4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Washington és Moszkva közeledése a szankciós politika végét jelentheti már a közeljövőben. Trump eddig érdektelennek bizonyult a NATO európai biztonsági garanciái iránt, ezért az EU állandó katonai-hadműveleti struktúrát hozna létre, saját főhadiszállással. A lengyeleknél és Koszovóban érezhetően nőnek a geopolitikai aggodalmak.
Kép forrása: EPA/Valda Kalnina

Putyin és Trump a hét elején telefonon beszéltek egymással. Ebben a Kreml közleménye szerint megerősítették a kétoldalú viszony szilárd alapokra történő helyezését a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokon keresztül - ez magyarra fordítva a szankciók feloldására, valamint a belpolitikai kérdésekbe való be nem avatkozásra szóló orosz igényt jelenti -, amelyben a közlemény alapján egyet is értettek. A NATO vezetése is érzékeli az új európai felállást és kedden Jens Stoltenberg főtitkár szokatlan békülékeny hangnemben beszélt Moszkva és a NATO kapcsolatáról. Hangsúlyozta, hogy Oroszország a NATO legnagyobb szomszédja és különösen a feszültséggel terhes időszakokban fontos a párbeszéd fenntartása.

Önállóbb európai biztonságpolitika felé

Trump a választási kampányban az amerikai csapatok kivonásával fenyegetőzött Európából, ha az európaiak nem növelik kellően a védelmi kiadásaikat. Láthatóan nem érdeklik őt a NATO ügyei és a NATO európai biztonsági garanciái sem. Európáról pedig azt állította, hogy konfliktusai nem érik meg, hogy amerikai életeket áldozzanak értük.

Trump és a republikánusok szakmai érvelése azonban sántít. Bár az európaiak valóban kevesebbet költenek védelemre, mint a NATO által elvárt 2 százaléka a GDP-nek, összességében azonban ez az összeg eléri az évi 300 milliárd dollárt. Ez több, mint az oroszok és a kínaiak védelmi költségvetése együttesen és az USA 600 milliárd dolláros költségvetése mögött a második helyen áll a világon.

De napjainkra már egyetlen EU-tagállam sem tudja önmaga védelmét egyedül biztosítani és csupán pár nagyobb tagállam rendelkezik szélesebb katonai képességi profillal. Nem tekinthető véletlennek, hogy a német védelmi minisztérium erőteljes szakmai tanácsadásával tető alá hozott, és nyáron publikált EU-s Globális Stratégia kontinensünket autonóm cselekvésre szólítja fel „ha és amikor ez szükségessé válik”. Valóban, az új stratégia az önálló európai hadsereg létrehozásának egyik lépcsőfoka, amely egyben alátámasztja Európa globális szerepvállalását. A tervezetben új, uniós szintű állandó katonai-hadműveleti struktúra szerepel, saját főhadiszállással. Ennek végrehajtási terveit a decemberi Európai Csúcson tárják a kormányfők elé.

Lényeges vetület továbbá, hogy egy EU haderő esetén új alapra kell helyezni az EU és Oroszország viszonyát, és a meglévő nukleáris rendszert is át kell dolgozni. Németország pedig akár atomfegyvert is rendszeresíthet a kontinens erőegyensúlya végett. Nos, az már egy más Európa lenne, mint amihez hozzászoktunk.

Koszovóban a lét a tét

Káncz Csaba

A Putyin és Trump közötti közeledés különösen Európa keleti felében váltott ki aggodalmakat, hiszen egyes országok emlékezetében még élénken él az orosz katonák megjelenése a Krím-félszigeten. Kelet-Európában ráadásul több befagyott konfliktus is kialakult az orosz befolyási övezetben, így Ukrajnában, Moldovában és Grúziában. Európa iránt pedig Trump politikailag is viszonylag kevés érdeklődést mutat. Ukrajnának szerinte az európai országoktól kellene segítséget kérnie, az ukrán helyzet - mint egy év eleji konferencián kifejtette - megítélése szerint európai ügy, nem amerikai.

Putyin és Trump közeledése a napokban komoly politikai feszültséget okozott Koszovóban. Pristina attól fél, hogy véget érhet az a korszak az amerikai politikában, amely Albániát és Koszovót preferálta Szerbiával szemben és Washington ezentúl erősebben figyelembe veheti Belgrád érdekeit Koszovóban. Mi több, Amerika komoly támogatása nélkül maga Koszovó, mint politikai entitás is megszűnhet létezni.

Lengyelországban is komoly turbulenciákat okozott Trump győzelme. Megrendült ugyanis a kormányzó PiS párt eddigi stratégiája, amely alapján kizárólag Washington kegyeit keresték, az EU válságát kihasználva – különösen a Brexit után – pedig egyre élesebb Berlin-ellenes pozíciót vettek föl. A centrista lengyel lapok szerint Trump és Putyin közeledése egy geopolitikai katasztrófával ér fel Lengyelország számára. Míg Európa mag-országai várhatóan szorosabbra vonják majd együttműködésüket, a jelenlegi eurószkeptikus lengyel kormányzattal ebből Varsó kimarad.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
Makro / Külgazdaság Lehet menni a kasszához: vaskos számlát kapnak az adófizetők a brexit miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:09
Hosszú halogatás után az Egyesült Királyság kormánya idén bevezeti az EU és a szigetország közti áruforgalomban az vámellenőrzési rendszert, ami jókora cechet jelent a brit adófizetőknek.
Makro / Külgazdaság Titkos tárgyalásra készül Zelenszkij és Putyin?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 07:51
Londonban az a hír járja, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő titkos találkozón egyeztethet országaik kapcsolatának jövőjéről.
Makro / Külgazdaság Most Ön is kérdezheti Somogyi Zoltánt a Magyar Péter-jelenségről a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 07:03
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálnia.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG