3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felszólította az általa illegális gazdaságinak nevezett menekülteket, hogy ne jöjjenek a kontinensre. Vajon ez fordulat az európai hozzáállásban, esetleg előkészítése a Törökországgal folyó tárgyalásoknak, netán komolyabb intézkedések előjele lehet?

Tusk a menekülteket tuszkolja

Kérdés, hogy Tusk pontosan mire gondolt, hisz az érkező menekültek, akárhonnan és akármiért érkeznek, a legkevésbé sem arra gondolnak, hogy ők gazdaságiak lennének vagy illegálisak, hanem mindenki üldözöttnek tekinti magát, és való igaz, hogy meglehetősen körülményes eldönteni, ki van tényleges veszélyben hazájában, és ki nincs.

Donald Tusk (Fotó: Wikimedia Commons, Mateusz Włodarczyk, www.wlodarczykfoto.pl)

Tusk mindenesetre annak apropóján nyilatkozott, hogy Görögországban és Törökországban próbál egyeztetni. Azt szeretné elérni alapvetően, hogy Törökország felől a görög szigetekre ne érkezzen több menekült, vagy ha igen, csak az eddigi mennyiség töredéke. Idén eddig nagyjából 130 ezeren érkeztek ezen az úton. A balkáni országok lezárták határaikat, csak igen kisszámú embert engednek át, azokat, akikről úgy ítélik meg, hogy valóban ténylegesen menekültek (kizárólag szírek és irakiak). Így aztán Görögországban torlódnak fel a többiek.

Kinek szól?

A felszólítás önmagában nyilván kevéssé riasztja el az érkezőket, viszont komoly jelzésértéke lehet. Egyrészt utalhat arra, hogy az EU szép lassan beáll a Görögország és Németország közti országok módszere mögé, és az egész kontinensre kiterjeszti ezt a megkülönböztetést (a hatályos szabályok és szerződések szerint kezdettől ezt kellett volna tenni, lehetőleg ott, ahol az Európai Unió területére lépnek, ez esetben a görög szigeteken).

A másik lehetőség, hogy a törökökkel hétfőn folytatandó tárgyalások előtt egy jelzés, amiben nyomatékosítja, hogy a törökök tartsák be azt a megállapodást, hogy nem engednek át több embert, és mintegy előkészíti az óhatatlanul következő kellemetlen jeleneteket, ami a menekültek erőszakos visszatartásával fog járni. Az lesz az álláspont, hogy illegális gazdasági menekültek, így nyugodtan visszaküldhetők. Ezt az esetet persze bonyolítja, hogy a törökökkel arról van szó, hogy alapvetően senkit ne engedjenek ki, ők maguk gondoskodjanak minden menekültről, azokról is, akik ténylegesen védelemre szorulnak, és ezt Európa bőkezűen finanszírozza.

Készülnek a németek

Végül pedig lehet, hogy Tusk gondolatban már tovább lép, és készül arra az eshetőségre, ha nem sikerül a görög-török átjárót megszüntetni. Ekkor ugyanis a németek a tervek szerint maguk zárják le határukat, és ha egyszer erre elszánják magukat, akkor ezt nyilván precízen fogják tenni, a többiek pedig követik, így végül tényleg mindenki Görögországban fog ragadni, már csak az a kérdés, hogy velük mi lesz.

A legideálisabb az lenne, hogy ha Tusk szavai az első jelei lennének egy közösen kivitelezett európai politikának, mely a törökökkel együttműködve a török partoknál maga venné kezébe az ügyet, döntene a helyszínen a menedékjogra való jogosultságról, és küldené vissza a többieket. Erre azonban egyelőre nem utalnak jelek, első lépésben marad a török sikerben való reménykedés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG