. Azt meséli, hogy a legdurvább járványidőszakban ment be az iskolába és szerezte meg a pecséttel ellátott nyilatkozatot, de nem volt elég gyors: máris jött a megszüntető határozat, pedig gyermeke még el sem múlt 16 éves. 

hirdetés

„Én jól vagyok és kórházban sem voltam a vírus miatt, egyszerűen csak összevártam több, postán intézendő dolgot, hogy ne menjek feleslegesen a tömegbe. Magamra vessek. De, aki épp beteg volt, vagy az iskola lassabban tudja kiadni a papírt járványban, esetleg messze esik a tanuló otthonától, az még magára vetni sem tud” – mondja a két gyermekét egyedül nevelő szülő.

Bár a pandémia okozta veszélyhelyzet miatt rengeteg ügyintézést elhalasztott a kormány (például lejárt okmányok megújítása stb.), a nyugdíjjal kapcsolatos intézkedéseket (köztük az árvaellátásét) csak az első hullám idején függesztette fel. A szélsebesen bevasalandó iskolalátogatási papír azt mutatja, hogy a két évvel a nagykorúságuk előtt álló árvákon mennyire rajta tartja a szemét az állam, pedig még csak most lépnek be a rendszerbe a Covid-árvák, akikkel minden bizonnyal akad elég teendő. A 16. szülinapjuk előtt álló jogosultaknak egyébként fél évük van igazolni a feltételeket és akkor visszakapják az árvaellátás folyósítását, de sok családnak gondot jelenthet a kieső pénz, még ha utólag egyben meg is kapják.

„Húsz nap után kaptam egy újabb ajánlott levelet. Gondoltam, biztos odaért végre az iskolai igazolás, feldolgozták és megállapítják újra az árvaellátást. De nem. Újraküldték ismét az üres nyomtatványt, amit kitöltve, pecséttel együtt beküldtem húsz nappal ezelőtt” – folytatja az édesanya.   

Próbálta elérni a levél feladóját, de ez lehetetlen küldetésnek bizonyult: a megadott telefonszámon tíz percig a menüben bolyongott, ügyintézővel beszélni viszont nem tudott. A levélben szereplő e-mail címről automata válasz érkezett vissza, miszerint ezen a címen ügyet intézni nem lehet. Igaz, ügyfélkapun keresztül még nem próbálkozott, abból indult ki, hogy jobb postán feladni olyan papírt, amin pecsétnek is kell lennie. Mindezzel együtt úgy tűnik, itt is uralkodik némi káosz, nem csak az oltások körül.

A legtöbb középiskola honlapján egyébként feltüntetik az árvaellátással kapcsolatos tudnivalókat, köztük azt is, hogy Magyarországon tanuló árva esetén a közoktatási információs rendszer és a felsőoktatási információs rendszer működtetője igazolja a tanulói hallgatói jogviszony létesítését, fennállását, a befejezés várható időpontját, valamint a jogviszony megszűnését, szünetelését. Az is sok helyen olvasható, hogy a tanulmányok folytatása a képző intézmény által közvetlenül kiadott igazolással is lehetséges, de arról nem esik egy szó sem, hogy átmenetileg fel is függeszthetik, ha az iskolalátogatási papír kicsit késne például a pandémia miatt, miközben a jogosult még be sem töltötte a16. születésnapját.

Kinek jár árvaellátás?

  • Az árvaellátás egyébként gyermekenként annak a nyugdíjnak a harminc százaléka, ami az elhunyt szülőt az elhalálozása időpontjában öregségi nyugdíjként megillette vagy megillette volna.
  • E tényleges vagy elméleti nyugdíj hatvan százaléka jár árvaellátásként annak a gyermeknek, akinek mindkét szülője elhunyt, vagy akinek életben lévő szülője megváltozott munkaképességű (legfeljebb 50 százalékos egészségi állapottal).
  • Ha a gyermek mindkét szülője után jogosult az árvaellátásra, azt az árvaellátást kell folyósítani, amelynek összege számára előnyösebb. Vagyis mindkét szülő után külön-külön árvaellátást nem vehet föl, csak a magasabb összegű árvaellátást.

Alapítvány a Covid-árváknak

Több, mint 600 gyerek maradt árván Magyarországon a koronavírus-járvány miatt, mindez 400 családot érintő probléma. Az ő megsegítésükre hoz létre alapítványt Áder János köztársasági elnök és felesége. Az alapítvány ötmillió forintból indul, ami a köztársasági elnök szerint a saját megtakarításuk. Ugyanakkor Áder János abban bízik, hogy ismerősei köréből akár még szélesebb körből is érkeznek majd támogatások. Azt reméli, hogy a Regőczi István Alapítványt segítik majd az önkormányzatok, a polgármesterek és a jegyzők is, nélkülük ugyanis ezt a programot nem lehet sikerre vinni, hiszen ők ismerik az érintett családokat, és azt is, hogy pontosan milyen anyagi támogatásra van szükség.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló