4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Washington és Moszkva közeledése a szankciós politika végét jelentheti már a közeljövőben. Trump eddig érdektelennek bizonyult a NATO európai biztonsági garanciái iránt, ezért az EU állandó katonai-hadműveleti struktúrát hozna létre, saját főhadiszállással. A lengyeleknél és Koszovóban érezhetően nőnek a geopolitikai aggodalmak.
Kép forrása: EPA/Valda Kalnina

Putyin és Trump a hét elején telefonon beszéltek egymással. Ebben a Kreml közleménye szerint megerősítették a kétoldalú viszony szilárd alapokra történő helyezését a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokon keresztül - ez magyarra fordítva a szankciók feloldására, valamint a belpolitikai kérdésekbe való be nem avatkozásra szóló orosz igényt jelenti -, amelyben a közlemény alapján egyet is értettek. A NATO vezetése is érzékeli az új európai felállást és kedden Jens Stoltenberg főtitkár szokatlan békülékeny hangnemben beszélt Moszkva és a NATO kapcsolatáról. Hangsúlyozta, hogy Oroszország a NATO legnagyobb szomszédja és különösen a feszültséggel terhes időszakokban fontos a párbeszéd fenntartása.

Önállóbb európai biztonságpolitika felé

Trump a választási kampányban az amerikai csapatok kivonásával fenyegetőzött Európából, ha az európaiak nem növelik kellően a védelmi kiadásaikat. Láthatóan nem érdeklik őt a NATO ügyei és a NATO európai biztonsági garanciái sem. Európáról pedig azt állította, hogy konfliktusai nem érik meg, hogy amerikai életeket áldozzanak értük.

Trump és a republikánusok szakmai érvelése azonban sántít. Bár az európaiak valóban kevesebbet költenek védelemre, mint a NATO által elvárt 2 százaléka a GDP-nek, összességében azonban ez az összeg eléri az évi 300 milliárd dollárt. Ez több, mint az oroszok és a kínaiak védelmi költségvetése együttesen és az USA 600 milliárd dolláros költségvetése mögött a második helyen áll a világon.

De napjainkra már egyetlen EU-tagállam sem tudja önmaga védelmét egyedül biztosítani és csupán pár nagyobb tagállam rendelkezik szélesebb katonai képességi profillal. Nem tekinthető véletlennek, hogy a német védelmi minisztérium erőteljes szakmai tanácsadásával tető alá hozott, és nyáron publikált EU-s Globális Stratégia kontinensünket autonóm cselekvésre szólítja fel „ha és amikor ez szükségessé válik”. Valóban, az új stratégia az önálló európai hadsereg létrehozásának egyik lépcsőfoka, amely egyben alátámasztja Európa globális szerepvállalását. A tervezetben új, uniós szintű állandó katonai-hadműveleti struktúra szerepel, saját főhadiszállással. Ennek végrehajtási terveit a decemberi Európai Csúcson tárják a kormányfők elé.

Lényeges vetület továbbá, hogy egy EU haderő esetén új alapra kell helyezni az EU és Oroszország viszonyát, és a meglévő nukleáris rendszert is át kell dolgozni. Németország pedig akár atomfegyvert is rendszeresíthet a kontinens erőegyensúlya végett. Nos, az már egy más Európa lenne, mint amihez hozzászoktunk.

Koszovóban a lét a tét

Káncz Csaba

A Putyin és Trump közötti közeledés különösen Európa keleti felében váltott ki aggodalmakat, hiszen egyes országok emlékezetében még élénken él az orosz katonák megjelenése a Krím-félszigeten. Kelet-Európában ráadásul több befagyott konfliktus is kialakult az orosz befolyási övezetben, így Ukrajnában, Moldovában és Grúziában. Európa iránt pedig Trump politikailag is viszonylag kevés érdeklődést mutat. Ukrajnának szerinte az európai országoktól kellene segítséget kérnie, az ukrán helyzet - mint egy év eleji konferencián kifejtette - megítélése szerint európai ügy, nem amerikai.

Putyin és Trump közeledése a napokban komoly politikai feszültséget okozott Koszovóban. Pristina attól fél, hogy véget érhet az a korszak az amerikai politikában, amely Albániát és Koszovót preferálta Szerbiával szemben és Washington ezentúl erősebben figyelembe veheti Belgrád érdekeit Koszovóban. Mi több, Amerika komoly támogatása nélkül maga Koszovó, mint politikai entitás is megszűnhet létezni.

Lengyelországban is komoly turbulenciákat okozott Trump győzelme. Megrendült ugyanis a kormányzó PiS párt eddigi stratégiája, amely alapján kizárólag Washington kegyeit keresték, az EU válságát kihasználva – különösen a Brexit után – pedig egyre élesebb Berlin-ellenes pozíciót vettek föl. A centrista lengyel lapok szerint Trump és Putyin közeledése egy geopolitikai katasztrófával ér fel Lengyelország számára. Míg Európa mag-országai várhatóan szorosabbra vonják majd együttműködésüket, a jelenlegi eurószkeptikus lengyel kormányzattal ebből Varsó kimarad.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG