<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

London, Berlin és Budapest a keresztények globális védelmét sürgeti. Miközben a Vatikán elfordítja a fejét, Pakisztánban, Nigériában és Irakban drámai viszonyok uralkodnak. Káncz Csaba jegyzete.
A robbantásos merényletsorozat áldozatainak koporsói Colombóban, Sri Lankán 2019. április 23-án. Fotó: EPA / M.A. Pushpa Kumara

Az Iszlám Állam egy helyi fiókszervezete tegnap magára vállalta a felelősséget a Sri Lanka-i húsvéti támadássorozatért, amely eddig 359 halálos áldozatot követelt. A brutális mészárlás újra ráirányította a figyelmet azon 245 millió keresztény elleni atrocitás-hullámra, akik a muszlim szállásterületen élnek a Fülöp-szigetektől kezdve Pakisztánon át Nigériáig. Egy amerikai felmérés szerint havonta átlagosan 105 templomot vagy keresztény épületet ér támadás világszerte - emellett havonta átlagosan 345 keresztényt ölnek meg a hitükkel összefüggő okokért. Pakisztán börtöneiben jelenleg is 87 keresztény ül „istenkáromlásért”.

Dráma Nigériában, Törökországban és Irakban

Nigéria 12 északi tartományában példának okáért a sária törvénykezés uralkodik és a keresztényeket másodrendű polgárokként kezelik. A jellemzően nomád állattartó – és a lakosság felét kitevő – muszlimok Nigéria északi részén az elsivatagosodás miatt egyébként is egyre délebbre vonulnak, s ezzel kiszorítják a földművelő keresztényeket. Rendszeresen rabolják el a keresztény lányokat, avagy kényszerítik őket házasságra muszlim férfiakkal. Rendszeresek a templomok elleni vandál támadások, illetve gyakran teljesen lerombolják azokat.

A 80 milliós Törökország lakosságának mára csupán 0,2 százaléka keresztény. A keresztények elleni genocídium 1913-1923 között, valamint az 1955-ös görögök elleni pogrom Isztambulban alapjaiban ásta alá a keresztény közösségek életét. S noha Törökország 1949 óta az Európa Tanács és 1952 óta a NATO tagja, a keresztény misszionáriusok és hívők máig rendszeres elnyomással szembesülnek.

A Vatikán elfordítja a fejét

Káncz Csaba

Irakban és Szíriában teljes térségekben tűntek el az elmúlt években a keresztények. A szír ortodoxok 2003 előtt több mint 1 millió 600 ezren voltak, mára azonban kevesebb mint 500 ezren maradtak. Az Öböl-országokban és Irakban például törvény tiltja a kereszténységre való áttérést, az őshonos keresztényeknek – akiket etnikai kisebbségként regisztrálnak – legjobb esetben is titkos vallásgyakorlást tesznek lehetővé. Nikodémusz Daúd Saraf moszuli szír ortodox érsek tavaly őszi budapesti látogatásán kiemelte: „a keresztények nem ismerik az „erőszak kultúráját”, nem „a vér és a fosztogatás kultúrájában nevelkedtek”, ezért szükségük van valakire, aki megvédi őket. Nos, a Vatikánra ugyan várhatnak: Ferenc pápa nemrég kijelentette, hogy „az eredeti iszlám és a Korán megfelelő értelmezése ellentmond az erőszak minden formájának”.

London nem véletlenül rendelte el tavaly decemberben egy átfogó vizsgálat készítését a keresztények üldözéséről világszerte. Ezt a magyar kormány már megtette és nemrég hozta nyilvánosságra a ’Budapest Report on Christian Persecution 2018’ című tanulmánygyűjteményt. A Srí Lanka-i mészárlást követő órákban a német kormánypártok, az FDO és a Zöldek is a keresztények erősebb globális védelméért emelték fel a szavukat.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kiderült, melyik tárca felel majd a sportügyekért
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 12:01
Az EMMI helyett a Honvédelmi Minisztérium alá tartozik majd a terület. Szabó Tündét pedig Schmidt Ádám váltja.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött Brüsszelből: tovább csúszik az egyezség olajembargó-ügyben
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 09:01
Erre utalt Ursula von der Leyen egy interjúban.
Makro / Külgazdaság Kissinger területeket adna az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 07:57
Ukrajnának területet kellene átengednie Oroszországnak a háború befejezéséhez - szorgalmazta Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon.
Makro / Külgazdaság A brit kormány megtudja, hogyan partizott Boris Johnson a járvány idején
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 07:44
A brit kormány várhatóan szerdán megkapja a vizsgálati jelentést azokról a Downing Street-i partikról, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt szigorú korlátozások idején tartottak, nem egyszer Boris Johnson miniszterelnök részvételével.
Makro / Külgazdaság Több rakétát is kilőtt Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 07:32
Észak-Korea szerdán felbocsátott három rakétát, köztük egy "feltételezett interkontinentális ballisztikus rakétát", néhány órával azt követően, hogy Joe Biden amerikai elnök elhagyta az ázsiai térséget - közölte a dél-koreai hadsereg.
Makro / Külgazdaság Újabb kisvárosok kerültek orosz kézre, Moszkva csak pusztítani akar Zelenszkij szerint – szerda reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 06:44
Kisebb sikereket értek el az agresszorok, hiszen az orosz hadsereg néhány települést elfoglalt a kelet-ukrajnai régióban. Közben Volodimir Zelenszkij azt hangoztatja, hogy Moszkva célja az ukrán ipar központjának, a Donbász régiónak az elpusztítása. Megszólalt Soros György is a háború kapcsán. Ezek a háború legfrissebb történései.
Makro / Külgazdaság Hogyan születtek az orosz oligarchák? - Showbiznisz, butikláz, pénzváltás
Elek Lenke | 2022. május 25. 05:44
Tévedés azt hinni, hogy csak a Szovjetunió hivatalos megszűnése után halmozódtak fel tekintélyes vagyonok az utódállamokban, és hogy mindez csupán az ásványi kincsekhez, nyersanyagokhoz köthető.
Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG