4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Washington és Moszkva közeledése a szankciós politika végét jelentheti már a közeljövőben. Trump eddig érdektelennek bizonyult a NATO európai biztonsági garanciái iránt, ezért az EU állandó katonai-hadműveleti struktúrát hozna létre, saját főhadiszállással. A lengyeleknél és Koszovóban érezhetően nőnek a geopolitikai aggodalmak.
Kép forrása: EPA/Valda Kalnina

Putyin és Trump a hét elején telefonon beszéltek egymással. Ebben a Kreml közleménye szerint megerősítették a kétoldalú viszony szilárd alapokra történő helyezését a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokon keresztül - ez magyarra fordítva a szankciók feloldására, valamint a belpolitikai kérdésekbe való be nem avatkozásra szóló orosz igényt jelenti -, amelyben a közlemény alapján egyet is értettek. A NATO vezetése is érzékeli az új európai felállást és kedden Jens Stoltenberg főtitkár szokatlan békülékeny hangnemben beszélt Moszkva és a NATO kapcsolatáról. Hangsúlyozta, hogy Oroszország a NATO legnagyobb szomszédja és különösen a feszültséggel terhes időszakokban fontos a párbeszéd fenntartása.

Önállóbb európai biztonságpolitika felé

Trump a választási kampányban az amerikai csapatok kivonásával fenyegetőzött Európából, ha az európaiak nem növelik kellően a védelmi kiadásaikat. Láthatóan nem érdeklik őt a NATO ügyei és a NATO európai biztonsági garanciái sem. Európáról pedig azt állította, hogy konfliktusai nem érik meg, hogy amerikai életeket áldozzanak értük.

Trump és a republikánusok szakmai érvelése azonban sántít. Bár az európaiak valóban kevesebbet költenek védelemre, mint a NATO által elvárt 2 százaléka a GDP-nek, összességében azonban ez az összeg eléri az évi 300 milliárd dollárt. Ez több, mint az oroszok és a kínaiak védelmi költségvetése együttesen és az USA 600 milliárd dolláros költségvetése mögött a második helyen áll a világon.

De napjainkra már egyetlen EU-tagállam sem tudja önmaga védelmét egyedül biztosítani és csupán pár nagyobb tagállam rendelkezik szélesebb katonai képességi profillal. Nem tekinthető véletlennek, hogy a német védelmi minisztérium erőteljes szakmai tanácsadásával tető alá hozott, és nyáron publikált EU-s Globális Stratégia kontinensünket autonóm cselekvésre szólítja fel „ha és amikor ez szükségessé válik”. Valóban, az új stratégia az önálló európai hadsereg létrehozásának egyik lépcsőfoka, amely egyben alátámasztja Európa globális szerepvállalását. A tervezetben új, uniós szintű állandó katonai-hadműveleti struktúra szerepel, saját főhadiszállással. Ennek végrehajtási terveit a decemberi Európai Csúcson tárják a kormányfők elé.

Lényeges vetület továbbá, hogy egy EU haderő esetén új alapra kell helyezni az EU és Oroszország viszonyát, és a meglévő nukleáris rendszert is át kell dolgozni. Németország pedig akár atomfegyvert is rendszeresíthet a kontinens erőegyensúlya végett. Nos, az már egy más Európa lenne, mint amihez hozzászoktunk.

Koszovóban a lét a tét

Káncz Csaba

A Putyin és Trump közötti közeledés különösen Európa keleti felében váltott ki aggodalmakat, hiszen egyes országok emlékezetében még élénken él az orosz katonák megjelenése a Krím-félszigeten. Kelet-Európában ráadásul több befagyott konfliktus is kialakult az orosz befolyási övezetben, így Ukrajnában, Moldovában és Grúziában. Európa iránt pedig Trump politikailag is viszonylag kevés érdeklődést mutat. Ukrajnának szerinte az európai országoktól kellene segítséget kérnie, az ukrán helyzet - mint egy év eleji konferencián kifejtette - megítélése szerint európai ügy, nem amerikai.

Putyin és Trump közeledése a napokban komoly politikai feszültséget okozott Koszovóban. Pristina attól fél, hogy véget érhet az a korszak az amerikai politikában, amely Albániát és Koszovót preferálta Szerbiával szemben és Washington ezentúl erősebben figyelembe veheti Belgrád érdekeit Koszovóban. Mi több, Amerika komoly támogatása nélkül maga Koszovó, mint politikai entitás is megszűnhet létezni.

Lengyelországban is komoly turbulenciákat okozott Trump győzelme. Megrendült ugyanis a kormányzó PiS párt eddigi stratégiája, amely alapján kizárólag Washington kegyeit keresték, az EU válságát kihasználva – különösen a Brexit után – pedig egyre élesebb Berlin-ellenes pozíciót vettek föl. A centrista lengyel lapok szerint Trump és Putyin közeledése egy geopolitikai katasztrófával ér fel Lengyelország számára. Míg Európa mag-országai várhatóan szorosabbra vonják majd együttműködésüket, a jelenlegi eurószkeptikus lengyel kormányzattal ebből Varsó kimarad.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
Makro / Külgazdaság Mi kell ahhoz, hogy jobban éljünk? Botos Katalint erről is kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 16:22
A közgazdász, gazdaságtörténész, a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, az Állami Bankfelügyelet 1992-1994 közötti elnöke június 19-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egyórás beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Botos Katalint, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Elképesztő összefüggéssel próbálják bizonyítani a Fidesz-szavazóknak, hogy semmit nem veszítettek az EP-választásokon
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 15:57
Kormánypárti elemzők azt hozták ki, hogy a Fidesz és a KDNP vasárnap elért eredménye ismét kétharmados parlamenti többséget eredményezett volna.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG